logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie mogą być przyczyny niestabilnego radiowego internetu?

pawcio1979 09 Gru 2006 21:50 3306 27
REKLAMA
  • #1 3313512
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Witam. Mam taki problem z internetem... Hmmm, może wpierw nadmienie kilka słów o sprzęcie: win XP pro, net radiowy, antena od anteny (nad - odb) jakies 150 metrów, siła i jakość sygnału na poziomie 90-kilka %, szybkość teoretyczna 600kbit/sek w praktyce 550-570 kbit/sek choć i zdażało sie i po 700. Wracając do mojego problemu.... od pewnego czasu mam bardzo duże skoki szybkości netu. Raz jest 550kbit/sek by 30 sek później spaść do np 30 kbit/sek :( i tak w kółko. Żaden antyvir czy skaner on-line nic nie wykrywa więc czym to może być spowodowane???
  • REKLAMA
  • #2 3313626
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Obciążeniem łącza dostawcy lub mocno obciążonym routerem.

Ewentualnie programem P2P zapychającym łącze.
  • #3 3313663
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Programów P2P nawet nie włanczam bo sie to mija z celem a jeśli chodzi o obciążenie łącza dostawcy..... nie sądze bo testowałem o każdej porze dnia i nocy a efekty takie same :( Hmmm, przyszła mi do głowy taka myśl... a może u dostawcy ktoś sie bawi maxymalnie przydzielaną szybkością łacza danego urzytkownika ???
  • #4 3313710
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    a antena bazowa z której odbierasz sygnał jest bezpośrednio po kablu lub swiatłowodzie podłączona do serwera dostawcy czy są jeszcze jakieś anteny po drodze?
  • #5 3313760
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Szczerze mówiąc nie wiem, wiem tylko tyle że dostawca ma "cała sieć" anten nadawczych porozmieszczenych w okolicy. Dodam jeszcze że bywaja dni (noce) że wszystko działa dobrze kilka dni po czym znów wysiada. Z rozmowy z osobami które maja sygnał z tej samej anteny wynika że u nich jest wszystko oki :(
  • REKLAMA
  • #6 3313828
    Elektryk80
    Poziom 25  
    A jaka mniej więcej długość kabla posiadasz od komputera do najbliższego urządzenia? Może to też być spowodowane uszkodzeniem przewodu. Jak będziesz miał skoki prędkości wpisz w wierszu polecenia: "ping (tutaj wpisz IP urządzenia AP) -t" i patrz na czasy. Powinny być małe i nie różnić się bardzo, jak są rożne albo bardzo duże to znaczy że albo urządzenie szwakuje albo kabel uszkodzony.
  • #7 3313904
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Długość kabla od anteny do radiówki (D-Link DWL-520+) 20metrów dobrze przymocowanego tak że o uszkodzeniu nie ma mowy zreszta i kakta i kabel wymieniane jakieś 2 miesiące temu przez techników. Jeśli o czasy chodzi to dziś mam kilka (3 do 7) ms (przy sprawdzaniu własnego IP) natomiast np strony www.onet.pl czasy sięgaja kilkudziesiąciu ms.
  • #8 3313929
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Podłączenie wygląda na prawidłowe więc pozostaje kwestia systemu. Posiadasz firewalla? Ale nie tego z windows tylko jakiegoś "normalnego" np. Sygate Personal Firewall, albo Norton Internet Security?
  • #9 3313936
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3313992
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Przy wpisaniu ping onet.pl -t -l 1400 czasy sa mniej więcej takie : 52, 59, 51, 137, 56, 47, 51, 130... co jakis czas sie pojawiaja czasy ponad 100 ms. Zapory innej niż z windowsa nie posiadam aktualnie, jak pisałem karta wymieniana 2 miechy temu przez techników, komp nie uziemiony. Zastanawia mnie tylko dlaczego czasem przez kilka dni działa wszystko normalnie...
  • #11 3314709
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Dzis z rańca zainstalowałem tą karte w zupełnie "nowym" kompie, ze świerzutkim windowsem i problem jest dokładnie ten sam tak że wina kompa / oprogramowania odpada. Ma ktoś jeszcze jakies pomysły :?: :cry:
  • #12 3315131
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3315236
    swistak_one
    Poziom 15  
    wedle mnie jest to sieknięta karta sieciowa zawsze są cyrki jak pada
  • REKLAMA
  • #14 3315459
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    A co z antena ? złączkami? sprawdzałes czy nie zamokły ? Mozesz jeszcze spróbowac wyłaczyc konfiguracje zerowej sieci bezprzewodowej.
  • #15 3315523
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Nic nie zamokło, wygląda na oki i chiba takie jest choć głowy nie dam. O co dokładniej chodzi (jak to zrobić) z wyłaczeniem konfiguracji zerowej sieci bezprzewodowej??? Zastanawia mnie.... gdy mam takie kłopoty (nie poraz pierwszy) i wzywam techników.... mam wrażenie że ich zabiegi sprowadzaja sie tylko i wyłącznie do odpalenia network stumbler-a :( i gdy wróca do biura moje kłopoty z netem sie kończą ale to tylko i wyłacznie moje odczucia i nie mam co do tego pewności. Aktualnie pingi mam na poziomie 500 - 700 ms :( Ps. Nawet jak powyłanczam wszystko co może z internetu kozystać pingi są w zakresie takim jak były tj. 500 - 700 ms
  • #16 3317961
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Powiem ci gdzie lezy wina raz w dlugim kablu za duzo 20 metrow po 2 ten strasznie badziewny dlink nie wiem poco dostawcy go kupuja wiecej z nim problemow niz pozytku moim zdaniem najlepsze karty to planex i ralink jak wymienilem wszystkie dlinki w sieci na ralinki siec stanela na nogi a z dlinkami co chwile problemy mialem
  • #17 3318228
    swistak_one
    Poziom 15  
    a tu się nie zgodzę co do de-linków ja mam całą swoją sieć praktycznie na nich i działa miodzio serwer tez mam na de-linku i działa dobrze zależy to od partii kart mogła być jakaś wada fabryczna
  • #18 3318405
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Tutaj to ja sie nie zgodze z toba cos niewierze ze 100 sztuk mialo wade fabryczna widocznie ty jestes tak przekonany do dlinkow bo nic innego nie testowales radze ci sprawdzic karty ralink zobaczysz roznice i to kolosalna dlinki wystarczy troszke mniej stailne polaczenie i lezysz a ralinki se z takim polaczeniem spokojnie daja rade na dalekie odleglosci jeszcze sie mi nie zdazylo zeby zrywalo polaczenie przy najwiekszych obciazeniach stacji a dlink rwal polaczenia jak glupi

Dodano po 4 [minuty]:

i to nie wspomniec o wysokich pingach na dlinkach mialem po 300 - 2000 ms po zmianie wszystkich na ralinki baza owiele wydajniej pracowac zaczela puzniej mialem pingi od 16-50 ms a tutaj zaznacze ze do stacji podlaczam okolo 50 urzytkownikow z czego jst moze jednoczesniej zalogowanych 30
  • #19 3319088
    swistak_one
    Poziom 15  
    wiesz może zależy jak trafisz nie jestem maniakiem de linka to były poprostu karty kupowane hurtowo dla mojej sieci i kolesie wiec z tych około 100 odpadło tyko ze 5
  • #20 3319937
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Nie zgodze sie że to wina kabla, że za długi.... 20m to nie wielka długość wskaźniki mocy i jakości sygnału mam na ponad 90% tak że jest dobrze, powiem więcej - nie spadają nigdy poniżej tego poziomu. Co do wyższości kart jednego producenta nad drugim... D-Linki raczej dobra opinie mają, miałem przed nią planetke i podobnie sie działo. Dzis rano np szybkośc netu miałem na poziomie 450 kbit/sek a ping 7-30ms. Niestety ten stan rzeczy nie trwał długo :( kilka minut zaledwie. Nie wiem jak to sie ma do siebie - ale wysokie pingi są jak mam małą szybkośc internetu. Ostatnio z teoretycznych 600 kbit/sek "ciesze" sie szybkością rzędu 20-30 kbit/sek.
  • REKLAMA
  • #21 3319986
    Elektryk80
    Poziom 25  
    To moja jedyna rada: ostateczny test możesz zrobić taki, jak zacznie szwankować szybkość, poprosić kolegę (najlepiej z laptopem) aby przyszedł do Ciebie i podpiął się do kabla LAN. Jak IP przydzielane dynamicznie to podmienić MAC Adress a jak statycznie to przepisać wszystkie pola. Jeżeli to wina Twojego sprzętu to na innym powinno wszystko działać bezproblemowo a jak nie to... wina leży po stronie dostawcy
  • #22 3320058
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Jest jeszcze sprawa tego typu: na tym nadajniku co zawsze korzystam z niego (najlepszy sygnał) mam 11Mbps natomiast gdy sie podepne pod inny nadajnik (słabszy) na którym mam 1-2Mbps pingi mam na poziomie kilku-kilkunastu ms ale z kolei bardzo wolny transfer :| noi sie koło zamyka. Ps. A co myśllicie o acces poincie???
  • #23 3320164
    Fiercio
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Masz duże zakłócenia sygnału radiowego - wraz ze spadkiem prędkości zwiększa się czułość modemu - i dzięki temu masz lepsze pingi.

Spróbuj może antenkę jakąś selektywniejszą dobrać.

PS: To, że siła sygnału jest wysoka nie znaczy, że nie masz jakichś błędów w stylu zagubione ramki... właśnie przez zakłócenia.
  • #24 3320252
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Inna antena odpada-dostawca montuje ale z tego co wiem ta co mam jest dobra. Cholerka nie znam modelu (na dachu siedzi) ale to ta walcowata ;) nie płaska.

Nie wiem czy ramki i pakiety to to samo... ale przy badaniu pingów często mi pisze że upłyną limit czasu rządania.

Przy pisaniu tego posta mam szybkość na poziomie 470kbit/sek a pingi 50-300ms.
  • #25 3320604
    Fiercio
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Tak - ramki i pakiety to to samo :)

A co do dropów(utraty ramek) - dzieje się tak wtedy, gdy ty wysyłasz pakiet, a on po drodze radiowej jest zakłócany przez COŚ i idzie już błędny do AP... które odbija go z informacją o błędzie.
    Przy niższej prędkości po prostu wolniej one krążą i nie są tak narażone na zakłócenia.

Spróbuj dorwać firmowy sterownik do tej karty i ustaw jej na sztywno połączenie np. z 2Mbit a potem 5.5Mbit - powinno być lepiej.
  • #26 3320680
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Hehe dostawca daje wsyćko do tej karty co daje producent w tym i oryginalną płytke ze sterami ;) Zmiana ustawień na sztywno równierz nie przynosi żadnych rezultatów. Normalnie załamka :( Jutro ide po techników, może uda mi sie załatwić też acces pointa, sąsiad ma i chwali sobie a też jedzie z tego nadajnik ca i ja.
  • #27 3462219
    rydzekcycek
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    witaj Pawcio . mam ten sam problem ,identycznie zachowuje się sprzęcik czy już coś poradziłeś ?
  • #28 3462316
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    D-Link DWL-520+ sux!

Awaryjna...sa cyrki...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem niestabilnego internetu radiowego objawia się gwałtownymi spadkami prędkości z około 550-700 kbit/s do 20-30 kbit/s oraz wysokimi opóźnieniami (pingami) sięgającymi nawet 500-700 ms. Sygnał radiowy ma wysoką siłę i jakość (około 90%), a długość kabla od anteny do karty sieciowej wynosi około 20 metrów, wymieniany niedawno przez techników. Wykluczono obciążenie łącza dostawcy oraz działanie programów P2P. Testy pingów wskazują na sporadyczne wysokie opóźnienia i utratę pakietów, co może świadczyć o zakłóceniach radiowych lub problemach sprzętowych. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: uszkodzona lub niestabilna karta sieciowa (D-Link DWL-520+), zakłócenia sygnału radiowego mimo wysokiej siły sygnału, problemy z kablem lub złączkami, brak uziemienia komputera oraz ewentualne błędy w konfiguracji sprzętu. Zalecane są testy z innym komputerem, sprawdzenie uziemienia, monitorowanie pingów podczas spadków prędkości, a także rozważenie zmiany karty sieciowej na modele Planex lub Ralink, które w opinii użytkowników są bardziej stabilne niż D-Link. Wskazano również na możliwość problemów z anteną bazową lub zakłóceniami radiowymi powodującymi utratę ramek i błędy transmisji. Próby ustawienia karty na stałą prędkość transmisji nie przyniosły poprawy. Wskazano, że instalacja access pointa może pomóc, jednak wymaga to dalszych testów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA