logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie mogą być przyczyny niestabilnego radiowego internetu?

pawcio1979 09 Gru 2006 21:50 3288 27
REKLAMA
  • #1 3313512
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Witam. Mam taki problem z internetem... Hmmm, może wpierw nadmienie kilka słów o sprzęcie: win XP pro, net radiowy, antena od anteny (nad - odb) jakies 150 metrów, siła i jakość sygnału na poziomie 90-kilka %, szybkość teoretyczna 600kbit/sek w praktyce 550-570 kbit/sek choć i zdażało sie i po 700. Wracając do mojego problemu.... od pewnego czasu mam bardzo duże skoki szybkości netu. Raz jest 550kbit/sek by 30 sek później spaść do np 30 kbit/sek :( i tak w kółko. Żaden antyvir czy skaner on-line nic nie wykrywa więc czym to może być spowodowane???
  • REKLAMA
  • #2 3313626
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Obciążeniem łącza dostawcy lub mocno obciążonym routerem.

Ewentualnie programem P2P zapychającym łącze.
  • REKLAMA
  • #3 3313663
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Programów P2P nawet nie włanczam bo sie to mija z celem a jeśli chodzi o obciążenie łącza dostawcy..... nie sądze bo testowałem o każdej porze dnia i nocy a efekty takie same :( Hmmm, przyszła mi do głowy taka myśl... a może u dostawcy ktoś sie bawi maxymalnie przydzielaną szybkością łacza danego urzytkownika ???
  • #4 3313710
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    a antena bazowa z której odbierasz sygnał jest bezpośrednio po kablu lub swiatłowodzie podłączona do serwera dostawcy czy są jeszcze jakieś anteny po drodze?
  • REKLAMA
  • #5 3313760
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Szczerze mówiąc nie wiem, wiem tylko tyle że dostawca ma "cała sieć" anten nadawczych porozmieszczenych w okolicy. Dodam jeszcze że bywaja dni (noce) że wszystko działa dobrze kilka dni po czym znów wysiada. Z rozmowy z osobami które maja sygnał z tej samej anteny wynika że u nich jest wszystko oki :(
  • #6 3313828
    Elektryk80
    Poziom 25  
    A jaka mniej więcej długość kabla posiadasz od komputera do najbliższego urządzenia? Może to też być spowodowane uszkodzeniem przewodu. Jak będziesz miał skoki prędkości wpisz w wierszu polecenia: "ping (tutaj wpisz IP urządzenia AP) -t" i patrz na czasy. Powinny być małe i nie różnić się bardzo, jak są rożne albo bardzo duże to znaczy że albo urządzenie szwakuje albo kabel uszkodzony.
  • #7 3313904
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Długość kabla od anteny do radiówki (D-Link DWL-520+) 20metrów dobrze przymocowanego tak że o uszkodzeniu nie ma mowy zreszta i kakta i kabel wymieniane jakieś 2 miesiące temu przez techników. Jeśli o czasy chodzi to dziś mam kilka (3 do 7) ms (przy sprawdzaniu własnego IP) natomiast np strony www.onet.pl czasy sięgaja kilkudziesiąciu ms.
  • #8 3313929
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Podłączenie wygląda na prawidłowe więc pozostaje kwestia systemu. Posiadasz firewalla? Ale nie tego z windows tylko jakiegoś "normalnego" np. Sygate Personal Firewall, albo Norton Internet Security?
  • REKLAMA
  • #9 3313936
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3313992
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Przy wpisaniu ping onet.pl -t -l 1400 czasy sa mniej więcej takie : 52, 59, 51, 137, 56, 47, 51, 130... co jakis czas sie pojawiaja czasy ponad 100 ms. Zapory innej niż z windowsa nie posiadam aktualnie, jak pisałem karta wymieniana 2 miechy temu przez techników, komp nie uziemiony. Zastanawia mnie tylko dlaczego czasem przez kilka dni działa wszystko normalnie...
  • #11 3314709
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Dzis z rańca zainstalowałem tą karte w zupełnie "nowym" kompie, ze świerzutkim windowsem i problem jest dokładnie ten sam tak że wina kompa / oprogramowania odpada. Ma ktoś jeszcze jakies pomysły :?: :cry:
  • #12 3315131
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3315236
    swistak_one
    Poziom 15  
    wedle mnie jest to sieknięta karta sieciowa zawsze są cyrki jak pada
  • #14 3315459
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    A co z antena ? złączkami? sprawdzałes czy nie zamokły ? Mozesz jeszcze spróbowac wyłaczyc konfiguracje zerowej sieci bezprzewodowej.
  • #15 3315523
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Nic nie zamokło, wygląda na oki i chiba takie jest choć głowy nie dam. O co dokładniej chodzi (jak to zrobić) z wyłaczeniem konfiguracji zerowej sieci bezprzewodowej??? Zastanawia mnie.... gdy mam takie kłopoty (nie poraz pierwszy) i wzywam techników.... mam wrażenie że ich zabiegi sprowadzaja sie tylko i wyłącznie do odpalenia network stumbler-a :( i gdy wróca do biura moje kłopoty z netem sie kończą ale to tylko i wyłacznie moje odczucia i nie mam co do tego pewności. Aktualnie pingi mam na poziomie 500 - 700 ms :( Ps. Nawet jak powyłanczam wszystko co może z internetu kozystać pingi są w zakresie takim jak były tj. 500 - 700 ms
  • #16 3317961
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Powiem ci gdzie lezy wina raz w dlugim kablu za duzo 20 metrow po 2 ten strasznie badziewny dlink nie wiem poco dostawcy go kupuja wiecej z nim problemow niz pozytku moim zdaniem najlepsze karty to planex i ralink jak wymienilem wszystkie dlinki w sieci na ralinki siec stanela na nogi a z dlinkami co chwile problemy mialem
  • #17 3318228
    swistak_one
    Poziom 15  
    a tu się nie zgodzę co do de-linków ja mam całą swoją sieć praktycznie na nich i działa miodzio serwer tez mam na de-linku i działa dobrze zależy to od partii kart mogła być jakaś wada fabryczna
  • #18 3318405
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Tutaj to ja sie nie zgodze z toba cos niewierze ze 100 sztuk mialo wade fabryczna widocznie ty jestes tak przekonany do dlinkow bo nic innego nie testowales radze ci sprawdzic karty ralink zobaczysz roznice i to kolosalna dlinki wystarczy troszke mniej stailne polaczenie i lezysz a ralinki se z takim polaczeniem spokojnie daja rade na dalekie odleglosci jeszcze sie mi nie zdazylo zeby zrywalo polaczenie przy najwiekszych obciazeniach stacji a dlink rwal polaczenia jak glupi

Dodano po 4 [minuty]:

i to nie wspomniec o wysokich pingach na dlinkach mialem po 300 - 2000 ms po zmianie wszystkich na ralinki baza owiele wydajniej pracowac zaczela puzniej mialem pingi od 16-50 ms a tutaj zaznacze ze do stacji podlaczam okolo 50 urzytkownikow z czego jst moze jednoczesniej zalogowanych 30
  • #19 3319088
    swistak_one
    Poziom 15  
    wiesz może zależy jak trafisz nie jestem maniakiem de linka to były poprostu karty kupowane hurtowo dla mojej sieci i kolesie wiec z tych około 100 odpadło tyko ze 5
  • #20 3319937
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Nie zgodze sie że to wina kabla, że za długi.... 20m to nie wielka długość wskaźniki mocy i jakości sygnału mam na ponad 90% tak że jest dobrze, powiem więcej - nie spadają nigdy poniżej tego poziomu. Co do wyższości kart jednego producenta nad drugim... D-Linki raczej dobra opinie mają, miałem przed nią planetke i podobnie sie działo. Dzis rano np szybkośc netu miałem na poziomie 450 kbit/sek a ping 7-30ms. Niestety ten stan rzeczy nie trwał długo :( kilka minut zaledwie. Nie wiem jak to sie ma do siebie - ale wysokie pingi są jak mam małą szybkośc internetu. Ostatnio z teoretycznych 600 kbit/sek "ciesze" sie szybkością rzędu 20-30 kbit/sek.
  • #21 3319986
    Elektryk80
    Poziom 25  
    To moja jedyna rada: ostateczny test możesz zrobić taki, jak zacznie szwankować szybkość, poprosić kolegę (najlepiej z laptopem) aby przyszedł do Ciebie i podpiął się do kabla LAN. Jak IP przydzielane dynamicznie to podmienić MAC Adress a jak statycznie to przepisać wszystkie pola. Jeżeli to wina Twojego sprzętu to na innym powinno wszystko działać bezproblemowo a jak nie to... wina leży po stronie dostawcy
  • #22 3320058
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Jest jeszcze sprawa tego typu: na tym nadajniku co zawsze korzystam z niego (najlepszy sygnał) mam 11Mbps natomiast gdy sie podepne pod inny nadajnik (słabszy) na którym mam 1-2Mbps pingi mam na poziomie kilku-kilkunastu ms ale z kolei bardzo wolny transfer :| noi sie koło zamyka. Ps. A co myśllicie o acces poincie???
  • #23 3320164
    Fiercio
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Masz duże zakłócenia sygnału radiowego - wraz ze spadkiem prędkości zwiększa się czułość modemu - i dzięki temu masz lepsze pingi.

Spróbuj może antenkę jakąś selektywniejszą dobrać.

PS: To, że siła sygnału jest wysoka nie znaczy, że nie masz jakichś błędów w stylu zagubione ramki... właśnie przez zakłócenia.
  • #24 3320252
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Inna antena odpada-dostawca montuje ale z tego co wiem ta co mam jest dobra. Cholerka nie znam modelu (na dachu siedzi) ale to ta walcowata ;) nie płaska.

Nie wiem czy ramki i pakiety to to samo... ale przy badaniu pingów często mi pisze że upłyną limit czasu rządania.

Przy pisaniu tego posta mam szybkość na poziomie 470kbit/sek a pingi 50-300ms.
  • #25 3320604
    Fiercio
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Tak - ramki i pakiety to to samo :)

A co do dropów(utraty ramek) - dzieje się tak wtedy, gdy ty wysyłasz pakiet, a on po drodze radiowej jest zakłócany przez COŚ i idzie już błędny do AP... które odbija go z informacją o błędzie.
    Przy niższej prędkości po prostu wolniej one krążą i nie są tak narażone na zakłócenia.

Spróbuj dorwać firmowy sterownik do tej karty i ustaw jej na sztywno połączenie np. z 2Mbit a potem 5.5Mbit - powinno być lepiej.
  • #26 3320680
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Hehe dostawca daje wsyćko do tej karty co daje producent w tym i oryginalną płytke ze sterami ;) Zmiana ustawień na sztywno równierz nie przynosi żadnych rezultatów. Normalnie załamka :( Jutro ide po techników, może uda mi sie załatwić też acces pointa, sąsiad ma i chwali sobie a też jedzie z tego nadajnik ca i ja.
  • #27 3462219
    rydzekcycek
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    witaj Pawcio . mam ten sam problem ,identycznie zachowuje się sprzęcik czy już coś poradziłeś ?
  • #28 3462316
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    D-Link DWL-520+ sux!

Awaryjna...sa cyrki...

Podsumowanie tematu

✨ Problem niestabilnego internetu radiowego objawia się gwałtownymi spadkami prędkości z około 550-700 kbit/s do 20-30 kbit/s oraz wysokimi opóźnieniami (pingami) sięgającymi nawet 500-700 ms. Sygnał radiowy ma wysoką siłę i jakość (około 90%), a długość kabla od anteny do karty sieciowej wynosi około 20 metrów, wymieniany niedawno przez techników. Wykluczono obciążenie łącza dostawcy oraz działanie programów P2P. Testy pingów wskazują na sporadyczne wysokie opóźnienia i utratę pakietów, co może świadczyć o zakłóceniach radiowych lub problemach sprzętowych. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: uszkodzona lub niestabilna karta sieciowa (D-Link DWL-520+), zakłócenia sygnału radiowego mimo wysokiej siły sygnału, problemy z kablem lub złączkami, brak uziemienia komputera oraz ewentualne błędy w konfiguracji sprzętu. Zalecane są testy z innym komputerem, sprawdzenie uziemienia, monitorowanie pingów podczas spadków prędkości, a także rozważenie zmiany karty sieciowej na modele Planex lub Ralink, które w opinii użytkowników są bardziej stabilne niż D-Link. Wskazano również na możliwość problemów z anteną bazową lub zakłóceniami radiowymi powodującymi utratę ramek i błędy transmisji. Próby ustawienia karty na stałą prędkość transmisji nie przyniosły poprawy. Wskazano, że instalacja access pointa może pomóc, jednak wymaga to dalszych testów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA