logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć duże pingi przy karcie Ralink i sygnale 80%?

Colos 20 Paź 2004 13:15 4385 6
REKLAMA
  • #1 925200
    Colos
    Poziom 11  
    Witam mam powyższy problem, jakość sygnału ok 80% przeciętnie, a siła no cóż prawie zawsze 65%. problem w tym że pingi są duże...nie wiem może to sprawa serwera, ale nie mam pewności bo panowie z firmy będą u mnie odpiero w poniedziałek żeby naprawić..dlatego pytam może zna ktoś jakiś kruczek w całosci...albo jakiś mankament w ustawieniach....prosze o pomoc i z góry dziękuje...
    dodam że mam karte radiową Ralink nie wiem co to wogóle ale działa więć:D potraktować to z uśmiechem:d
    thx i czekam na odpowiedzi...aha dodam jeszcze że antena oddalona jest od kompa 6 metrów a nadajnik ok 600m są niewielkie przeszkody ui całość jest na wzniesieniu ale nie powinno być problemów z przesyłem, moze jakieś odbicia po drodze lub cuś innego mysle i myśle ale nie jestem fachowcem w te sprawy....dlatego licze na jakąś pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 925204
    grzesiox
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    pingi są duże? tzn gubią się czy wszystkie przechodzą??
    Jak przechodzą to puść pinga o max wielkości np 1440 polecenie ping adres -l 1440 i zobacz ile ich przelezie, jeśli się zaczną gubić to wina połączenia na bank. wtedy możesz pokombinować z kartą lub anteną.
  • REKLAMA
  • #3 925301
    Colos
    Poziom 11  
    Duże hm nie podałem ich racja... duże tzn do 1200ms!! ah noi bardzo skacze traconych jest ok 25% ale zależy zauważyłem raz jest 20% straconych raz 15 a czasem wogóle nie traci i jedzie np po 15 ms a tak przeważnie jest najpierw 100ms skacze do <10 żeby np następny nieodoszedł albo doszedł po 1200ms nie jest to regółą jedynie zauważyłem, że np niezalezy to od warunków pogodowych...
    no cóż Ralink osobiście nieznam, spotkałem sie z Dlinkami i ludzie chwalą...może trzeba bedzie zmienić karte a może poprostu ich serwer jest kijowy.. :D
  • #4 925309
    grzesiox
    Poziom 19  
    Przypuszczam że serwer nie ma tu znaczenia.
    Pingi się tracą bo jest słabe połączenie między nadajnikami, co łatwo sprawdzić pingując nadajnik bądź inne urządzenia w sieci...
    Nie wiem co prawda co to za model Ralinka ale wydaje mi się że jest to raczej wina anteny i kabla, mógłbys podać typ anteny i kabla.
  • REKLAMA
  • #5 925438
    Miziol
    Poziom 11  
    Zgadzam sie z moim przedmowca ze moze to byc wina kabla lub anteny lub duza iloscia duplikatow lub strasznym obciazeniem punktu dostepowego.

W moje sieci byly podobne przypadki na WAP 1966 kiedy probowalo sie podpiac do nich wiecej niz 25 osob zaczely sie duze pingi i mnostwo duplikatow. Proponuje jesli jest mozliwosc wywolac polecenie ping z pod jakiegos linux-a w Windowsie nie wiem czemu nigdy nie widzialem zadnych duplikatow (codowny system) Jesli to nie pomoze zapytac sie wlasciciela sieci czy czasem jesgo AP nie ma juz dosc. U mnie po wymianie na AP 2000 smiga bez bolu.
  • #6 925470
    gemitech
    Poziom 14  
    Moim zdaniem wina lezy po stronie providera, a problem jest związany z AP, tak jak wspomniał przedmówca. Sprzętowe AP są bardzo wrażliwe na obciążenia i nie da się powiedzieć ile osób wytrzymują gdyż zależy to od tego co robią te osoby. Wystarczy że 10 klientów załączy Emule'a i AP pada. Dokładnie tak jak w opisie pingi wzrastają do ponad 1000ms i często wypadają. I z mojego doświadczenia wynika że nie pomaga zmiana AP. Bo u siebie testowałem już różne firmy i modele i nawet AP za 1000zł zachowują się tak samo. Jedynym wyjściem z tej sytuacji jest zablokowanie ruchu P2P i komunikacji między klientami LAN'u.
  • REKLAMA
  • #7 926632
    grzesiox
    Poziom 19  
    Niekoniecznie wina AP zależy co tam dali.
    Pewnie że np. AP WAP1966 odpadnie już przy 20 osobach ( w instrukcji piszą że pociągnie 60 ale nie polecająwprowadzać więcej jak 25), z doświadczenia to jest on dobry tylko do 15 - 20 osób lub stosowany na bridge.
    Lepszy już WAP1950 pociągnie już około 30 osób i nie powinien się wieszać, jedynia jak ludzie między sobązaczynają przesyłać pliki to może się restartować.
    Natomiast jak mają tam SMARTBRIDGES to one są po prostu nie do zajechania, 60 osób potrafi w jednym momencie siedzieć i APeki bez problemu wyrabiają z tym że teraz chyba około 1300zł kosztują :)
    Jak znasz adres tego AP co się do niego łączysz to sprubuj jego zacząć pingować max pakietami i zobaczysz co CI wyjdzie, będziesz pewien czego to wina, dalej uważam że to nie wina serwera - przeciążenie AP prawdopodobne ale stawiam na zbyt słaby sygnał.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem wysokich pingów (do 1200 ms) i utraty pakietów (około 15-25%) przy karcie radiowej Ralink, mimo sygnału na poziomie około 80% i siły 65%, może wynikać z kilku przyczyn. Najczęściej wskazywane są słabe połączenia między nadajnikami, problemy z anteną lub kablem, a także przeciążenie punktu dostępowego (AP). Testowanie pingów do nadajnika pozwala zweryfikować jakość łącza. W przypadku przeciążenia AP, szczególnie przy większej liczbie użytkowników lub intensywnym ruchu P2P, pingi rosną i pojawiają się duplikaty oraz straty pakietów. Modele AP takie jak WAP1966 mogą obsłużyć do około 20-25 użytkowników, ale przy większym obciążeniu wykazują problemy z wydajnością. Lepsze modele, np. WAP1950 lub urządzenia typu SMARTBRIDGE, radzą sobie z większą liczbą klientów i stabilizują połączenie. Zmiana karty na inną markę (np. D-Link) również bywa rozważana, jednak głównym czynnikiem jest jakość i obciążenie AP oraz parametry anteny i kabla. Blokowanie ruchu P2P i komunikacji między klientami LAN może poprawić stabilność połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA