logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Procomp BVC3A - Celeron 1GHz nie działa, BIOS V1.8, co robić?

dj-napster 08 Gru 2009 16:46 2210 5
REKLAMA
  • #1 7361827
    dj-napster
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam

Zakupiłem procesor 1000MHz Celeron (100/128/100/1.75V)

sprzedawca zapewnił że zadziała w płycie BVC3A i również ja byłem pewny że zadziała a nie działa!

Wcześniej w tej płycie pracował Celeron 633MHz (633/128/66/1.65V)

Czy ktoś wie dlaczego nie działa? mam bios V1.8 czyli to chyba najnowszy jaki był z tego co wyczytałem w sieci, wgrałem dla pewności drugi raz, wgrałem też inny starszy ale efektu nie ma. Na innych słabszych procesorach uruchamia się.
    Wszystkie tematy na tym forum odnośnie "BVC3A" przeczytałem.
  • REKLAMA
  • #2 7363989
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4883
    Czy ustawiłeś prawidłowo zworki mnożnika, częstotliwości i napięcia procesora?
    Instrukcja: http://www.serwis.radom.pl/uploads/do_pobrania/bvc3a.pdf
  • REKLAMA
  • #3 7364250
    dj-napster
    Poziom 12  
    DriverMSG napisał:
    Czy ustawiłeś prawidłowo zworki mnożnika, częstotliwości i napięcia procesora?
    Instrukcja: http://www.serwis.radom.pl/uploads/do_pobrania/bvc3a.pdf

No niestety nie działa gdy przestawię poprawnie zworki, już na samym początku przestawiałem zworki w odpowiedni sposób korzystając ze wzoru podanego drobnym drukiem na płycie głównej. Ta płyta jest dziwna, jeśli przestawię w jakiś inny sposób mnożnik czy napięcie procesora działającego (np 500MHz) to płyta nie startuje, obojętnie jaka kombinacja i nie wystartuje. Wszystkie zworki muszą być ustawione na "AUTO" wtedy startuje z wolniejszymi procesorami.
  • REKLAMA
  • #4 7366272
    dejfit
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    Miałem kiedyś tą płytę nie sprawiała problemów. Jaką masz pewność, że procesor sprawny? Masz na pewno Coppermine ?

Co do nadruków na płycie to różnie bywało, w szczególności przy słabszych płytach. Nie sugerowałbym się zbytnio. Posłuż się instrukcją. Jak poustawiasz zworki wrzuć zdjęcie - tylko wyraźne albo wcale nie wrzucaj :)
  • REKLAMA
  • #5 7366307
    marti_944
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Witam!

Hmm... 2 sprawy mi przychodzą do głowy ;)

Spuchnięte lub wylane kondensatory, lub płyta, która nie obsługuje magistrali 100MHz lub tego rdzenia ;)

Sugeruję:

a) Sprawdzić kondensatory (choć to mało prawdopodobne),
    b) Uaktualnić BIOS płyty,
    c) Sprawdzić czy płyta obsługuje ten rdzeń (i czy ew aktualizacje BIOSu coś da :) )

Pozdrawiam! \m/
  • #6 7367605
    dj-napster
    Poziom 12  
    Płyta już idzie w odstawkę no ale dla waszej ciekawości przełożyłem zworki jak poprzednio i zrobiłem zdjęcia.

Procesor kupiłem TU
    Dałem go kumplowi na sprawdzenie i mówił że działa (chyba że wysiadł później u mnie...? niby jak).
    Żaden kondensator nie jest spuchnięty a bios zaktualizowałem do najnowszego dostępnego czyli 1.8

JP2 ustawione na 1.75V:

JP6 ustawione na 100MHz:

Ciekawostka dla mnie jest to że gdy włożyłem 500MHz który działa to jakiekolwiek przestawienie zworek nie daje efektu podkręcenia, płyta nie startuje a po ustawieniu wszystkiego z powrotem na "AUTO" płyta startuje. Gdy pracował tam oryginalnie Celeron 633MHz też nie szło go w żaden sposób podkręcić.

Moderowany przez DriverMSG:

Regulamin pkt. 10.11.

REKLAMA