logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio na jednym tranzystorze – czym zastąpić kondensator strojeniowy 500 pF?

przemek.tomala 06 Sty 2003 18:16 3121 6
REKLAMA
  • #1 76861
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Zrobiłem sobie radio według https://www.elektroda.pl/radio/radio_jedntran.html
    To znaczy prawie zrobiłem. Chciałem kupić ostatnią część(kondensator strojeniowy 500 pF) i wszędzie mi muwili że taki nie istnieje. Jak moge zmienić schemt aby wszystkie jego części istniały?
  • REKLAMA
  • #2 76866
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    :arrow: elektroniczek kto ci to powiedzial? istnieje takie agregaty byly w starych radioodbiornikach nawet gdzies mi sie takie paletaja
  • REKLAMA
  • #3 76867
    tadzioor
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Wydaje mi się, że istnieje ale nie taki mały trymer ( te mają max 120pF) tylko powietrzny jak z odbiorników analogowych. Tylko, że taki trudno dostać :(
  • #4 76879
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Tylko co to ma wspólnego z działem VCR VCP DVD?
    Przenoszę do działu INNE.
  • REKLAMA
  • #5 76880
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Mówili mi tak w 2 sklepach elektronicznych w Radomiu w których byłem, nie szedłem do nestępnego bo byłem pewny że takich nie ma
  • REKLAMA
  • #6 76892
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    faktycznie niespojrzalem na dzial elektroniczek jesli ci na tym ak zalezy to napisz domnie na priv :D
  • #7 77459
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    Ja mam sporo takich roznych kondensatorkow, od starych odbiornikow (mam nawet jakies z lampowcow), a jezeli masz np. jakis stary 380/360pf (albo jakos podobnie) to tez sie nadaje, tylko moznaby na cewce troche wiecej zwojof dac...
    pozdrawiam, jak cos to moglbym ci wyslac jakies agregaty np. poczta:D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku dostępności kondensatora strojeniowego o pojemności 500 pF, potrzebnego do budowy radia na jednym tranzystorze według schematu z elektroda.pl. Użytkownicy potwierdzili, że kondensatory strojeniowe o takiej pojemności istnieją, choć są to zazwyczaj kondensatory powietrzne stosowane w starych odbiornikach analogowych, które trudno obecnie zdobyć. Alternatywnie można użyć kondensatora o nieco innej pojemności (np. 360-380 pF) i dostosować liczbę zwojów cewki, aby skompensować różnicę. Wskazano również, że małe trymery mają zwykle maksymalnie około 120 pF, więc nie nadają się do tego zastosowania. Zaproponowano możliwość wymiany lub przesłania odpowiednich kondensatorów z demontażu starych odbiorników lampowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA