logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż zaworu 3-drożnego w piecu Zębiec żmijka na ekogroszek - gdzie najlepiej?

riffo 08 Gru 2009 23:12 27014 6
REKLAMA
  • #1 7364244
    riffo
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Mam mały problem z piecem, otóż po założeniu wszystkiego w całość piec cały czas przez temp. na zewnątrz ustala sobie temp. zadana na 40-45C w domu mam 23C, chciałbym uniknąć wymiany pieca za parę lat i potrzebna mi jest informacja gdzie powinien znajdować się zawór 3-drożny.

Piec Zębiec żmijka na ekogroszek
    Sterownik elser - expert + moduł sterowania zaworem mieszającym - elser.

zadanie pieca - zima CO+CWU, lato CWU

Całość wygląda u mnie tak:
    Montaż zaworu 3-drożnego w piecu Zębiec żmijka na ekogroszek - gdzie najlepiej?
    A- CO
    B- CWU

i teraz pytanie czy zawór mieszający który będzie sterowany od sterownika z pieca powinien być zaraz za wyjściem z pieca (1) czy dalej za trójnikiem od CWU 2
  • REKLAMA
  • #2 7364889
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7365771
    riffo
    Poziom 12  
    krzysio_sr napisał:
    riffo napisał:
    gdzie powinien znajdować się zawór 3-drożny.

To zależy od tego , jaką funkcję chcesz uzyskać.

ten zawór ma mi dać 60C na piecu i normalna temp. w domu bo jak próbowałem zrobić na piecu 55C to w domu miałem prawie 25C, dla mnie optymalna temp. to 23C

w domu tylko są grzejniki nie ma żadnej podłogówki,
  • REKLAMA
  • #4 7366123
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 270
    Witam, a DTR kotła nie było? np. podobnej do tej, ze schematem Link
  • REKLAMA
  • #5 7366583
    riffo
    Poziom 12  
    jeszcze raz patrzałem na dtr i jest wyraźnie napisane żeby unikać temp. mniejszej niż 60C i jest napisane żeby zastosować zawór mieszający a na przykładowym rysunku nie ma go :D
  • #6 7367261
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7368827
    amator 123
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    kolego zawór masz właśnie w trosce o żywotność twojego kotła dlaczego bo utrzymuje się tym zaworem między innymi stała optymalna(najkorzystniejsza temperaturę dla kotła a przy tym można ograniczać temperaturę kaloryferów do minimum. a jak ci za gorąco to zmniejsz sobie do 40% na zaworze i będziesz miał swój komfort. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z piecem Zębiec żmijka na ekogroszek, który ustala zbyt niską temperaturę w domu (40-45°C) mimo ustawienia na 23°C. Zastanawia się, gdzie najlepiej umieścić zawór 3-drożny, aby poprawić efektywność systemu grzewczego. W odpowiedziach podkreślono, że zawór powinien być umieszczony w celu regulacji temperatury powrotu do kotła, co jest kluczowe dla jego żywotności. Wskazano również na konieczność utrzymania temperatury powrotu poniżej 20°C oraz na zalecenia dotyczące unikania temperatur poniżej 60°C. Użytkownik otrzymał także link do instrukcji sterownika Elster, która zawiera schematy zastosowania zaworu 3D.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA