logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faza na przewodzie neutralnym w gniazdkach na piętrze – przyczyny i skutki

Talar_Pierwszy 10 Gru 2009 01:24 7909 8
  • #1 7368851
    Talar_Pierwszy
    Poziom 2  
    Witam, mieszkam w domku jednorodzinnym, ostatnio przy wymianie gniazdka elektrycznego zauważyłem,że dotykając próbnikiem do styków gniazdka w obydwu zaświeca się lampka, z czego tam gdzie powinien być neutral -słabiej. Taka sytuacja ma miejsce w gniazdkach na pierwszym pietrze, na parterze jest ok.Nadmienię ,że urządzenia podłączone do sieci działają prawidłowo- w moim laickim odczuciu :) Oczywiście nasuwa się pytanie -1.czym może być spowodowany owy stan rzeczy? 2.gdzie szukać przyczyn. 3. Jak dalej postępować? 4. Czy to groźne? 5. Czy powoduje ekonomiczne straty(większy pobór energii)? Pytania mógłbym mnożyć ale jest jedno zasadnicze - co można z tym zrobić - pomóżcie :)
  • #2 7368917
    Jerzyko
    Poziom 2  
    Witam. 1.Wyłącz bezpieczniki 2.Sprawdż na wszelki wypadek czy jest napięcie w gniazdku-neonówką. 3.Teraz sprawdż połączenia elektryczne, od listwy rozdzielczej do gniazdka,przy czym usuń luzy na złączach w puszkach podtynkowych
  • #3 7369087
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 7370632
    Talar_Pierwszy
    Poziom 2  
    gniazdka nie mają uziemienia, wyłączałem bezpieczniki- nie ma fazy, zaglądałem do puszek ale z racji że domek jest dość stary (80 lat) instalacja nie wiem kiedy była tam zakładana a kiedy wymieniana ale widzę że znajdują się tam przewody niewiadomo dokąd biegnące, także chyba faktycznie bez elektryka się nie obędzie, ale proszę mi podpowiedzieć czy są jakieś przesłanki do snucia domysłów na temat powodów tego (nie znam się- może jakieś małe zwarcie?)?
  • #5 7370646
    bandzior2
    Poziom 26  
    Ocena: 146
    Zmierz miernikiem napięcie między fazą i zerem (rzekoma twoja faza). Jeśli wyniesie ok. 230V to jest okey. Nie kiedy próbówki kłamią więc jak dasz na zero to też się może zaświecić ;)
  • #6 7370753
    Jerzyko
    Poziom 2  
    Talar_Pierwszy napisał:
    gniazdka nie mają uziemienia, wyłączałem bezpieczniki- nie ma fazy, zaglądałem do puszek ale z racji że domek jest dość stary (80 lat) instalacja nie wiem kiedy była tam zakładana a kiedy wymieniana ale widzę że znajdują się tam przewody niewiadomo dokąd biegnące, także chyba faktycznie bez elektryka się nie obędzie, ale proszę mi podpowiedzieć czy są jakieś przesłanki do snucia domysłów na temat powodów tego (nie znam się- może jakieś małe zwarcie?)?
    zostaw ten problem elektrykowi,on zobaczy to na miejscu-pozdrawiam
  • #7 7370754
    wojtek60
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    Fazowka-czyli wskaznik neonowy-zapala sie przy napieciu minimum 80-90V.Jesli ono tam jest to jest(miedzy ziemia-czlowiekiem a przewodem w instalacji.)Miernik tez tu nic innego nie pokaze.Zarowka z oprawka mogla by cos tu pokazac.Tyle ze wlaczona miedzy zerem a instalacja wodna,co.Jesli bedzie sie swiecic nawet slabym swiatlem to napewno nie ma instalacji wyrownawczej w tym budynku lub instalacja jest,,przedpotopowa''i nie nazwe jej z imienia bo post poleci do kosza. Jesli nie masz pojecia o elektrycznosci(instalacjach)to nawet nie zawracaj sobie glowy sprawdzaniem czegokolwiek tylko popros elektryka(starszego)zeby zobaczyl co to za instalacja.Mlodzi nawet o nich nie slyszeli i chyba sie nie uczyli(wikipedia nic nie pisze o tym).
  • #8 7372190
    Talar_Pierwszy
    Poziom 2  
    Dziękuje za poświęcony czas i odpowiedzi, myślę że w tym temacie już wiem wystarczająco dużo żeby podjąć działanie (bez obawy, mówie tu o wezwaniu elektryka :) bo faktycznie lepiej nie łapać się za coś w czym nie jest się biegłym, zwłaszcza jeśli grozi to utratą życia lub uszczerbkiem na zdrowiu, dziękuję też za radę odnośnie poszukania starszego elektryka, faktycznie to najrozsądniejsze, pozdrawiam i dziękuję :)
  • #9 7372288
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1498
    Skoro temat wyjaśniony, to wysyłam do kosza.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku fazy w gniazdkach elektrycznych w starym domku jednorodzinnym. Użytkownik zauważył, że przy pomocy próbników napięcia lampka świeci się w obu stykach, co sugeruje nieprawidłowości w instalacji. Uczestnicy forum zalecają wyłączenie bezpieczników i sprawdzenie połączeń elektrycznych, jednak podkreślają, że ze względu na wiek instalacji (około 80 lat) oraz brak uziemienia, konieczne może być wezwanie doświadczonego elektryka. Wskazano również, że nieprawidłowe wskazania próbników mogą wynikać z niskiego napięcia, a także braku instalacji wyrównawczej. Użytkownik postanowił skonsultować się z elektrykiem, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń dla zdrowia i życia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA