logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy pomiary izolacji w obrabiarkach po remoncie są obowiązkowe?

Mirek-33 10 Gru 2009 09:29 1748 2
  • #1 7369238
    Mirek-33
    Poziom 1  
    Witam,

Poszukuję informacji na temat wykonywania pomiaru izolacji w obrabiarkach po remoncie. Czy muszę taki pomiar wykonywać? Czy może ktoś ma wzór karty do pomiaru izolacji kabli i innych elementów wykonawczych?
    Norma PN EN 60204-1 o wyposażeniu maszyn mówi, że po podłączeniu wyposażenia elektrycznego trzeba
    1. Sprawdzić ciągłość układu połączenia ochronnego
    2. Sprawdzić rezystancję izolacji
    3. Przeprowadzić próbę wytrzymałości elektrycznej izolacji
    4. Przeprowadzić próby elektromagnetyczne
    i inne
    Czy muszę wykonywać w/w pomiary?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

Mirek
  • #2 7371277
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    Weź pod uwagę, że jeżeli maszyna jest wykonana jako "monoblok" czyli cała maszyna ma konstrukcję zwartą to mierzysz SWZ zasilania głównego i izolację przewodu zasilającego.
    Jeżeli dla obwodu głównego zasilania maszyna spełnia warunki to i dla reszty też spełnia, nie rozpisujesz silnik oś x, y, z, chłodziwo, wrzeciono, plc, obw. sterowania.

Chyba że szafa sterownicza stoi w jednym miejscu a w drugim maszyna, to robisz osobne pomiary.

mam nadzieje że wyraziłem się jasno i zrozumiale.
  • #3 7401303
    EAndrzej
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    12robert12 napisał:
    Weź pod uwagę, że jeżeli maszyna jest wykonana jako "monoblok" czyli cała maszyna ma konstrukcję zwartą to mierzysz SWZ zasilania głównego i izolację przewodu zasilającego.
    Jeżeli dla obwodu głównego zasilania maszyna spełnia warunki to i dla reszty też spełnia, nie rozpisujesz silnik oś x, y, z, chłodziwo, wrzeciono, plc, obw. sterowania.

Chyba że szafa sterownicza stoi w jednym miejscu a w drugim maszyna, to robisz osobne pomiary.

mam nadzieje że wyraziłem się jasno i zrozumiale.

W normach o i przepisach nie ma pojęcia :"monoblok" czyli to tylko wymysł "12robert12".
    Po drugie nie ma nic do rzeczy czy szafa sterownicza stoi w jednym miejscu a w drugim maszyna to tylko względy konstrukcyjne maszyny bardziej mechaniczne niż elekryczne.
    Po trzecie sam pomiar obwodu głównego zasilania nie ma nic wspólnego z np.
    obw. sterowania, chłodzenia czy też innymi poza przypadkiem pomiarów rezystancji izolacji pomiędzy odwodami ale wówczas mierzymy między obwodami czyli "12robert12" też i tu nie ma pojęcia.

Czyli reasumując "12robert12" wyraża jasno swój kompletny brak zrozumienia podstawowych zagadnień nie tylko pomiarowych niestety . :!::cry:
REKLAMA