logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirlpool AWE 6317 /P -wiruje / wypompowuje bez końca

kerim36 11 Gru 2009 14:22 7108 18
REKLAMA
  • #1 7374337
    kerim36
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam

Mam problem dotyczący nieco ponad dwu-letniej pralki Whirlpool AWE 6317/P.
    Gwarancji juz nie ma wiec trzeba sobie samemu poradzic.

Wszytko ladnie pieknie dziala do momentu wirowania/wypompowania. Kiedy juz je zaczyna zegar oczywiscie odlicza minuty w dol, az w pewnym momencie przeskakuje np. z 3 minut do 7, z 5 do 7 i tak bedzie pracowac caly czas, dopoki recznie sie nie anuluje i przestawi na wypompowanie.

Dzieje sie tak niezaleznie od programu.

Profilaktycznie oczyscilem filtr, przedmuchalem rure odprowadzajaca wode. Pompka odprowadzajaca wode dziala.

Myslac, ze byc moze jest problem z wypompowaniem wody - w trakcie pracy sposcilem ja, ale to nic nie zmienilo.

Pomyslow obecnie brak - przeszukujac forum nie znalazlem podobnego przypadku.

Z gory dzieki za konkretne wskazowki.
  • REKLAMA
  • #2 7374390
    blue101
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Sprawdz hydrostat i wężyk który do niego idzie.
  • REKLAMA
  • #3 7374893
    kerim36
    Poziom 10  
    blue101 napisał:
    Sprawdz hydrostat i wężyk który do niego idzie.

czesc
    dzieki za sugestie

hydrostat ladnie "cyka", wezyk przedmuchany

zobacze wieczorem czy sie poprawilo i dam znac
  • #4 7375479
    tonk07
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Może wsadziłeś poduszkę do uprania i pralka ma problemy z wyważeniem wsadu.
    Sprawdź czy po spuszczeniu wody i włączeniu programu wirowanie na pusto, bez wsadu też są problemy?
  • #5 7377687
    blue101
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Do sprawdzenia prądniczka tacho.
  • REKLAMA
  • #6 7379254
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Ocena: 730
    silnik... komutator do sprawdzenia... czy nie powypalany.
  • #7 7644376
    kerim36
    Poziom 10  
    tonk07:
    to nie to, bo niezaleznie od wrzuconych ciuchow tak sie dzieje

blue101:
    sprawdze

iskrownik:
    silnik, a szczegolnie komutator bez zastrzezen

ogolnie problem ostatnio zaczal sie nasilac. malzonka poczatkowo wpadla na pomysl zmniejszenia obrotow pralki do 400 i poczatkowo pomoglo. pozniej znowu zaczal sie zegar cofac, az w chwili obecnej nawet na praniu zasadniczym nie przechodzic do nastepnego programu.

wstepnie rozmawialem z serwisantami i stwierdzili rzecz taka: sprobowac jeszcze wymienic pasek (chociaz u mnie siedzi solidnie i sie nie slizga) lub niestety w ostatecznosci silnik (a wtedy lepiej zakupic nowa pralke)

co o tym sadzicie?? w zasadzie nie mialem czasu zeby sie dowiedziec co ma silnik do problemow z cofaniem sie zegara, ale moze szanowni forumowicze sie wypowiedza

z gory dzieki za odpowiedzi
  • #8 7644428
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3386
    Wirnik do przezwojenia.
  • REKLAMA
  • #9 7644486
    kerim36
    Poziom 10  
    nares:
    dzieki za sugestie
  • #10 7644681
    adaMus 100
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    Jeżeli zegar się cofa na wirowaniu ,to sprawdź czy czasem nie przygasa panel ,jeżeli tak to może być moduł.
  • #11 7644720
    kerim36
    Poziom 10  
    adaMus 100 napisał:
    Jeżeli zegar się cofa na wirowaniu ,to sprawdź czy czasem nie przygasa panel ,jeżeli tak to może być moduł.

czesc

nie wiem czy dobrze rozumuje przegasanie, ale w moim wypadku przy wirowaniu swieci sie - gasnie na moment - i zapala sie z cofnietym czasem, po czym znowu dochodzi do tego samego czasu i tak w kolko
  • #12 7644931
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1714
    nares napisał:
    Wirnik do przezwojenia.

I tego się trzymaj .
  • #13 7648046
    sujka5
    Poziom 26  
    Ocena: 537
    Robson33 ma rację , ale ja przeprogramowałbym programator nowym oprogramowaniem....
  • #14 7648689
    adaMus 100
    Poziom 14  
    Programowałem na nowo i nic to nie daje ,wymieniłem moduł i chula.
  • #15 7653252
    kerim36
    Poziom 10  
    zwrocilem sie z pomoca do speca z tego forum i zasugerowal, ze winny jest silnik - a dokladniej przy wirowaniu na wyzszych obrotach jest przebicie. Aby to potwierdzic dostarczylem mu juz silnik i wstepnie wynika, iz to jest wlasnie problem.

proponowana likwidacja usterki - przezwojenie

w tygodniu po przeprowadzeniu pomiarow bedzie pewnosc na 100% czy wlasnie o to chodzi, o czym poinformuje

Dodano po 1 [minuty]:

adaMus 100 napisał:
    Programowałem na nowo i nic to nie daje ,wymieniłem moduł i chula.

pytanie z czystej ciekawosci: jak wyglada proces programowania, czyli co jest potrzebne??
  • #16 7660694
    adaMus 100
    Poziom 14  
    Witam ,proces programowania wykonuje sie specjalnym urządzeniem,który się zwie S-Moduł , moją go najczęściej serwisy. A co do poprzedniej odpowiedzi to założyłem nowy moduł i Chulał bo wczoraj zaczoł robić to samo co stary,czyli pewnie jak pisali koledzy zaczoł bym od silnika. Jurto podmienie silnik i zobaczymy jakie będą wyniki.
    Pozdrawiam.
  • #17 7664944
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 7679145
    UUROCZY
    Poziom 2  
    Jakiś efekt? mam z tym modelem ten sam problem czy komuś jakieś działanie przyniosło jakiś ekonomicznie sensowny rezultat
  • #19 7694566
    kerim36
    Poziom 10  
    oglaszam wszem i wobec, ze problem na 99% zostal wyeliminowany - poki co kilka pran konczy sie powodzeniem o czasie.

w wykreconym silniku zostalo stwierdzone iskrzenie - oczywiscie nasilajace sie wraz ze wzrostem obrotow. przebicia nie stwierdzono zatem nowe przezwojenie nie wchodzilo w gre.

przetoczony zostal wirnik (ktory nierowno pracowal) oraz profilaktycznie wymienione lozysko przy komutatorze (ogolnie raz wybite lozysko nalezy wymienic na nowe, bo koszt niewielki).
    po skreceniu probne uruchomienie nie wykazalo juz zadnego iskrzenia, zatem silnik zostal podlaczony do pralki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z pralką Whirlpool AWE 6317/P, która nie przechodzi prawidłowo do etapu wirowania i wypompowywania, co objawia się cofaniem się zegara. Po wstępnych próbach, takich jak czyszczenie filtra i sprawdzanie pompy, problem nadal występuje. Forumowicze sugerują sprawdzenie hydrostatu, silnika, komutatora oraz programatora. Po dalszych analizach, użytkownik odkrył, że iskrzenie w silniku było przyczyną problemu, co zostało naprawione przez przetoczenie wirnika i wymianę łożyska. Po tych działaniach pralka działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA