logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

mitsubishi CT-21A2ESTw ułamku sekundy uszkadza się 2sd1887

wiex 11 Gru 2009 14:27 1398 2
REKLAMA
  • #1 7374350
    wiex
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam problem mam z następującym tv mitsubishi CT-21A2EST usterka brzmi następująco a wiec-wylał się kondensator na WN 470/50v oczywiscie kondesator wymieniony na nowy.teraz po wymianie kondensatora i=
    - uszkadza się w ułamku sekundy tranzystor na przetwornicy (zasilacz strona pierwotna)
    jak również leci dioda 3V i rezystor 4.7 ohm/10w te elementy ulegają zniszczeniu odrazu przy podaniu 220v do sieci ,
    -żadnych pomiarów niemożna zrobić jeżeli chodzi o tv bo niema szans w tak krótkim czasie ,
    -tv testowany i (również po wymianie tych elementów nowych jak 2sd1887 i dioda i rezystor z żarówką wpietą za HOT jak i również z żarówką zamiast bezpiecznika głównego i wymianie wszystkich diód po stronie pierwotnej chociaż wskazywały na mierniku na sprawne tak jak również wymiana wszystkich kondensatorów elektrolitycznych (*tu jedno sprostowanie niemiałem tego głównego nowego to podstawiłem ze sprawnego tv inny używany kondensator główny chodzi o 220u/400v )
    sprawdzone inne niżeli elki kondensatory na przetwornicy wymieniony na używany tea 2261 dalej uszkadza się tranzystor w przetwornicy podejrzewam zwarcie transformatora zasilacza a teraz apel do fachowców ----------
    -może ktoś spotkał na swej drodze podobny tv z podobną usterką byłbym wdzieczny za sugestie w tej sprawie za mądre podpowiedzi oczywiście z góry dziękuję ,
    a kto niema pojęcia proszę nie pisać żadnych insynuacji co by było gdyby .dziękuję .

acha za dziwną pisownie przepraszam .
  • REKLAMA
  • #2 7374680
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Nie przepraszaj tylko staraj się pisać po ludzku. Zdanie zaczyna się wielką literą, po znakach przestankowych ma być spacja a nie mam, nie miałem - jak widzisz - pisze się oddzielnie.

Czy tranzystor wykonawczy w przetwornicy był od razu również uszkodzony czy to efekt uboczny Twojej naprawy? Przejrzyj jeszcze raz dokładnie zasilacz, może gdzieś Ci spadło trochę cyny?
    Jest tam rezystor emiterowy w kontroli prądu? Sprawny?
  • #3 7450301
    wiex
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    ,,pożyczyłem sobie starsze trafo WN ponieważ podejrzewałem że może być i tu przyczyna choć nic nie wskazywało na to trafo i po wstawieniu innego trafa WN TV odżył co prawda nie tak jak powinien ale zastartowało WN .TEMAT ZAMYKAM .
REKLAMA