logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować polifoniczny syntezator bez cyfrowych układów?

ganiaczniedoganiacz 12 Gru 2009 21:29 1339 3
REKLAMA
  • #1 7380262
    ganiaczniedoganiacz
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Wiem że powtarzam temat, który już był opisany lecz nie znalazłem w nim konkretnej odpowiedzi, a mianowicie budując syntezator chcę zrobić go z klawiaturą polifoniczną żeby móc tworzyć akordy i (nie wiem czy to dobry przykład ale co mi tam) w fl studio jak zrobiłem osobno każdą wtyczkę monofoniczną z pojedynczym tonem to wychodziły piękne akordy, a jak z tego samego vst w osobnych patternach i wychodził teoretycznie akord to dupa. i pewnie tak samo jest w realu.
    Tak więc nasuwa mi się pytanie czy jest coś w rodzaju że tak powiem sumatora, dzielnika? który by mi pozwolił na robienie akordów. A może trzeba zrobić np. (bo nie wiem czy to tak) 3 oscylatory zsynchronizowane itd. Co o tym myślicie. Chcę zrobić własny projekt syntezatora i to jedynie to mi stoi na przeszkodzie, proszę o pomoc. Najlepiej jakby nie było procesorów i żadnych cyfrowych układów bo w tym jestem blady. :cry::cry: JESZCZE RAZ PRZEPRASZAM ZA POWTARZANIE
  • REKLAMA
  • #2 7381826
    Gajęcki
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Ażeby wykonać instrument polifoniczny ,nie stosując wyspecjalizowanych układów ,trzeba wykonać serię 12-stu generatorów (można na tranzystorach , oraz tyle dzielników ile klawiszy) zestrojonych na poszczególne tony (od "C" -"H" -w jednej oktawie ,a pozostałe dzielone przez dzielniki częstotliwości od C^ -d0~)
  • REKLAMA
  • #3 7384598
    ganiaczniedoganiacz
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    A mógłbyś troche bardziej objaśnić bo jakoś ostatnio ciężko mi się myśli, pewnie przez szkołę:D.
    1. Czemu 12 generatorów.
    2. Może jakiś schemacik, rysunek czy link?
    I będą akordy? Najlepiej linki do przykładów i schematów.
    Plis
  • #4 7385034
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 176
    Regulamin p.10.9, p14 i p.16 => kosz.
REKLAMA