logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty cyfrowy syntezator dźwięku

mi_ma 02 Maj 2008 08:26 12199 10
REKLAMA
  • Prosty cyfrowy syntezator dźwięku

Na stronie źródłowej znajdziemy dokładny opisy budowy prostego cyfrowego syntezatora dźwięku, który generuje i manipuluje przebiegiem prostokątnym. Zbudowane urządzenie posiada jeden oscylator, którego szczyty i częstotliwości sterowane są za pomocą potencjometrów. Na stronie znajdują się różne konfiguracje i opis ich działania. Z powodu użycia niewielkiej ilości elementów, projekt jest stosunkowo tani w budowie. Polecam jako projekt edukacyjny początkującym elektronikom.

Prosty cyfrowy syntezator dźwiękuProsty cyfrowy syntezator dźwięku
    Prosty cyfrowy syntezator dźwiękuProsty cyfrowy syntezator dźwięku
    Prosty cyfrowy syntezator dźwięku

Źródło http://www.hackaday.com/2008/05/01/how-to-make-a-digital-synthesizer/

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    mi_ma
    Tłumacz Redaktor
    Specjalizuje się w: elektronika wojskowa
    mi_ma napisał 831 postów o ocenie 815. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 5097482
    paluszasty
    Poziom 25  
    Ocena: 268
    Jeśli "urządzenie" to generuje przebieg prostokątny a tak bez wątpienia jest to nie jest to syntetyzer dźwięku tylko generator przebiegu prostokątnego. Po za tym to zwykły książkowy układ poskładany (nawet nie polutowany) na płytce uniwersalnej. Mimo to układzik taki jest na pewno przydatny i bardzo edukacyjny.
    Pozdrawiam
  • #3 5097896
    rafalkosc
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Dorobić regulowane filtry na wyjściach dwóch generatorów a potem mnożyć te przebiegi, to już by było ciekawiej.
  • REKLAMA
  • #4 5100335
    mosfet
    Poziom 25  
    Ocena: 27
    byłoby ciekawiej, gdyby te generatory 'jakoś' na siebie wpływały :)

Dodano po 1 [minuty]:

Oczywiście mega-babol tej konstrukcji to stosowanie nie wiem po co tego stabilizatora na 5V jeśli układy CMOS chodzą do około 18V.
  • REKLAMA
  • #5 5100737
    kulpina
    Poziom 14  
    Ciekawe, a nie wiecie może co to za dziwna płytka stykowa? u nas takich nie widziałem, a to wiekszej ilości układów scalonych to by było całkiem niezłe...
  • #6 5101327
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Taką płytkę znajdziesz na Allegro, słowo kluczowe już znasz.

Pozdrawiam
  • #7 5102172
    ppc
    Poziom 18  
    Ocena: 120
    paluszasty, bo to nie jest syntetyzer dźwięku, tylko syntezator. Można sobie zagrać na nim jakąś melodyjkę :)
  • #8 5102625
    paluszasty
    Poziom 25  
    Ocena: 268
    To tym bardziej nie jest syntezator wg mnie on tym bardziej powinien generować przebieg sinusoidalny a właściwie złożenie przebiegów sinusoidalnych tak jak to jest z muzyce.
  • REKLAMA
  • #9 5102910
    mosfet
    Poziom 25  
    Ocena: 27
    nie tylko złożenia :) fajnie jest jak jeden przebieg wpływa na częstotliwość drugiego a ten pierwszy jest modulowany AM tym co wyjdzie :)

w technikum z kumplem zbieraliśmy generatory z całej pracowni, łączyli w różne konfiguracje i na głośnik zabawa przednia aż sor się nie wkurzy :]
  • #10 5103040
    SatServ
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Do kolegi " mi_ma " : doceniam pracę włożoną w wyszukiwanie "ciekawych" tematów zagranicznych. Jednak polecam umiarkowanie w małpowaniu czego-popadnie z neta i zaniżaniu poziomu elektrody. Nazywanie zlinearyzowanej bramki syntezatorem dźwięku to elektroniczna herezia!! . Do reszty przedmówców: pogoglujcie z tematem syntezator, jeśli Was interesuje. Pozdrawiam.
  • #11 5103431
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Należałoby zmienić tytuł na "generator dźwięku"...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy prostego cyfrowego syntezatora dźwięku opartego na generowaniu i manipulacji przebiegiem prostokątnym za pomocą jednego oscylatora sterowanego potencjometrami. Projekt jest tani i edukacyjny, jednak uczestnicy podkreślają, że urządzenie to w rzeczywistości jest generatorem przebiegu prostokątnego, a nie pełnoprawnym syntezatorem dźwięku. Wskazano, że syntezator powinien generować przebiegi sinusoidalne lub ich złożenia, a także umożliwiać modulacje i interakcje między generatorami, co zwiększyłoby jego funkcjonalność. Krytykowano stosowanie stabilizatora 5V przy układach CMOS, które mogą pracować przy wyższych napięciach (do około 18V). Wspomniano o możliwości dodania regulowanych filtrów i mnożenia przebiegów dla uzyskania ciekawszych efektów. Poruszono także temat nietypowej płytki stykowej użytej w projekcie, dostępnej na Allegro. Zwrócono uwagę na konieczność precyzyjnego nazewnictwa – urządzenie to bardziej generator dźwięku niż syntezator. Podkreślono edukacyjny charakter projektu, ale zalecano pogłębienie wiedzy o syntezatorach dźwięku przed dalszymi eksperymentami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA