logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Teac CX 210 - spalony kondensator 0,047pF przy isostacie, co robić?

piotrekn95 20 Gru 2009 16:15 1500 10
REKLAMA
  • #1 7414083
    piotrekn95
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Witam. Znalazłem taki magnetofon Teac cx 210 na złomie :D No i po doprowadzeniu do stanu używalności, nowe paski, itp, podłączam do kontaktu i git. Wkładam kasete, wszystko pięknie gra, czyszcze głowice, dalej słucham, a tu nagle koło isostatu się kopci z kondensatora filtrującego(chyba) 0,047pF, co jest podłaczony do isostatu włącznika 230v i transformatora. Jak to się stało że się spalił? Czy po założeniu nowego mogę się nie martwić?? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7414399
    piotrekn95
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    A wiecie może czemu on się spalił??
  • REKLAMA
  • #4 7415136
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 754
    Te kondensatory mają na celu gaszenie iskier, powstających na stykach wyłącznika, w momencie włączania i wyłączania magnetofonu.
    Jeśli jeden z nich się "spalił", to może świadczyć o złym stanie styku, do którego jest podłączony. Zbyt duża rezystancja, będąca efektem nadpalenia styków wyłącznika powoduje, że część prądu płynącego w uzwojeniu pierwotnym transformatora, płynie przez ten kondensator. Pojemność tych kondensatorów to 4700pF (4,7nF), a napięcie pracy to 250V. Jak napisano wcześniej, możesz zastosować kondensatory na wyższe napięcie.
    Myślę, że warto również wymienić wyłącznik sieciowy.

GM
  • #5 7415248
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Grzegorz Markowski napisał:

Jeśli jeden z nich się "spalił", to może świadczyć o złym stanie styku, do którego jest podłączony.
    hmm na pewno? Ja bym się z tym nie zgodził, dlaczego ma go niszczyć płynący większy prąd? Kondensator niszczy się raczej od większego napięcia a nie prądu, lub po prostu z starości. I nie służy on tylko do gaszenia iskry, tylko jako przeciw zakłóceniowy.
  • #6 7415277
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7415293
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 754
    marian1981.02 napisał:
    ... I nie służy on tylko do gaszenia iskry, tylko jako przeciw zakłóceniowy.

Zgadza się. Dlatego instrukcja serwisowa nazywa te elementy "spark killer", a po włączeniu wyłącznika, styki tego ostatniego, wyłączają te elementy z pracy.
    Zgoda również co do możliwej przyczyny uszkodzenia. Prąd tu nie miał nic do rzeczy. Przepraszam za błędną wypowiedź.

GM
  • REKLAMA
  • #8 7415313
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Nie ważne, ale prąd płynący go nie uszkodzi, tylko napięcie, wtedy dostaje przebicia. Jedyna przyczyna to jakiś tam wiek.
    Tak na marginesie wymieniałem przedwczoraj w pralce "polar" przeciwzakłoceniowy kondensator, rozerwało mu przód, od tak sobie.
  • #9 7415467
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 7415852
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik znalazł magnetofon Teac CX 210, który po naprawie zaczął dymić z kondensatora filtrującego 0,047pF przy isostacie. Użytkownicy sugerują, że kondensator mógł się spalić z powodu złego stanu styku włącznika, co prowadzi do nadmiernego prądu płynącego przez kondensator. Wskazano, że kondensatory te mają na celu gaszenie iskier i mogą być wymienione na modele o wyższym napięciu. Inni użytkownicy zauważają, że uszkodzenie kondensatora może być spowodowane jego wiekiem lub wadą fabryczną. Dyskusja kończy się stwierdzeniem, że temat został wyczerpany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA