logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne dźwięki i ciemny ekran w monitorze Daytek 1731D - trafo czy tranzystor?

grubywl 09 Lip 2004 13:29 1542 11
REKLAMA
  • #1 733912
    grubywl
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Posiadam monitor Daytek 1731D
    Choć jest ciemny ekran to mnie interesuje inna sprawa bo gdy jest włączony to po jakiś 20 sek. zaczyna wydawać dzwięki o róznym natężeniu i jak dzwięki ustana to póżniej przekażnik zaczyna wariować i coraz szybciej tyka.
    Czy trafo może być odpowiedzialne za te dzwięki czy ten tranzystor BUH1015i może być winny całej sytuacji czyli temu że mam ciemny ekran i tym że słychać dziwne dzwieki i przekaźnik szaleje co to może być Może ktoś jest bardziej zorientowany w tym temacie.
    Tak wogóle to gdzie w internecie można nabyc tanio BUH1015i lub 2SC4923 bo i tak będe pewnie musiał wymienić.
    Czy trafo z Daytek 1531D moge włożyć do 1731D.
    Pozdrawiam
    Za pomoc punkty
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 734942
    ada
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    tak ale wcześniej wymień trafko
  • #4 735285
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    grubywl napisał:
    Czy trafo z Daytek 1531D moge włożyć do 1731D.

Ale herezja. Bez urazy ale nieś do serwisu.
  • #5 735337
    rafalos
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    to pewnie ten buh1015hi ja tez tak mialem ze tykał przekaznik wymien go u mnie tez trafo bylo walniente a teraz na wysokich jasnosciach obrazu monitor sie wyłącza tagze niewiem czy naaprawa monitorów daytek jest opłacalna pozdrawiam
  • #6 735854
    gregs
    Poziom 16  
    witam
    a dokonales regulacji WN po wymianie trafa? jezeli nie to zrob to to ci sie nie bedzie wylaczal jak podniesiesz kontrast czy jasnosc
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 736000
    darek farad
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    mam podobny problem-ile to napięcie powinno wynosić?
  • #8 736009
    gregs
    Poziom 16  
    nie znam tego monitora ale poszukaj prki hv adj (zazwyczj gdzies w okolicy trafa)
    pozdrawiam
  • #9 736173
    ada
    Poziom 18  
    ok 25 kV zależy ob bańki
  • REKLAMA
  • #10 781210
    capanda
    Poziom 12  
    Mam ten monitor na warsztacie chyba jest uszkodzony
    trafopowielacz [FFA76017U] wszystkie rez.zabezp. zasilania
    są uszkodzone będzie koniecznie potrzebny jednak schemat
    jeżeli ktoś ma taki proszę o poradę lub o schemat.
    pozdr. mc.
  • #11 782019
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Witam:

Schemat jest do zassania z elektrody.

Powodzenia, Jarek.
  • #12 791642
    capanda
    Poziom 12  
    Serdecznie dziękuję za info. Choć nie mam jeszcze tyle punktów
    do ściągania schematów udało mi się to dzięki koledze.
    Jest schemat dalej trzeba ruszyć glową
    pozdr.wszystkich. m c .

Podsumowanie tematu

✨ W monitorze Daytek 1731D pojawia się problem ciemnego ekranu oraz dziwnych dźwięków po około 20 sekundach pracy, po których przekaźnik zaczyna szybko tykać. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: uszkodzone kondensatory elektrolityczne w zasilaczu i okolicach transformatora wysokiego napięcia (WN), uszkodzony tranzystor BUH1015i oraz wadliwe trafopowielacze (np. FFA76017U). Zalecana jest wymiana kondensatorów oraz ewentualnie transformatora, jednak po wymianie trafa konieczna jest regulacja wysokiego napięcia (HV adj), aby monitor nie wyłączał się przy zwiększaniu jasności lub kontrastu. Pojawiła się też sugestia, że wymiana samego tranzystora BUH1015i może rozwiązać problem tykającego przekaźnika i ciemnego obrazu. Użytkownicy poszukują schematów serwisowych, które są dostępne na forum elektroda.pl. Pytanie o kompatybilność transformatora z modelu Daytek 1531D do 1731D pozostaje bez jednoznacznej odpowiedzi. Wskazano także, że naprawa monitorów Daytek może być kosztowna i nie zawsze opłacalna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA