logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daytek 1726D - Piszczenie i zapach po włączeniu, uszkodzony rezystor R634?

bbxb 11 Paź 2007 15:23 996 2
REKLAMA
  • #1 4368703
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Witam!
    Klient przyniósł Daytka 1726D do naprawy. Objawy były takie: monitor działał, nagle sam z siebie przestał, klient postawił go do piwnicy, po roku przyniósł do mnie.
    Objawy są takie [włączony do sieci]: kiedy jest na samym stand-by to jest ok, kiedy nacisnę Power aby go włączyć to piszczy i śmierdzi. Po otworzeniu budowy widać, że ktoś już wcześniej przy nim grzebał.

Bezpiecznik jest dobry. Wzrokowo widać, że upalony jest rezystor R634. Wszystkie kondensatory na płycie są sprawne [oceniam wzrokowo].

Nigdzie nie mogę znaleźć schematu do tego cuda... gdyby ktoś miał to proszę o zamieszczenie.

Jako przyczynę wadliwej pracy wykluczam R634 ponieważ on spalił się na ,,moich oczach". Nie wiem.... może coś z trafem jest nie tak??

Panowie poradźcie coś.

Pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

To piszczenie trwa kilka sekund po czym ustaje i normalnie mruga dioda na przednim panelu [mam od lat Daytka 1531D i doskonale znam objawy prawidłowej pracy monitora].
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4368743
    Dexter23pl
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Ja bym sprawdził tranzystor od trafopowielacza jaki diode przy nim. lecz z tego co mi się wydaje to ten opór co się spalił to zabezpieczenie. zasilanie tego trafa WN. więc jeśli tak będzie to albo tylko tranzystor lub trafo
REKLAMA