logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy średnica rur Alu-Pex 20 mm wystarczy do instalacji CO z piecem Termet?

siroco 23 Gru 2009 18:20 31892 4
  • #1 7427806
    siroco
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam Szanownych Forumowiczów.
    Planuję samodzielne wykonanie instalacji Co . Ilość i wielkość grzejników obliczyłem programem Purmo SDG i na tej podstawie dobrałem kocioł (kupione). W skład instalacji będzie wchodził wiszący gazowy piec dwufunkcyjny Termet o mocy CO 7-13 Kw oraz łącznie 6 grzejników. 2 szt o mocy ok 2 kw (przy pareametrach 70/55 st.C), 2 szt o mocy po ok 1,7 kw, 1 szt drabinka łazienkowa i 1 szt o mocy 40 w. Podłączenie chcę wykonać rurkami Alu-Pex systemem trójnikowym. Przy grzejnikach będą zawory termostatyczne oraz zawory odcinające na powrocie a także odpowietrzniki. Uprzejmie proszę o sprawdzenie schematu.
    Proszę też o opinię:
    - czy przekrój rur jest odpowiedni ( obawiam się czy główna magistrala z alupexa 20 nie jest za mała chociaż wyjście z pieca jest 3/4 cala )
    - czy konieczny jest odcinek rury metalowej od pieca na zasilaniu CO (wg. Instrukcji pieca max temp. Pracy to 95 stopni C a regulowana 85 stopni a gdzieś czytałem że trzeba dać najpierw rurę metalową.)
    - czy na zasilaniu Co przy piecu założyć zawór odcinający (w instrukcji montażu pieca jest wymieniony tylko na powrocie CO zwór z filtrem) a jeżeli założę to czy nie pogorszę oporów przepływu?
    Pozdrawiam i proszę o radę.

Czy średnica rur Alu-Pex 20 mm wystarczy do instalacji CO z piecem Termet?
  • #2 7427965
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 612
    Skoro zakładasz parametry instalacji 70/55 (15 stopni różnicy) to:
    PEX 16 obsłuży ci maksimum 1,9kW (tzn. da przepływ 0,3m/s bez szumów i dużej straty ciśnienia)
    PEX 20 3,8kW
    PEX 32 9,3kW

IMHO żeby nie kombinować z różnymi średnicami rur zrób sobie 3 grupy po 2 grzejniki, do każdej grupy dojdź PEX 20 i tuż przy kotle połącz je. Montaż przy kotle kawałka metalowej rurki to takie instalatorskie voodo. A najlepiej pobierz program Audytor CO i dokładnie policz tę instalację.
  • #3 7428540
    siroco
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dzięki William Bonawentura za odpowiedz.
    załozyłem 70/55 bo takie parametry sa chyba optymalne przy piecu dwufunkcyjnym i do takich-podawanych przez producentów grzejników dobrałem ich wielkość z katalogów (nie miałęm dotąd do czynienia z CO i zabrałem sie za to z konieczności a sam z przczyn finansowych).
    Mam pewien problem bo zasialnie do tych 4 największych grzejników musze poprawadzić pod podłogą,(zerwać częśc desek a częściowo przebić się pod wysypany na stropie gruz) a potem mogę rozdzielić na te dwie linie pex 20. Pytanie uzupełniające- co da pex 32 (bo to chyba z półtora cala klasycznej średnicy) jak z piecyka jest wyjśćie na CO 3/4 cala?Czy nie wystarczyłby np 25 który jest chyba odpowiednikiem rury calowej?

Dodano po 6 [minuty]:

czy do tuych dwóch najwiekszych grzejników które mają razem bodajże 3950 kw nie lepiej dociągnąć pex 25 zamiast 20 ( bo ten jak piszesz obsługuje 3800 w a więc "straciłbtym " na mocy prawie 200 W)?
  • #4 7429089
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 612
    PEX 25 jest odpowiednikiem 3/4 (decyduje średnica wewnętrzna 20mm). PEX 20 to 1/2", zaś PEX 32 odpowiada 1". Puszczając 7,5kW przez półcalową rurkę otrzymujesz przy ΔT=15 prędkość 0,6[m/s]. Jest to dopuszczalne dla PEX, ale szumy będą słyszalne. Strata ciśnienia na tym odcinku wyniesie 0,5m. Drugie tyle musisz policzyć na zawór termostatyczny, trzecie na gałązki. Czyli w sumie 1,5mH2O oporu. Jaką wydajność będzie miała pompa w kotle dla takiego ciśnienia ?
  • #5 13932620
    polkompsa
    Poziom 9  
    Ocena: 16
    Witam. Szybkie pytanie celem upewnienia sie. Zamierzam wykonac instalacje co w mieszkaniu 70 m. Bedzie w sumie 5 kaloryferow zasilanych z z kotla elekrycznego. Wszystko na jednym poziomie. W ukladzie pompka obiegowa. I teraz pytanie bo chce zrobic to na rurkach pez-al-pex. Czy rurka 20 wystarczy jako rurka zasilajaca czy dawac 25 a do grzejnikow doplywy mniejszymi ?? Instalacja w ukladzie trojnikowym. Tj. dwie rurki zasilajace dookola mieszkania a od nich galazki na grzejniki
REKLAMA