logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

odzyskanie partycji i danych po reinstalacji i formacie

efef 25 Gru 2009 13:50 4671 9
REKLAMA
  • #1 7433822
    efef
    Poziom 2  
    Witam. To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość:) Przejrzałam sobie wcześniejsze tematy, ale nie mogłam znaleźć problemu podobnego do mojego a nie chcę ryzykować samodzielnej naprawy .....

Na dysku fizycznym mam (a właściwie miałam...) dwie partycje C i D. Padł mi Windows xp pro sp2. Zrobiłam reinstalację, wgrałam sterowniki, wszystko jest ok ale.....straciłam partycję D. Obie partycje przy reinstalacji zostały sformatowane.
    Czy jest szansa na odzyskanie usuniętej partycji i chociaż części plików?

Przepraszam za ten mało techniczny opis, ale jestem zielona w tym temacie.....
    Będę wdzięczna za pomoc:D
  • REKLAMA
  • #2 7434029
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    Zdecyduj się czy partycja została usunięta czy sformatowana i jak szybko czy pełne formatowanie?
    Sprawdź w systemie w Zarządzaniu Dyskami jak to wygląda i napisz.
  • #3 7434129
    efef
    Poziom 2  
    witoj napisał:
    Zdecyduj się czy partycja została usunięta czy sformatowana i jak szybko czy pełne formatowanie?

Partycja D została najpierw sformatowa (przy reinstalacji) bo przez głupi błąd wgrał się tam windows. Potem, przy drugiej reinstalacji (bo za każdym razem wyskakiwało mi okienko biosu z opcją wyboru systemu) została usunięta. teraz Komputer widzi tylko dysk C, ale wgrałam sobie DMDE i sprawdziłam dyski - tam jest D jak nieprzydzielony:

odzyskanie partycji i danych po reinstalacji i formacie
  • REKLAMA
  • #4 7434253
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    Ale namieszane ,proste odzyskiwanie nie będzie bo dane zostały nadpisane instalacją systemu .Bardzie doświadczony w tych sprawach musi się zająć.
    Na razie najlepiej nic nie rób .
  • #5 7434303
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Przede wszystkim nie pracuj na tym dysku! Jesli nadpisałaś dane to przywracanie partycji nic nie da.

1. Podepnij dysk pod inny komputer jako dodatkowy.
    2. Pozostaje skan dysku np. DMDE w poszukiwaniu plików które ocalały.
    3. Pliki które da sie odzyskać nagraj na inny dysk, nie ten z którego odzyskujesz.
  • #6 7434436
    efef
    Poziom 2  
    Ok, rozumiem. Domyślałam się, że to będzie grubsza historia. Zostawiam zabawę z dyskami w spokoju i w takim razie poszukam dobrego speca.
    Dziękuję za pomoc!
  • REKLAMA
  • #7 7434820
    kolokat
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Dane zostały już jak Koledzy wyżej wspomnieli plikami instalacyjnymi, więc szansa na ich odzyskanie (a raczej ich nie wielkiej części) jest bardziej niż bardzo znikoma.

Moim zdaniem, szkoda czasu na odzyskiwanie szczątkowych danych.
    Miałem kiedyś taki sam problem, niestety danych nie udało się już odzyskać, a straciłem cały dzień.
  • #8 7435004
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Przywrócić partycje było banałem wystarczyło ja wpisać (teraz zresztą też) w MBR nawet pozostały boot i boot copy i to da się zrobić tak że powinna byc widoczna problem w tym że ta partycja została sformatowana a następnie nadpisana a to już raczej przesądza o losie danych.

I tak prosta sprawa zrobiła się tragicznie trudna.

Jeśli chcesz partycje zobaczyć (nie dane o które ci chodzi) to podaj to co tu opisane interesuje mnie pierwszy sektor. widząc jednak słabą znajomość tematu radze by robił to ktoś kto ma większe obeznanie.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1368989.html
  • #9 7436239
    bikcs
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    witoj napisał:

Małe sprostowanie powinno być kolego dla Ciebie - nie ma znaczenia, czy partycja została usunięta, czy był quick format czy full format. Do moementu kiedy dane nie zostają nadpisane, to można wszystko odzyskac, nawet jak usunięta partycja i format jakikolwiek zrobiony na dysku :D

Koleżanka opisuje, że istniały dwie partycje C i D. Na pierwszej uruchomiona została reinstalacja systemu a D potem usunięta. Zapewne z partycji D można byłoby odtworzyć dane, bo tam nie miało miejsca nadpisanie.
  • REKLAMA
  • #10 7437683
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    bikcs -
    Cytat:
    Koleżanka opisuje, że istniały dwie partycje C i D. Na pierwszej uruchomiona została reinstalacja systemu a D potem usunięta. Zapewne z partycji D można byłoby odtworzyć dane, bo tam nie miało miejsca nadpisanie.

efef napisał:
    Partycja D została najpierw sformatowa (przy reinstalacji) bo przez głupi błąd wgrał się tam windows.

Ta partycja podczas reinstalacji pierwszej została nadpisana systemem co niekoniecznie usunęło dane o ile nie było najpierw formatu tylko była instalacja naprawcza w co raczej wątpię i wydaje mi się ,że format był co nadpisało dane trudno powiedzieć które. Następnie podczas drugiej reinstalacji była usunięta.
    efef napisał:
    Potem, przy drugiej reinstalacji (bo za każdym razem wyskakiwało mi okienko biosu z opcją wyboru systemu) została usunięta.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z utratą partycji D po reinstalacji systemu Windows XP Pro SP2, podczas której obie partycje (C i D) zostały sformatowane. Po reinstalacji partycja D stała się nieprzydzielona. Uczestnicy dyskusji podkreślili, że dane mogły zostać nadpisane przez instalację systemu, co znacznie utrudnia odzyskiwanie. Zalecano, aby nie pracować na uszkodzonym dysku oraz skanować go za pomocą narzędzi takich jak DMDE w celu odzyskania plików. Wskazano również, że szanse na pełne odzyskanie danych są znikome, a w przypadku braku nadpisania danych, możliwe jest ich odzyskanie. Użytkownik zdecydował się na poszukiwanie specjalisty do dalszej pomocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA