logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna 98 1.6 16V - ABS działa tylko na biegu wstecznym, co robić?

tomi3202 26 Gru 2009 12:52 3696 8
REKLAMA
  • #1 7437110
    tomi3202
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam lagunę po liftingu 1.6 16v
    Mam problem z abs'em wymieniłem 3 pompy i problem pozostał
    Po odpaleniu silnika kontrolka abs gaśnie po czym zapala się ,
    I nie ma abs'u . Tylko ,ze na biegu wstecznym abs działa bez zarzutu i gasną kontrolki .
    Proszę o pomoc .
  • REKLAMA
  • #2 7437315
    spirytusik84
    Poziom 23  
    Ocena: 131
    Diagnozowałeś problem na komputerze mi to wygląda na niewłaściwie ustawiony czujnik przy którymś z kół
  • REKLAMA
  • #3 7437395
    tomi3202
    Poziom 10  
    Komputer wyświetla awaria silnika pompy abs , ale jeżeli silnik pompy by był zepsuty
    to abs nie działałby wogóle ostatnio wymieniałem pół oś w prawym przednim kole i tym kołem po wpadnięciu w poślizg uderzyłem w bandę może to od tego , ?

Dodano po 56 [sekundy]:

jak mam sprawdzić czujnik jak abs czyta z łożyska w przednich kołach ?
  • #4 7437426
    spirytusik84
    Poziom 23  
    Tam jest czujnik coś w rodzaju czujnika indukcyjnego odczytuje impulsy z ząbków które są na pół osi ważna jest odległość czujnika od tych ząbków oraz czy nie maluzów , wygląda to jak by luz był i przy jeżdzie do tyłu się normował
  • REKLAMA
  • #5 7437462
    tomi3202
    Poziom 10  
    czy to może byc od wymiany pół osi ?
    bo na pewno pół os nie jest oryginalna .
    może trzeba ją jakoś odpowiednio ustawić .
    co zrobić , zeby było dobrze i jak to wszystko sprawdzić ?
    bo tu gdzie mieszkam nie ma dobrego mechanika a o elektromechaniku nie wspomnę .
  • #6 7437479
    spirytusik84
    Poziom 23  
    Szczelinomierz w rękę i porównaj ustawienia względem koła w którym nie było grzebane.
  • #7 7437495
    tomi3202
    Poziom 10  
    dzięki sprawdze to co mi radzisz jeżeli to nie to , to co dalej mam sprawdzać .?

Dodano po 2 [minuty]:

jeszcze przy hamowaniu drży kierownica , jak by było coś luźne z przodu choć wszystko jest wymienione na nowo włącznie z łącznikami stabilizatora i ustawiana zbieżność.
  • REKLAMA
  • #8 7437711
    spirytusik84
    Poziom 23  
    Drżenie kierownicy przy hamowaniu było u mnie spowodowane wybitymi gumami trzymiącymi amortyzatory te w górnych mocowaniach przy okazji zmieniłem też łożyska amortyzatorów
  • #9 7437949
    tomi3202
    Poziom 10  
    przy delikatnym hamowaniu czuć tylko drżenie kierownicy .
    sprawdzę odległości a jeżeli będzie ok . to co wtedy mam zrobić ? Wymieniłem 3 pompy i niemożliwe jest ze są wszystkie zepsute .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z systemem ABS w Renault Laguna 1.6 16V z 1998 roku, gdzie ABS działa tylko na biegu wstecznym. Po wymianie trzech pomp ABS problem nadal występuje, a kontrolka ABS zapala się po uruchomieniu silnika. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być uszkodzenie czujnika lub niewłaściwe ustawienie półosi, które zostały wymienione. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie odległości czujnika od ząbków na półosi oraz użycie szczelinomierza do porównania ustawień. Dodatkowo, drżenie kierownicy przy hamowaniu może być spowodowane zużytymi gumami mocującymi amortyzatory.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA