Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna 98 pompa abs

tomi3202 26 Dec 2009 12:52 3486 8
    tomi3202
    Level 10  
    Mam lagunę po liftingu 1.6 16v
    Mam problem z abs'em wymieniłem 3 pompy i problem pozostał
    Po odpaleniu silnika kontrolka abs gaśnie po czym zapala się ,
    I nie ma abs'u . Tylko ,ze na biegu wstecznym abs działa bez zarzutu i gasną kontrolki .
    Proszę o pomoc .
    spirytusik84
    Level 23  
    Diagnozowałeś problem na komputerze mi to wygląda na niewłaściwie ustawiony czujnik przy którymś z kół
    tomi3202
    Level 10  
    Komputer wyświetla awaria silnika pompy abs , ale jeżeli silnik pompy by był zepsuty
    to abs nie działałby wogóle ostatnio wymieniałem pół oś w prawym przednim kole i tym kołem po wpadnięciu w poślizg uderzyłem w bandę może to od tego , ?

Dodano po 56 [sekundy]:

jak mam sprawdzić czujnik jak abs czyta z łożyska w przednich kołach ?
    spirytusik84
    Level 23  
    Tam jest czujnik coś w rodzaju czujnika indukcyjnego odczytuje impulsy z ząbków które są na pół osi ważna jest odległość czujnika od tych ząbków oraz czy nie maluzów , wygląda to jak by luz był i przy jeżdzie do tyłu się normował
    tomi3202
    Level 10  
    czy to może byc od wymiany pół osi ?
    bo na pewno pół os nie jest oryginalna .
    może trzeba ją jakoś odpowiednio ustawić .
    co zrobić , zeby było dobrze i jak to wszystko sprawdzić ?
    bo tu gdzie mieszkam nie ma dobrego mechanika a o elektromechaniku nie wspomnę .
    spirytusik84
    Level 23  
    Szczelinomierz w rękę i porównaj ustawienia względem koła w którym nie było grzebane.
    tomi3202
    Level 10  
    dzięki sprawdze to co mi radzisz jeżeli to nie to , to co dalej mam sprawdzać .?

Dodano po 2 [minuty]:

jeszcze przy hamowaniu drży kierownica , jak by było coś luźne z przodu choć wszystko jest wymienione na nowo włącznie z łącznikami stabilizatora i ustawiana zbieżność.
    spirytusik84
    Level 23  
    Drżenie kierownicy przy hamowaniu było u mnie spowodowane wybitymi gumami trzymiącymi amortyzatory te w górnych mocowaniach przy okazji zmieniłem też łożyska amortyzatorów
    tomi3202
    Level 10  
    przy delikatnym hamowaniu czuć tylko drżenie kierownicy .
    sprawdzę odległości a jeżeli będzie ok . to co wtedy mam zrobić ? Wymieniłem 3 pompy i niemożliwe jest ze są wszystkie zepsute .