logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzone pliki JPG na xD Picture Card 2GB w aparacie Olympus

phanick 27 Gru 2009 12:37 4767 2
REKLAMA
  • #1 7441212
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    Dzień dobry,
    Jako że temat nie jest bezpośrednio związany z odzyskiem danych z dysku twardego, ale karty pamięci, to pozwolę sobie zamieścić tu ten temat.

Otóż mam aparat cyfrowy Olympus z kartą pamięci xD Picture Card 2GB. Podłączyłem go do laptopa przez USB bo chciałem zgrać zdjęcia. Zgrałem ich trochę, jednak prędkość zgrywania była dość wolna (800KB/s) więc postanowiłem wyjąc kartę pamięci z tego aparatu i włożyć do czytnika kart w laptopie. Ku mojemu zdziwieniu, pliki po JPG skopiowaniu w ten sposób na dysk twardy były uszkodzone (w podglądzie heksedytora co kilka kilobajtów był pewien ciąg znaków dlugości FF, tak jakby co któryś sektor na karcie był uszkodzony).

Potem włożyłem tą karte spowrotem do aparatu i podłączyłem do komputera przez USB i aparat już nie wykrywa poprawnie nazw plików i katalogów na tej karcie, ale wyświetla jakieś krzaki. To samo gdy wkładam tą karte pamięci do czytnika.

Na kartę pamięci oczywiście nic już nie nagrywałem żeby nie napisać.

Przeszukując zawartość tej karty pamięci w heksedytorze, widzę jakieś krzaki, nawet nie udaje mi sieodnaleźć fragmentu "JFIF".

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Czy dane z karty zostały uszkodzone? Nie wydaje mi się, żebym źle wsadził kartę do czytnika w laptopie - można ją wsadzic tylko w jeden sposob. Mój laptop do Dell Vostro 1320.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 7444364
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    Zdjęcia udało mi się mozolnie odzyskać, przeglądając posektorowo kartę (Na szczęście nie była sfragmentowana i odzyskałem 99% obrazow).

Jednak chciałbym przestrzec wszystkim przed wsadzaniem kart xD do czytnika - nie róbcie tego, bo zniszczycie zawartosc. Kartę sformatowalem, wsadzilem do aparatu, nagralem na nią jeden plik, a potem chcąc go odczytać w czytniku, wyszła jakaś sieczka.
REKLAMA