logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

pralka whirlpool awo/d 4113/p czy pasuje inny silnik?

ubuff 28 Gru 2009 22:39 4503 6
REKLAMA
  • #1 7450128
    ubuff
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam! Wiem, że temat wielokrotnie oklepany. Mam pralkę jak w temacie. Po okresie gwarancji (miesiąc po :P) pralka zaczęła zapętlać program wirowania. Silnik wyjęty rozebrany, szczotki ok 15-20 mm, komutator - co druga lamelka wypalona na kształt styku szczotki. Po przeszlifowaniu komutatora, wyrównaniu wszystkich lamelek zapętla się jeszcze szybciej. program serwisowy przerywa się przy wirowaniu chwilowy zanik napięcia. Silnik w trakcie pracy na wirowanie iskrzy okropnie. Sterownik w okolicy tego LNK trochę osmalony tzn. ciemny nalot na powierzchni płytki (okolice diod, rezystora i cewki) nie pamiętam numerów. Nie sprawdzałem jeszcze czy sterownik jest dobry ( nie wiem w jakich punktach co mierzyć) nie mam schematu serwisowego bo by chwilka z oscyloskopem wystarczyła i byłoby wiadomo.
    Sprawdzałem poprzednie posty i nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na pytanie jak w tytule postu tj. czy da się podstawić inny silnik do tej pralki tj. mocowania i współpraca ze sterownikiem. Ja mam ten silnik z plastikową osłoną prądniczki tacho. Proszę o pomoc i podpowiedzi co jeszcze mogę sprawdzić (zmierzyć) w sterowniku żeby stwierdzić ew. usterkę sterownika. w domu dysponuję multimetrem, bo oscyloskop sie spadł ze stołu i lampa poszła.
  • REKLAMA
  • #2 7450154
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    ubuff napisał:
    Po przeszlifowaniu komutatora, wyrównaniu wszystkich lamelek

Mógłbyś oświecić jak to zrobiłeś?
  • REKLAMA
  • #3 7450251
    ubuff
    Poziom 10  
    wyjąłem wirnik, i papierem ściernym 500 delikatnie bez dociskania. Papier dokładany do powierzchni komutatora i obracany wirnik. trwało to ok 2 godz. Mam nadzieje że nie uszkodziłem komutatora bo na forum ktoś osełką proponował.
  • #4 7450316
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1712
    Silnik do wymiany lub przezwojenia .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #5 7455129
    ubuff
    Poziom 10  
    to że do wymiany to wiem. chodzi mi o to czy pasuje silnik od innej pralki whirlpool. Czytałem, że te montowane w mojej pralce są wadliwe i nie chce montować nowego (wadliwego) silnika. Dlatego moje pytanie jak na początku postu. Czy do tego sterownika, który jest w pralce będzie pasował inny silnik bez wad fabrycznych.
  • REKLAMA
  • #6 7457346
    pelexa
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    mam taki silnik tel 606359662
  • #7 7590795
    bigmen1981
    Poziom 2  
    witam !!!
    czy ten silnik już poszedł czy nie .
    jak nie to za przystępną cenę będę zainteresowany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma pralkę Whirlpool AWO/D 4113/P, która po okresie gwarancyjnym zaczęła mieć problemy z programem wirowania, w tym zapętleniem i iskrzeniem silnika. Po rozebraniu silnika stwierdzono wypalenie lamelki komutatora. Użytkownik przeszlifował komutator, ale problemy nie ustąpiły. Zastanawia się, czy można wymienić silnik na inny model, aby uniknąć wadliwego silnika, który był montowany w jego pralce. Inni użytkownicy sugerują, że silnik wymaga wymiany lub przezwojenia, a jeden z nich oferuje silnik do sprzedaży.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA