Witam! Wiem, że temat wielokrotnie oklepany. Mam pralkę jak w temacie. Po okresie gwarancji (miesiąc po
) pralka zaczęła zapętlać program wirowania. Silnik wyjęty rozebrany, szczotki ok 15-20 mm, komutator - co druga lamelka wypalona na kształt styku szczotki. Po przeszlifowaniu komutatora, wyrównaniu wszystkich lamelek zapętla się jeszcze szybciej. program serwisowy przerywa się przy wirowaniu chwilowy zanik napięcia. Silnik w trakcie pracy na wirowanie iskrzy okropnie. Sterownik w okolicy tego LNK trochę osmalony tzn. ciemny nalot na powierzchni płytki (okolice diod, rezystora i cewki) nie pamiętam numerów. Nie sprawdzałem jeszcze czy sterownik jest dobry ( nie wiem w jakich punktach co mierzyć) nie mam schematu serwisowego bo by chwilka z oscyloskopem wystarczyła i byłoby wiadomo.
Sprawdzałem poprzednie posty i nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na pytanie jak w tytule postu tj. czy da się podstawić inny silnik do tej pralki tj. mocowania i współpraca ze sterownikiem. Ja mam ten silnik z plastikową osłoną prądniczki tacho. Proszę o pomoc i podpowiedzi co jeszcze mogę sprawdzić (zmierzyć) w sterowniku żeby stwierdzić ew. usterkę sterownika. w domu dysponuję multimetrem, bo oscyloskop sie spadł ze stołu i lampa poszła.
Sprawdzałem poprzednie posty i nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na pytanie jak w tytule postu tj. czy da się podstawić inny silnik do tej pralki tj. mocowania i współpraca ze sterownikiem. Ja mam ten silnik z plastikową osłoną prądniczki tacho. Proszę o pomoc i podpowiedzi co jeszcze mogę sprawdzić (zmierzyć) w sterowniku żeby stwierdzić ew. usterkę sterownika. w domu dysponuję multimetrem, bo oscyloskop sie spadł ze stołu i lampa poszła.