logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

go 710 nie włączał sie resetował teraz całkiem padł

tomasz1987 30 Gru 2009 21:56 2713 7
REKLAMA
  • #1 7461135
    tomasz1987
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Ta nawi 4 miesiące temu się wyłączył w aucie bo nie była naładowana tydzień temu naładowałem ją exsternal i wszystko śmigało.

Zrobiłem ładowarkę samochodową z ładowarki do mp4(pentagram czyli na wyjściu syfu nie było) i kabla usb-wtyk do uchwytu(polaryzacja ok wszystko działało i ładowało).
    Następnie nawigacja zaczęła świrować np. wyłącza się po pobycie w zimnym otoczeniu nie można jej było włączyć trzeba było ją resetować resetować ... ale jak się włączył to działała. Dzisiaj wyłączyła się podłączona do komputera po kilku resetach wyłączyła się w momęcie podłączenia do komputera i umarła(3 h resetowania i nic).
    Po odłączeniu baterii (od płyty głównej) i podłączeniu do ładowarki nawi się nie włącza

Po resecie (15s reset,20s reset+power) zapala się dioda na chwilkę i gaśnie

Co może być uszkodzone na elektrodzie sa pogłoski że u24 u23 i lub układ ładowarki
    dodam jeszcze że ją rozbierałem i cała elektronika jest czysta i nic nie śmierdzi spalenizną
  • REKLAMA
  • #2 7462755
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Kurde nie wiedziałem że elektronikę ocenia się optycznie i na węch - a ja głupi mierniki kupowałem.

Nie pogłoski tylko stwierdzono fakty - w przypadku skoku napięcia, zwarcia, przebicia i innych zjawisk niepożądanych związanych ze zmianami napięcia uszkodzeniu ulegają przetwornice.

Inna opcja - mniej kosztowna to słabiusieńka bateria - niestety nie do sprawdzenia wizualnie ani na węch.

Niestety w XXI wieku nadal musimy używać mierników.
    Kolejny post bez pomiarów na układach i baterii spowoduje kasację tematu, tym bardziej że wałkowano to X razy.
  • REKLAMA
  • #3 7463238
    tomasz1987
    Poziom 16  
    jeszcze jak bym dostał zdjęcie zaznaczonymi punktami pomiarowymi to to pomierzę(4 stycznia jak wrócę na stancje bo tam mam miernik) bo na elektrodze znalazłem tylko takowe do innego modelu
  • #4 7463964
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2812
    tomasz1987 napisał:
    jeszcze jak bym dostał zdjęcie zaznaczonymi punktami pomiarowymi to to pomierzę(4 stycznia jak wrócę na stancje bo tam mam miernik) bo na elektrodze znalazłem tylko takowe do innego modelu

Co do innego modelu znalazłeś, mierniki, czy zdjęcia ? Jak zdjęcia to do jakiego modelu ?

Bardzo proste na dławikach ma być 3,3V oraz 1,5V.

marek216 :arrow: nie znasz się, teraz się wącha i słucha. 12V bardziej śmierdzi niż 5V, a dysk twardy słychać jak pracuje :P
  • #5 7464648
    tomasz1987
    Poziom 16  
    proszę bardzo topik o podobnej tematyce z zdjeciami z tomtom one
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1139743.html
    Nie rozumiem zabawy jaka panowie maja
    gdybym tam podłączył 12V jak niektórzy inteligenci to wywołałbym syf na pól płyty (i wtedy by był widać i czuć przepalone elementy jak i przegrzane psb mają bardzo charakterystyczny zapach)a 5V z portu usb i 5V z ładowarki nie powinny robić większej różnicy.
    Ja też mogę się pośmiać w go 710 jest karta pamięci a nie dysk twardy(go 910) haha proszę bardzo i mówi to człowiek który o tych nawi wie wszystko. Tak więc prosiłbym już teraz całkiem poważnie a te pomiary zrobiłbym tylko nie wziąłem z stancji miernika.

moja płyta główna

poza tym na mojej płycie niema u24(tu mam rozumieć przetwornika? dławika?)

a zasilanie to 1 i ostatni pad?
  • REKLAMA
  • #6 7464780
    Freddy
    Poziom 43  
    tomasz1987 napisał:
    proszę bardzo topik o podobnej tematyce z zdjeciami z tomtom one
    [url=]https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1139743.html[/url]
    Nie rozumiem zabawy jaka panowie maja
    gdybym tam podłączył 12V jak niektórzy inteligenci to wywołałbym syf na pól płyty (i wtedy by był widać i czuć przepalone elementy jak i przegrzane psb mają bardzo charakterystyczny zapach)a 5V z portu usb i 5V z ładowarki nie powinny robić większej różnicy.

Mamy zabawę, bo jesteś pierwszy który wąchał Tomtoma.
    gdybyś podłączył 12V Twoja płyta wyglądałaby tak jak poniżej, czyli żadnej różnicy, malutkie "dziureczki" jakby ukłuciem szpilki na kostkach.
    Cytat:

Ja też mogę się pośmiać w go 710 jest karta pamięci a nie dysk twardy(go 910) haha proszę bardzo i mówi to człowiek który o tych nawi wie wszystko.

No co Ty nie powiesz, a ja myślałem, że na odwrót, gdzie to wyczytałeś w jednym z moich postów ?
    Cytat:

Tak więc prosiłbym już teraz całkiem poważnie a te pomiary zrobiłbym tylko nie wziąłem z stancji miernika.

Podstawowe i pierwsze pomiary podałem kilka postów wyżej, jak je zrobisz, to możemy rozmawiać dalej.
    Cytat:

moja płyta główna

To co widać to odbiornik GPS, a dokładnie to jego antena, żeby zobaczyć płytę i resztę układów scalonych, trzeba odkręcić te dwie małe śrubki.
    Cytat:

poza tym na mojej płycie niema u24(tu mam rozumieć przetwornika? dławika?)

a zasilanie to 1 i ostatni pad?

jak zdejmiesz płytę odbiornika GPS, to zobaczysz wszystko.
    Jak będziesz dalej wierzył w pogłoski, to idź lepiej do wróżki, albo do tego co pokazał Ci U23 i U24.
  • REKLAMA
  • #7 7743932
    panmino
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Wiem, że upierdliwy jestem, chodzi o tego nieuruchamiającego się toma go 510. Przy trzymanym przycisku "włącz" napięcie na dławikach jest 3,25 i 1,5. Jaki z tego wniosek?
  • #8 7747407
    Freddy
    Poziom 43  
    panmino napisał:
    Wiem, że upierdliwy jestem, chodzi o tego nieuruchamiającego się toma go 510. Przy trzymanym przycisku "włącz" napięcie na dławikach jest 3,25 i 1,5. Jaki z tego wniosek?

Kolego w jednym temacie odpisałeś :
    O wypraszam sobie! Czego jak czego ale lenistwa to mi przypisać nie można, Tobie za to owszem, bo forum to nie tylko archiwum ale również pomoc bierząca. Takie poszukiwania trwają czasami kilka godzin, a Ty wiesz, ale nie powiesz, ładnie to tak!?
    [/quote]
    Jesteś nie tylko leń, ale na dodatek jeszcze bezczelny.
    Ja mam inne ciekawsze zajęcia, niż odpowiadanie na to samo pytanie kilka razy dziennie. Do tego służy klawisz "szukaj" aby go używać.

W związku z tym, że nazwałeś mnie leniem, nie uzyskasz ode mnie już żadnej pomocy !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nawigacją GO 710, która po wyłączeniu w samochodzie przestała się uruchamiać. Po naładowaniu zewnętrznym urządzenie działało przez krótki czas, ale zaczęło się resetować i ostatecznie całkowicie padło. Po odłączeniu baterii i podłączeniu do ładowarki, nawigacja nie włącza się, a dioda zapala się na chwilę. Użytkownicy sugerują, że problem może dotyczyć uszkodzenia przetwornic lub słabej baterii, a także wskazują na konieczność wykonania pomiarów napięcia na dławikach. W dyskusji pojawiają się odniesienia do innych modeli nawigacji oraz do pomiarów, które mogą pomóc w diagnozie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA