logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie półotwarte słuchawki z odpinanym kablem do 300zł?

czyznaszmnie 02 Sty 2010 11:40 5214 8
REKLAMA
  • #1 7471157
    czyznaszmnie
    Poziom 11  
    Witam,
    szukam jakichś w miarę znośnych słuchawek w przedziale cenowym do 250 ostatecznie 300zł. Z tego co do tej pory wyczytałem doszedłem do wniosku że najlepszym wyjściem dla mnie byłyby słuchadła półotwarte. Jednocześnie chciałbym żeby miały one odpinany kabel przy słuchawkach (~3m) i najlepiej od razu przejściówkę na 6,3mm(choć to grosze).
    Słuchawki głównie do słuchania muzyki, rap rege czasem jakiś jazz, rzadko filmy bo to wolę oglądać na kinie chyba.
    Jeśli chodzi o sprzęt to zasilane będą raczej z H&K avr130 lub SB audigy, ostatecznie z realtekowej zintegrowanej dźwiękówki (wyjscie na przedni panel).
    Jedyne ciekawe rzeczy jakie znalazłem w tej cenie to AKG K514 za 160zł niestety brak odpinanego kabla, Audiotechnica ATH-AD300 i HD 515 SENNHEISER, ten sam problem z AT dodatkowo zupełnie otwarte, z 515 z kolei to,że otwarte, i nie wiem czy harman a tymbardziej sama dźwiękówka je pociągnie.
    Czekam na jakieś pomysły i opinie.
  • REKLAMA
  • #2 7472126
    -Monter-
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Ze słuchawek półotwartych w tej cenie mogę polecić AKG K530. Co do odłączanego przewodu, to nie wiem czy znajdziesz w tym przedziale. A tak na marginesie, to po co Ci taka możliwość? Bo jeżeli chodzi o wymianę przewodu w razie uszkodzenia to wystarczy aby w miarę łatwo się rozbierały i tyle. Powiem więcej, w tańszych modelach wypinany przewód to więcej szkody niż pożytku, miałem kiedyś słuchawki Sony gdzie złącze wywaliłem i przewód przylutowałem na stałe, bo pomimo ciągłego czyszczenia i doginania powodowało trzaski i przerywanie. A dlaczego uparłeś się na mało popularna konstrukcję półotwartą? Pochodź po salonach audio i posłuchaj różnych modeli, bo takie dobieranie bez odsłuchu, a jedynie po przeczytaniu kilku opinii na forum może się skończyć rozczarowaniem.
    PS. ATH-AD300 o których piszesz są typu otwartego.
  • #3 7472234
    czyznaszmnie
    Poziom 11  
    wiem wiem, że otwarte ("ten sam problem z AT dodatkowo zupełnie otwarte"), odłączany kabel bym jeszcze przeżył, tzn jego brak. chodziło o opcję zamiany na krótszy pod zwykły odtwarzacz mp3. Półotwarte z tego względu że zamknięte szybko męczą uszy, a ja na to jestem niestety jakoś wrażliwie zbudowany i się męczyć nie chcę :P a otwarte z kolei "podobno" mają słabszą jakość dźwięku, stąd "złoty" środek.
    Aha, 530 nieco za drogie..
  • REKLAMA
  • #4 7472996
    -Monter-
    Poziom 13  
    K530 na Allegro kupisz za 300zł a używane w dobrym stanie jeszcze taniej. Co do słuchawek otwartych to mają tylko dwie wady: nie tłumią dźwięków otoczenia i druga to ta sama tylko w przeciwną stronę czyli są dość głośno słyszalne dla otoczenia, wiec nie nadają się np. do noszenia na zewnątrz czy do pracy studyjnej, ale do domu nie ma nic lepszego. Co do jakości dźwięku to nie wiem na jakim forum wyczytałeś, że mają słabszą jakość dźwięku. To właśnie słuchawki otwarte pozwalają osiągnąć najwyższą wierność odtwarzania, a przy tym jak sam zauważyłeś zwykle są wygodniejsze i pozwalają na długie słuchanie bez zmęczenia i pocenia się uszu. Prawie cała światowa czołówka to słuchawki typu otwartego np, będąc już przy firmie AKG topowy model K702 to są właśnie słuchawki otwarte.
  • REKLAMA
  • #5 7473173
    Cyborg_3D
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    Sennheiser HD555, albo HD595 powinny Cie zadowolić.
  • REKLAMA
  • #6 7474955
    czyznaszmnie
    Poziom 11  
    555 granicznie mieszczą sie w przedziale:p jutro jeszcze pojade pooglądać co mają w sklepach typu media, eurortv czy saturn, póki co najmocniej zastanawiam się nad tymi akg 530 i hd555. Dziękuję za pomoc :)
  • #7 7475886
    Kubos
    Poziom 11  
    W te kategorii cenowej zastanów się nad Sennheiser hd 555 lub AKG K530. Myślę że jeśli kupisz któreś z podanych będziesz na 100% zadowolony. Nie ma co kombinować.
  • #8 7479656
    -Monter-
    Poziom 13  
    Moje odczucia są takie: HD555 mają dużo basu, będą dobre do techno, muzyki elektronicznej, filmów. K530 bardziej neutralne, większa przestrzeń i detaliczność, krótki i szybki bas. Ale ja bym jeszcze do tej dwójki dorzucił Grado SR-60 (używane do 300zł spokojnie można dostać), sprawdź je koniecznie. Musisz sam ocenić które będą lepsze dla Ciebie, życzę przyjemnych odsłuchów:).
  • #9 7481643
    czyznaszmnie
    Poziom 11  
    używane nie wchodzą w grę. nie za takie pieniądze, bo dla mnie to niemało. Chcę nówki, byłem dziś w MM i oglądałem te senn 555 (cena 529zł :D), całkiem przyjemne jak dla mnie choć muzyka była puszczona cicho, i raczej taka gitarówka popowa niż coś mocnego. nie wiem też z czego zasilone bo nie było widać, ale słuchawki wygodne bardzo i lekkie, chcę jeszcze obejrzeć gdzieś te akg bo one mają skórzane nauszniki i nie jestem pewien jak to się sprawuje, czy się nie poci itd. Tyle że nie mam pojęcia gdzie, może za jakiś tydzień dwa się zaczną uzupełnienia w sklepach bo dziś to dosłownie 5 słuchawek na krzyż było, a odwiedziłem 3 centra handlowe...

Jeszcze jedna rzecz, jestem już prawie na 100% zdecydowany na hd555, jakoś akg do mnie nie przemawiają wyglądem :) Ale.. czytałem wiele opinii że łatwiej jest napędzić właśnie akg 530 od sennheiserów, a widzę że zarówno impedancja (55vs50) jak i dynamika(102vs112) w akg wypada gorzej, więc o co tu chodzi?:)

Kupiłem w końcu słuchaweczki, wybór padł na sennheisery 555, powód prosty, nigdzie nie było do obejrzenia akg, a w najtańszym miejscu były o prawie 60zł droższe od senków. A teraz kilka słów o samych słuchawkach. Po pierwsze wygoda, nigdy nie używałem słuchawek nausznych, więc moja głowa raczej nie jest przyzwyczajona do tego typu wynalazków, a mimo tego kilka razy łapałem się na tym że o nich po prostu zapominałem. Mięciutkie nauszniki, i wyściółka pod pałąkiem sprawiają że nic nie uwiera. Co do dźwięku, nie jestem jakimś super audiofilem, ale w końcu zacząłem dostrzegać różnicę między płytą zgraną w 192 kbps, a 320 :) do tego dźwięk jest niesamowicie przestrzenny, czego po słuchawkach się nie spodziewałem. Mam wrażenie że dźwięk dobiega z kilku metrów, a nie milimetrów. Ogólnie mówiąc nie zawiodłem się, choć znalazłem jeden mankament, kabel jest nieco zbyt sztywny. Mam nadzieję że z biegiem czasu stanie się bardziej miękki, co chyba się stanie, bo przy samych słuchawkach jest bardziej elastyczny i już nie haczę nim o ramię jak przez pierwsze 2-3 dni. Ogólnie polecam wszystkim którzy szukają tego typu słuchawek w podobnej cenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje półotwartych słuchawek z odpinanym kablem w przedziale cenowym do 300 zł, głównie do słuchania muzyki. Wskazano na modele AKG K514, Audiotechnica ATH-AD300 oraz Sennheiser HD 515, jednak żaden z nich nie spełnia wymagań dotyczących odpinanego kabla. Użytkownik rozważa również AKG K530 oraz Sennheiser HD555, które są bardziej odpowiednie do jego potrzeb. W dyskusji podkreślono, że słuchawki otwarte oferują lepszą jakość dźwięku i komfort, ale nie tłumią dźwięków otoczenia. Użytkownik planuje przetestować słuchawki w sklepach, aby podjąć ostateczną decyzję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA