logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wspomaganie Koyo VW Polo 2002 - Zasilanie na pinach czujnika skrętu?

orzel-jak 02 Sty 2010 13:11 5897 7
REKLAMA
  • #1 7471620
    orzel-jak
    Poziom 16  
    Ocena: 188
    Poczytałem już co moglem znaleźć.
    Problem jest taki że wspomaganie raz działało raz nie.
    Po rozebraniu okazało się że w układzie była woda.
    Dokładnie wszystko wysuszyłe ale niestety problem pozostał.
    Dokładnie oblukałem cały układ i wzrokowo nic nie zauważyłem
    Co dziwne po kilkukrotnym odłączeniu i podłączeniu zasilania do pompy czasami ruszała i wspomaganie działało. Teraz moje pytanie jakie zasilanie powinno być na pinach wychodzących z pompy od czujnika skrętu bo sprawdzałem i na każdym jest 0,0
    Poza tym na postoju chyba pompa nie powinna chodzić tylko po ruszeniu kierownicą a tu jak juz pompa zastartuje to pracuje cały czas.
  • REKLAMA
  • #2 7471995
    tosti77
    Poziom 18  
    Ocena: 98
    Pompa cały czas pracuje (okolo 1200obr), w momencie skręcania kierownicą obroty wzrastają do około 3000obr...
  • REKLAMA
  • #3 7472042
    orzel-jak
    Poziom 16  
    No to jestem już trochę mądrzejszy ale jestem jeszcze ciekaw tego napięcia na kostce do czujnika. Znacznie ułatwiło by mi to dalsze poszukiwania.
  • #4 7477806
    orzel-jak
    Poziom 16  
    Jedno jest pewne, uszkodzone jest sterowanie w pompie.
    Nie wiem czy jest szansa naprawy elektroniki czy lepiej dać sobie spokój.
  • REKLAMA
  • #5 7479157
    adamo
    Poziom 21  
    Ocena: 146
    Witam ciezka sprawa z regeneracja tych pomp tez walczyłem i poległem jesli złacza czyste i czujnik sprawny to tylko wymiana pompy która troche boli Pzdr
  • #6 7479514
    pasc
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Witam !

Nie piszesz nic o kontrolkach na tablicy rozdzielczej hehe...pali się kierownica ?
    Jeśli napięcie na pompie jest (te grube kable) to można najpierw sprawdzić czujnik (przez podmianę) a potem inwestować w pompę niestety...
    Pomierzyć nie za bardzo jest co na wtyczce na czujniku (mówisz o napięciach, ale w czujniku jest jakiś scalak i chodzi o transmisję danych a nie o jakieś stałe napięcia!!!)
    Sam rozebrałem swoją pompę i uwierz mi wygladała jak nowa w środku, a jednak to złom (też najpierw zacząłem od czujnika skrętu, jednak w moim przypadku to była pompa...stoi sobie teraz rozebrana do celów poglądowych :D )

pozdrawiam
    pasc
  • #7 7480569
    orzel-jak
    Poziom 16  
    Oczywiście kontrolka się świeci cały czas.
    Jakoś mi to nie wygląda na czujnik. Z tego co kolega wyżej napisał wynika że pompa powinna pracować cały czas. Czujnik tylko zwiększa jej moc.
  • REKLAMA
  • #8 7482562
    pasc
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    No to niestety...czeka Cię wydatek...jeno dobrze poszukaj dostawcy. Wyobraź sobie że w serwisie chcieli mnie "orznąć" i na pompie (jakieś 100% drożej) i na robocie (a to przecie takie skomplikowane nie jest...no potrzeba kanału i VAG-a do podpięcia i diagnostyki oraz wykasowania błędów)
    Jednym słowem (zdaniem) czeka Cię spory wydatek...niestety :cry:

...i jeszcze jedna uwaga...ktoś pisał że można kupić używkę (jeżeli się zdecydujesz to z możliwością sprawdzenia i oddania...a najlepiej jakiejś gwarancji) ja kupiłem i wiele się nie nacieszyłem...parę miesięcy :cry: a potem już kupiłem nówkę nie śmiganą :D no i teraz jeżdżę i się cieszę....jeno w portfelu jakos lżej hehe...

pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wspomaganiem kierownicy w VW Polo z 2002 roku, które sporadycznie działa. Po rozebraniu układu stwierdzono obecność wody, a po wysuszeniu problem nie ustąpił. Użytkownik zauważył, że pompa czasami działa po odłączeniu i podłączeniu zasilania, ale nie ma napięcia na pinach czujnika skrętu. Odpowiedzi sugerują, że pompa powinna pracować cały czas, a czujnik jedynie zwiększa jej moc. Wskazano na możliwość uszkodzenia elektroniki pompy, co może wymagać jej wymiany. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z regeneracją pomp oraz sugerują sprawdzenie czujnika przed podjęciem decyzji o wymianie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA