logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CHIEFTEC model: GPS-400A działa, ale piszczy pod obciążeniem

jacekkk12345 02 Sty 2010 17:53 1418 8
REKLAMA
  • #1 7473332
    jacekkk12345
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Witam
    Model zasilacza: CHIEFTEC GPS-400AA-101A
    Używany tylko jeden tydzień, a przeleżał w szafie 6 miesięcy...
    Podłączyłem go dzisiaj i działa, ale wydaje z siebie pisk wysokiej częstotliwości - po dłuższym czasie głowa od tego pęka.

Piszczy tylko gdy ma obciążenie - uruchomiany na kabelku bez obciążenia - jest ok.

Komputer jest stary i na pewno nie wymaga ponad 400W, a więc nie wiem co jest z nim nie tak.

Odkręciłem obudowę zasilacza i odłączyłem na próbę wentylator (120 mm) - nadal to samo
    Może to transformator, albo jakiś kondensator no bo co może tak "dawać po uszach" w zasilaczu?

Słychać, że gdy ma mniejsze obciążenie to ten pisk ma nieco mniejszą częstotliwość.
    Proszę o porady, a w środku zasilacz na oko nowy, a więc nie wiem...
    Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 7473430
    JEDD
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Zmierz napięcie na MOLEXach pod obciążeniem jeżeli będzie wynosić poniżej 12 na żółtym lub/i poniżej 5V na czerwonym to na początek elektrolity we wszystkich gałęziach zasilania. To piszczenie świadczy o tym że zasilacz nie wyrabia. Najpierw wymień kondensatory, a jakby co to później pomyślimy.
  • REKLAMA
  • #3 7473518
    polonez15
    Poziom 33  
    Ocena: 897
    Dlaczego nie wyrabia? Ja spotykałem się, że na pusto zasilacze piszczały i wcale nie były lipne...
  • #4 7473580
    JEDD
    Poziom 29  
    Błąd, zasilacz przecież nie może piszczeć, pewno ten o którym mówisz to nie było nic specjalnego. Bez obciążenia może piszczeć któraś z cewek, ale bez przesady.
  • #5 7473897
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    Witam.
    Zadam tylko jedno pytanie, a mianowicie czy kolega jacekkk12345
    ma zamiar naprawiać ten zasilacz i ma do tego odpowiednie narzędzia oraz wiedzę potrzebną do pomiarów?

Pozdrawiam Brać lutującą. :D
  • REKLAMA
  • #6 7474042
    jacekkk12345
    Poziom 11  
    Oczywiście ma zamiar i nawet chęci :) , a wiedzy by się przydało trochę więcej
    Pomiar napięć:

1) Pod obciążeniem (płyta główna z podzespołami + 2x CD-ROM + FDD + HDD)
    (5V) - +5,01V stabilne (bez znaczących wahań)
    (12V) - +12,33V stabilne

2) Bez obciążenia (uruchomiony przez połączenie kabla zielonego i czarnego na kostce)
    (5V) - +5,08V stabilne
    (12V) - +12,00V stabilne
    (błoga cisza ...)

3) Test - obciążenie częściowe (sama płyta główna)
    (5V) - +4,98V stabilne
    (12V) - +12,58V stabilne
    (piszczy - wysoka częstotliwość)

To piszczenie to tak jakby np. była dziurka w wężyku gdzie jest sprężone powietrze
    Co może tak piszczeć - kondensatory? Transformator szybciej by buczał?

Poprawiłem TONI_2003
  • #7 7474159
    JEDD
    Poziom 29  
    Teraz pora na troche niebezpieczeństw :P No bez przesady. Spróbuj docisnąć rdzeń trafka do uzwojeń podczas piszczenia albo na odwrót jak wolisz :) Możliwe że któraś cewka piszczy.
  • REKLAMA
  • #8 7474162
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    Akurat ten problem z reguły nie dotyczy tego co napisałeś czy też usiłowałeś... :D
    Jednak to problem znany, ale jak zwykle kolega nie odrobił lekcji.

Proszę posiłkować się tym :arrow: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany i poszukać odpowiedzi w tych właśnie tematach.

Oczywiście należy również zamieścić zdjęcia bardzo dobrej jakości zwłaszcza tych miejsc wspomnianych na linkach.

Podpowiem tylko, że w kolegi wypadku być może więcej przybliżone miejsce (linię napięcia wyjściowego) uzyskać można poprzez obciążanie poszczególnych pojedynczych napięć wyjściowych, aż do sytuacji w której usłyszy kolega wspominany przykry dźwięk.
    Zalecam obciążanie z głową aby nie uszkodzić dodatkowo zasilacz.
  • #9 7474418
    jacekkk12345
    Poziom 11  
    Na płytce od dołu podlutowałem złącza, jedno wydawało się jakby luźne.
    Zrobiłem jeszcze tak z kilkoma obok. Niestety coś się stało... nie działa nic :(

Czyli sprawa zakończona muszę załatwić inny zasilacz.

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za rady i chęć pomocy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zasilaczem CHIEFTEC GPS-400AA-101A, który po tygodniu użytkowania wydaje pisk wysokiej częstotliwości pod obciążeniem. Zasilacz działa poprawnie bez obciążenia. Po pomiarach napięć pod obciążeniem (5V: +4,98V, 12V: +12,58V) oraz bez obciążenia (5V: +5,08V, 12V: +12,00V) stwierdzono, że napięcia są stabilne, jednak pisk występuje przy obciążeniu. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z kondensatorów lub cewek w zasilaczu. Po próbie naprawy przez podlutowanie luźnych złącz, zasilacz przestał działać, co zmusiło użytkownika do poszukiwania nowego zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA