logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Winamp zawiesza się podczas nagrywania lub kopiowania płyt CD - jak to naprawić?

Kris20 13 Lip 2004 18:03 2195 17
REKLAMA
  • #1 740824
    Kris20
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam. Mam problem i niewiem jak go rozwiazac:/
    Gdy nagrywam plyte(lub gdy kopiuje cos z cd na dysk) i slucham muzy z winampa to po pewnym czasie muzyka lekko sie przycina az w koncu sie calkowicie wiesza. Pomaga jedynie restart lub wylogowanie sie. Nie pomaga nawet zakonczenie procesu z winampa. Prosze o pomoc bo jak narazie to nie moge sluchac muzyki podczas nagrywania cd:/ Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc... :)
  • REKLAMA
  • #2 740830
    No name
    Poziom 21  
    a jaki sprzęt posiadasz... znaczy sie procesor grafka i ilu watowy masz zasilacz?
  • REKLAMA
  • #4 740882
    Kris20
    Poziom 16  
    Mam Durona 800MHz, 128MB RAM, GF2MX200, nagrywarka LG, plyta z dzwiekiem ECS K7s5a. Ale ten problem powstaje takze przy nagrywaniu zwyklych plyt z danymi a nie tylko CD-Audio.
  • REKLAMA
  • #5 741002
    r00cky
    Poziom 16  
    Niezaleznie jakiego masz kompa przy nagrywaniu plyty zuzycie procesora = 100 % . Jest to sprawdzone ( u mnie i u paru kumpli ). Ja u siebie zawse jak nagrywam cd to staram sie nie miec wlaczonych duzo programow. Jest duze prawdopodobienstwo ze plytka sie skopie.
  • #6 741129
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    szczególnie gdy w międzyczasie korzysta sie z muzyki na płycie ....
    jeszcze jakbys miał na pci to spoko nie ma problemu ale wbudowana to masakra.....
    pozatym uwazaj bys przypadkiem nie sluchal tego pliku który własnie sie nagrywa - bo wtedy mozesz wywalic plytke....
  • #7 741172
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    Cytat:
    (lub gdy kopiuje cos z cd na dysk)

Przy nagrywaniu to rozumiem. ale że jak kopiujesz z cd na twardy... .a twardego i cd-rom masz na jednej taśmie? może poprostu masz twardego kiepskiego i "nie nadąża" czytać muzy i zgrywać danych z cd.
  • #8 741449
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    no nie wiem, bo ja jakos od czasu przesiadki z me na xp nie spotkalem sie z obciazeniem procesora w 100% podczas nagrywania i sluchania muzy. bylo max 20-30%. Sprawdz czy masz wlaczona w winampie opcje "Scroll title in the Windows taskbar", jesli jest to wylacz, bo mi robila podobne rzeczy. a w programie do nagrywania ustaw bufory na maxa
  • #9 742567
    Kris20
    Poziom 16  
    Nagrywarke i dysk mam na osobnych tasmach. Opcje "Scroll title in the Windows taskbar" w winampie wylaczylem ale nie ma roznicy:/
  • #10 743102
    djbolo
    Poziom 31  
    a na jakich IRQ masz kontroler dyskowy i karte dzwiekowa? nawet jesli sa rozne to sprobuj jakies manewry z IRQ dzwiekowki. Albo przeloz do innego slotu PCI, to czasem pomaga, po za tym przypominam, zeby obowiazywaly zawsze nowe biosy zarowno w nagrywarce jak i w plycie glownej (hmm... czasami to tez moze robic konflikt :) ), watpie, by writer byl ustawiony na PIO
  • #11 743282
    Kris20
    Poziom 16  
    Kontroler dyskowy chodzi na przerwaniu 14 a dzwiekowka na 11. Nie moge przelozyc dzwiekowki do innego PCI bo jest zintegrowana:/ Co to jest tryb PIO??
  • #13 743470
    bimber
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Panowie przestańcie kombinować przy 128ramu normalną żeczą jest wieszanie się różnych multimediów podczas nagrywania.
  • #14 743499
    Kris20
    Poziom 16  
    Panie Bimber na moje oko 128MB ramu to wcale nie tak malo na nagrywanie plytki i sluchanie muzyki:] A o kombinowanie wlasnie chodzi, po to jest cale to forum.

A teraz czas na ogormne podziekowanie dla DJBOLO :) Miales racje. Mialem ustawiony tryb PIO zmienilem na DMA no i jest wypas. W tej chwili Nagrywam plytke, slucham winampa, w tle mam otwartych kilka stronek, pracuje antywirus i nawet kazaa i panie Bimber muzyka nawet na chwile sie nie wiesza.
    DJBOLO jeszcze raz dzieki i pozdrawiam... :)
  • #15 743798
    bimber
    Poziom 14  
    ok. myliłem się tylko czemu odrazu taka wrogość do "pana bimbra" nie byłem jedyny , który niemiał racij.
  • REKLAMA
  • #16 743885
    Kris20
    Poziom 16  
    Sorki panie Bimber, ale tak jakos wyszlo. W sumie kazdy moze sie pomylic:) Powodzenia i pozdrawiam... :)
  • #17 743903
    djbolo
    Poziom 31  
    nie zawsze jest to kwestia ramu, pamietaj ze tyle rzeczy na raz mozna robic tylko w systemach wielowatkowych, czyli w calej linii NT, 2000, XP, 2003. moze inni powiedza ze np. w 98 tez tak moga... niech sie chociaz na chwile przesiada na XP i niech wlacza do nagrywania plytke a w tym czasie niech sobie poszperaja w necie... nawet zapomna ze sie plyta nagrywa :)

Pozdrawiam
  • #18 743911
    bimber
    Poziom 14  
    nie jestem zwolenikiem XP ale po tym może zmienię zdanie .dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Problem z zawieszaniem się Winampa podczas nagrywania lub kopiowania płyt CD wynikał z przeciążenia systemu i konfliktów sprzętowych. Nagrywanie płyt powodowało 100% obciążenie procesora, co skutkowało przycinaniem i zawieszaniem się odtwarzanej muzyki. Wskazano, że słuchanie muzyki z płyty w trakcie nagrywania może powodować uszkodzenie nośnika. Użytkownik posiadał komputer z procesorem Duron 800 MHz, 128 MB RAM, kartą graficzną GF2 MX200, nagrywarką LG oraz płytą ECS K7S5A. Problem występował także przy kopiowaniu zwykłych płyt danych. Zalecano wyłączenie opcji "Scroll title in the Windows taskbar" w Winampie oraz ustawienie maksymalnych buforów w programie do nagrywania. Kluczowym rozwiązaniem okazała się zmiana trybu pracy nagrywarki z PIO na DMA, co znacznie poprawiło stabilność i wydajność systemu podczas nagrywania i jednoczesnego odtwarzania muzyki. Dodatkowo zwrócono uwagę na prawidłowe ustawienia przerwań IRQ dla kontrolera dyskowego i karty dźwiękowej oraz aktualizację BIOS-u płyty głównej i nagrywarki. Wskazano, że 128 MB RAM może być niewystarczające do płynnej pracy multimediów podczas nagrywania na starszych systemach, a systemy wielowątkowe (NT, 2000, XP, 2003) lepiej radzą sobie z takimi zadaniami niż Windows 98.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA