logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić wyświetlacz graficzny jm12864a z kontrolerem KS0107/8?

DarkStorm 13 Lip 2004 19:39 2921 9
REKLAMA
  • #1 740986
    DarkStorm
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam

no wiec doszlem do problemu iz niepotrafie odpalic wyswietlacza graficznego z poziomu avr niejest to standardowy kontroler:(

dostalem dosyc tanio lcd lecz niestety z tego co widze to jest na kontrolerku KS0107/8, wie ktos moze jak to odpalic ?? (zauwarzylem ze ma dzielony ekran na pol jedny cs na pierwsza polowe drugi na druga:)

jesli ktos mi nasunie pomysl jak to przetrawic byl bym bardzo wdzieczny:)
  • REKLAMA
  • #2 744337
    wisiena
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Witaj !!
    Szczerze mówiąc to nie wiem dlaczego nazywasz ten kontroler egzotycznym. Ale nie o tym.......
    Jak przypuszczam chodzi o szybke 128x64. Ma ona dwa takie kontrolery: 64x64 + 64x64, i stąd dwa enable. Ponieważ oba drivery są identyczne, skupie się na jednym. Wyobraź sobie, że obszar 64x64 piksele, podzielony jest na osiem stron po 64 bajty każda.
    ---------------------------
    | page 0 (adres 0-63) |
    | page 1 (adres 0-63) |
    | page 2 (adres 0-63) |
    | page 3 (adres 0-63) |
    | page 4 (adres 0-63) |
    | page 5 (adres 0-63) |
    | page 6 (adres 0-63) |
    | page 7 (adres 0-63) |
    Wyświetlacz adresujesz podając numer strony (0 do 7) i adres w stronie (0-63). Bajty wyświetlane są pionowo i wysłanie każdego, automatycznie inkrementuje adres.

Nie mam teraz za dużo czasu ale wieczorem wyśle Ci formaty rozkazów i rablice prawdy sygnałów strujących, kontroli zajętości itp.

(M.)
  • REKLAMA
  • #3 744374
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    DarkStorm napisał:
    dostalem dosyc tanio lcd lecz niestety z tego co widze to jest na kontrolerku KS0107/8, wie ktos moze jak to odpalic ??
    Gdzie dostałeś, szukam czegoś podobnego tanio, https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic153796.html
  • #4 744797
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Ja właśnie odpaliłem JM12864CSF. Wykorzystałem dołączony programik z pdf.
    Załączniki:
    • JM12864CSF_PEC.pdf (82.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 744868
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    http://k-zby.webpark.pl/

tam masz jak zrobić sterownik tego wyświetlacza po i2c, dziękie takiemu interfejsikowi robisz całą obsługę po 2 pinach i zabiera to o niebo mniej kodu niż bascomowa implementacja sterowania T6939c,
    te wyświetlacze na KSach są bardzo fajne i można pod bascomem zrobić jego obsługę, wystarczy tylko ściągnąć pdf-a do KS0107/8 i napisać w bascomie procedurki wg. noty.

Wszystko bardzo milutko działa i nie powinieneś mieć z tym telewizorem problemów! Sam korzystam i nie narzekam
  • REKLAMA
  • #6 745395
    DarkStorm
    Poziom 13  
    Witam

wyswietlacz zakupilem w sklepie niedaleko mego domu kosztowal az 90
    zl:/

PDF-a obejrzalem widze ze to kod w ASm niestety za bardzo sie nieznam na ASM.
    Jesli jest ktos w stanie napisaac przykladowy kod w bascomie ylo by super bo szczeze z pdfa idze co nieco wyczytac ale jakos tego niepojmuje:(
  • #7 745804
    McRancor
    wpisz w google KS0108 simulator
    dojdziesz do symulatora jeżeli nie potrafisz przeanalizować prostych przebiegów i tabelek, to powodzenia z dwudziestoma kabelkami, ja nie znalazłem w nocie KS-a asemblera, tylko jasno opisane instrukcje, nikt na elektrodzie nie odwali za Ciebie czarnej roboty, ewentualnie pomoże, a to różnica!
  • #8 749362
    DarkStorm
    Poziom 13  
    dzieki za info znalazlem pare ciekawych zeczy teraz troszke pokombinuje:)

hyba niebedzie problemu napisac obslugi w bascomie :)

PS: poszukuje osoby ktora obsluguje jusz te wyswietlacze w celu poznania "prawdziwej mocy tego wyswietlacza" i ewentualnie problemu przy uruchamianiu.....

Pozdrawiam
    DarkStorm
  • REKLAMA
  • #9 749419
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Tylko uważaj na odczyt pamięci tego wyświetlacza. Ja straciłem sporo czasu zanim doszedłem do pewnej niedorówki KS108 co okazało się jest opisane w opisie tego procka.
  • #10 749493
    McRancor
    >GienekS
    Kto doszedł ten doszedł :) :)

Co do mocy wyswietlacza, wystarczy policzyć:
    minimalna długość cyklu taktującego clk1,2 wynosi 2,5us, maksymalny czas zajętości kontrolera wynosi 3*tclk czyli 7,5us, do tego doliczyć czas potrzebny na zatrzaśnięcie danych 1us mamy cykl potrzebny na wyświetlenie 8bitów ponieważ bajtów na wyświetlaczu mieści się 8*128 = 1024, czas potrzebny na przesłanie i wyświetlenie całego pola wynosi 1024 * 8,5 us = 8704us, do tego doliczyć czas potrzebny na zmiany wierszy, potem kontrolera (bo w wyświetlaczu 128*64 są dwa) mamy jakieś 10ms, czyli teoretycznie da się na nim osiągnąć 100fps!

W praktyce 10fps to i tak dużo, poza tym obraz jest statyczny, więc nie ma z tym problemu, generator znaków standardowy, można uznać że wyświetlacz jest mocny!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy uruchomienia wyświetlacza graficznego JM12864A z kontrolerem KS0107/8 za pomocą mikrokontrolera AVR. Wyświetlacz o rozdzielczości 128x64 pikseli posiada dwa kontrolery sterujące po 64x64 piksele, każdy z osobnym sygnałem CS. Obszar pamięci wyświetlacza jest podzielony na 8 stron (pages) po 64 bajty, które adresuje się numerem strony i adresem w stronie. Dane przesyłane są pionowo, bajt po bajcie. Wskazano, że do obsługi można wykorzystać procedury w Bascomie, bazując na dokumentacji PDF kontrolera KS0107/8, choć dostępne przykłady są w asemblerze. Polecono poszukiwanie symulatorów KS0108 oraz implementacji sterownika po I2C, co znacznie upraszcza kod i obsługę. Zwrócono uwagę na potencjalne problemy z odczytem pamięci i specyficzne ograniczenia kontrolera KS0108. Prędkość odświeżania teoretycznie może sięgać 100 fps, jednak praktycznie około 10 fps jest wystarczające dla statycznego obrazu. Użytkownicy dzielą się linkami do materiałów i własnymi doświadczeniami z tym typem wyświetlacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA