logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy AtMega16 obsłuży wyświetlacz 192x64 z KS0108B i Bascom?

DJ Pako 14 Lip 2006 13:46 5065 9
REKLAMA
  • #1 2819405
    DJ Pako
    Poziom 11  
    Witam wszystkich. Interesuje mnie takie zestawienie:

Wyświetlacz graficzny 192x64 pkt. na sterowniku KS0108B + Atmel Mega16 (+Bascom).

Moje pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie, czy takie zestawienie będzie hulać i ile da się wycisnąć z Megi16?

Proszę o opinie.
    Dziękuję, Piotr.
  • REKLAMA
  • #2 2819869
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    A czemu miało by nie działać. Jak prawidłowo podepniesz i napiszesz odpowiedni program to nawet na ATmega2313 pójdzie. Wszystko zalezy co chcesz wyświetlać na tym wyświetlaczu.
  • REKLAMA
  • #4 2821306
    DJ Pako
    Poziom 11  
    Cześć Wam. Dzięki za odpowiedzi. Wyświetlacz narazie chcę stosować do "zabawy" (prób), wiecie - jak przycisne przycisk1 to żeby wyświetlił się obraz1 a jak przycisne przycisk2 to obraz2 czy coś w tym stylu. Jestem początkującym programistą i chcę spróbować sił z wyświetlaczem graficznym. Dlatego pytam czy wystarczy jak zakupię Mega16 na początek.
    Teraz troche zmienie temat czy KS0108B to zamiennik sterownika T6963C ?
  • REKLAMA
  • #5 2821307
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Cytat:

Teraz troche zmienie temat czy KS0108B to zamiennik sterownika T6963C

To zupełnie inny sterownik.
  • #6 2822311
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    Zwróć tylko uwagę na to czy JTAG jest wyłączony (fusebit JTAGEN na 1). Jeśli jest włączony wyświetlacz może nie działać. Uruchamiając mój pierwszy wyświetlacz graficzny straciłem sporo czasu na doszukiwanie się błędów. 10 razy przeglądałem płytkę, badałem napięcia, itd. kombinowałem ze zmianą programu, przeglądałem elektrodę - bezskutecznie. Wyświetlacz robił co chciał. Okazało się właśnie, że JTAGEN był ustawiony na zero. Kwestia dotyczyła chyba jeszcze jednego fusebitu ale teraz już nie pamiętam.

Polecam Ci również zainteresowanie się panelem dotykowym jeśli taki istnieje do Twojego wyświetlacza - fajna sprawa. I da się go obsłużyć nawet bez specjalnego sterownika. Wystarczy podpiąć go pod przetwornik w ATmega. Miłej zabawy :)
  • #7 2822668
    DJ Pako
    Poziom 11  
    Ha, dzięki Johnys, tylko żebym ja jeszcze wiedział co to ten JTAGEN i gdzie te 1 ustawić...

A panel dotykowy, na pewno świetna sprawa, ale narazie chcę opanować sterowanie samego wyświetlacza graficznego. Za około dwa tyg. planuję kupić w.wym. na Allegro.
  • REKLAMA
  • #8 2822931
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    To zależy jakiego programu używasz do programowania procka. Program oprócz zapisu flasha powinien mieć możliwość zmiany lockbitów i fusebitów. Lockbitów strzeż się jak ognia bo ubijesz proca. A wtedy to już tylko breloczek z niego będziesz mógł zrobić. Znajdź opcję ustawiania fusebitów i ustaw JTAGEN na "1" lub "wyłączony" (zależnie od programu). Reszty fusebitów też radziłbym nie ruszać bo możesz przestawić np. taktowanie nie na rezonator tylko zewnętrzny zegar. Procka da się wtedy odratować ale po co dodatkową robotę sobie robić?

Jeśli używasz ISProga służę pomocą - z innymi programatorami nie miałem do czynienia. W ISProgu jest taka opcja Fuse & Lock Bits.

A jak u Ciebie z angielskim? W karcie katalogowej jest dużo ciekawych rzeczy. Lektura może sucha ale przydatna. Pozdrawiam.[/b]
  • #9 2824061
    DJ Pako
    Poziom 11  
    Dzieki ponownie Johnys. Znalazlem. Nigdy nie chcialo mi sie zagladac do tej zakladki :-/

Jak myslisz (myslicie) czy dobry wyswietlacz wybralem na poczatek - wydaje mi sie troche nietypowy 64x192 znaki, czy moge miec problemy ze sterowaniem? Uzywam Bascoma 1.11.8.1

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości obsługi wyświetlacza graficznego 192x64 pikseli ze sterownikiem KS0108B za pomocą mikrokontrolera Atmel Mega16 i języka Bascom. Potwierdzono, że takie zestawienie jest możliwe, a poprawne działanie zależy od prawidłowego podłączenia i oprogramowania. Wskazano, że podobne wyświetlacze działają również na innych mikrokontrolerach z rodziny AVR, np. ATmega2313 czy ATmega8. Podkreślono różnicę między sterownikami KS0108B a T6963C, które są zupełnie różne. Zwrócono uwagę na konieczność wyłączenia funkcji JTAG (fusebit JTAGEN) w mikrokontrolerze, gdyż jej aktywacja może uniemożliwić poprawne działanie wyświetlacza. Omówiono także kwestie ustawiania fusebitów i lockbitów w programatorze, z zaleceniem ostrożności, aby nie uszkodzić mikrokontrolera. Autor planuje używać wyświetlacza do prostych testów i zabawy, wyświetlając różne obrazy po naciśnięciu przycisków. Wspomniano o możliwości zastosowania panelu dotykowego do wyświetlacza, choć na razie autor chce skupić się na podstawowej obsłudze. Użytkownicy polecili zapoznanie się z dokumentacją techniczną oraz wskazali przydatne źródła informacji i fora internetowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA