logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć i sterować wyświetlaczem 400x160 do komputera?

Robert_20 07 Lis 2004 18:40 4199 26
REKLAMA
  • #1 967914
    Robert_20
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam wyswietlacz 400x160 i cgciał bym sie dowiedziec jak takie cudo podłączyc do kompa.Ponizej przedstawiam tabele sterującą tym wyswietlaczem...pomocy
  • REKLAMA
  • #2 967926
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    podaj wiecej danych... producenta, model, skad go wymontowales itd. wtedy bedzie mozna cos dokladniej powiedziec. Pozdrawiam
  • #3 967959
    Robert_20
    Poziom 11  
    wytrzasnełem go z giełdy
    wyswietlacz jes nowiutki sterują nim układy KS0086..jest ich 7. oznaczenie jego to 400160k1..... mnie tylko zastanawia jak sterowac nim z kompa ... bo opis jego samego to mam
    Załączniki:
    • Jak podłączyć i sterować wyświetlaczem 400x160 do komputera? Plik.jpg (58.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 967980
    crazy_phisic
    Ocena: 130
    rozpis pinow raczej bez udziwnien ;) poszukaj informacji na necie o samych sterownikach, w nocie katalogowej opisane sa wszystkie dostepne polecenia i sposob wpisywania danych... mam teraz malo czasu ;( wiec szczegolowiej po polnocy heheh ps. poszukam cos u siebie o tym sterowniku
  • REKLAMA
  • #6 969001
    Robert_20
    Poziom 11  
    heh tyle udało mi sie wyszukac o tym wyswietlaczu. kurcze jak podłaczyc go pod kompa jak on ma tylko 4 linie sygnałowe a wszystkie schemaciki polączen sciągniete z internetu wskazują ze ludzie łącza wyswietlacze LCD z konpem 8 liniami sygnałowymi.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć i sterować wyświetlaczem 400x160 do komputera? zda.jpg (31.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 969011
    Robert_20
    Poziom 11  
    tak sie podłacza 8 lini a jak 4???
    Załączniki:
    • Jak podłączyć i sterować wyświetlaczem 400x160 do komputera? schematmaly[1].gif (21.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 969075
    Robert_20
    Poziom 11  
    no to jak nmam zostawic niepodłaczone?? i które??
  • #10 969092
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    Robert_20 napisał:
    no to jak nmam zostawic niepodłaczone?? i które??

Piny D0-D3 w wyświetlaczu połącz do masy i ...to wszystko.

Pzdr.
    Piotrek Sz.
  • #11 969104
    Robert_20
    Poziom 11  
    w wyswietlaczu??? anie w kablu??? a co z CL1 CL2??
  • #12 969117
    LordBlick
    Ocena: 69
    ten obrazek - schematmaly[1].gif to dotyczy standardowego wyświetlacza znakowego, a ten co masz ty, to jest matryca graficzna, wymaga napisania własnej procedurki obsługi wyświetlania i to na oddzielnym procesorku z własną pamięcią obrazu, wygrzebać takie coś i to w ulubionym języku programowania i na ulubiony typ procesora, to trzeba się w czepku urodzić... :) Twój wyświetlacz ma 4-bit, lub szeregowy, do wyboru interface - z tego co wyczytałem w pdf-e, do którego wcześniej podrzuciłem odnośnik na szybko wygooglany... 4 bity pozwalają na 16 odcieni szarości, w sumie polecam wątek LCD od laptopa, filozofia sterowania jest podobna. To jest raczej rzadko spotykany LCD w amatorskich konstrukcjach, a profesjonalne aplikacje z dokumentacją siedzą pod stołem... :)
    BTW, najwięcej informacji o chipach do różnych LCD to Tutaj.
  • #13 969144
    Robert_20
    Poziom 11  
    dzieki...choc mnir teraz zasmuciłez z tym pisaniem programu..wiem ze nie ma nic w necie ...ja tego programu nie napisze..wiec mi zostaje jedynie czekac..az ktos to zrobi
  • #14 970572
    Robert_20
    Poziom 11  
    hehe...czy ktos mi powie jak naprawde podłaczyc te 4 linie??
  • REKLAMA
  • #15 970744
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    Nawiązując do wypowiedzi LightHouser'a popieram go w 100%. Niktórzy pomylili LCD-ka graficznego z tekstowym a to kolosalna róznica.
    Jak napisał przedmówca bez sterownika zewnętrznego się nie obedzie. Robimy go albo na procu+RAM albo na CPLD+RAM albo specjalizowany układ (kontroler LCD)+RAM :-). Można to sterować z PC tylko obraz trzeba odswierzać 50 razy na sekundę ale wydaje mi sie, że te maszyny zostały stworzone do wyższych celów niż tylko wysyłanie komand po LPT.
    Zachęcam do śledzenia podanego wyżej linku.

Robert_20 - na ten temat (LCD tekstowy) na elektrodzie to przewaliły sie tony postów łacznie ze schematami i źródłami chyba na wszystkie dostępne proce (oprócz ARM-ów ale to wynika z ich odmiennego przeznaczenia).
  • #16 971015
    Robert_20
    Poziom 11  
    Szkoda ze sie za bardzo na tym nieznam..a jaki to by musiał byc rrocek?? jaka pamiec??
  • #17 971178
    LordBlick
    Ocena: 69
    Dowolny, przy takim niewielkim wyświetlaczu, byle był szybki i miał odpowiednią ilość wyprowadzeń do pamięci RAM na dane do wyświetlenia, coby procek mógł sobie szybko stamtąd pobierać odświeżając wyświetlacz, a jak coś przyjdzie np przez RS-a np. zmiana którejś kropki w jakimś wierszu to odpowiednio zmienił zawartość tej pamieci. Uprzedam wszelkie pytania, nie mam takiej konstrukcji w szufladzie :)
    Pozdrawiam, LightI
  • #18 971352
    Abili
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witam

Optymalnym rozwiązaniem jest zastosowanie sterownika wyświetlacza graficznego SED1335. Sterownik ten obsługuje wyświetlacze o maksymalnej rozdzielczości 255x640.Układy te są dostępne w firmie Seguro w cenie ok.55zł.

AB
    Załączniki:
    • 1330contboard.pdf (137.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 971356
    Robert_20
    Poziom 11  
    hehe dobrze ze uprzedziłes ze niemasz.... wisz zaciekawił mnie ten tema.t..ja z programowania jestem "ciemny"..hehe ale sie zawziełem i sie biore za mikrokontrolery..Pozdrawiam i dzieki
  • #20 1928019
    Nes86
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Hej.
    Ja też mam taki wyświetlacz. Postaram się napisać program do obsługi tego wyświetlacza na jakiś procesor typu atmega. Jak coś mi wyjdzie to dam znać.

Dodano po 2 [minuty]:

"Optymalnym rozwiązaniem jest zastosowanie sterownika wyświetlacza graficznego SED1335."

Jak chcesz to zrobić? odłoczyć ten sterownik co jest i zrobić nowy?

Dodano po 4 [minuty]:

a może trzeba poszukać biblioteki obsługującej ten typ wyświetlacza? W bascomie są zawarte dwie biblioteki od obsługi wyświetlaczy graficznych ale od tego sterownika nie ma.

Psdr
  • #21 3557253
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    A probowal ktos sterowac ten LCD na AMR'ie. Zrobilem sterownik na LPC2101. Caloscia steruje ARM, nie za zadnych dodatkowych elementow, a program jest bardzo prosty i zajmuje kilkanascie linijek. Pisalem w C.
    Problem jest jednak taki ze nie moge uzyskac wysokiej czestotliwosci odświerzania. Wysokiej tzn. takiej przy ktorej obraz by nie migotal. Petle PLL ustawiana mam na 60MHz. Czestotliwosc taktowania peryferiów taka sama. Dodam ze program odpalony w RAM'ie a nie we FLASH'u. Niby ARM to wydajny rdzen ale porty najwyrazniej nie sa za szybkie. Max czestotliwosc sygnalu prostokatnego ktory generowalem na jednym z pinow GPIO to ok 4MHz.
    robilem to w najprostszy mozliwy sposob:
    while(1){
    IOSET = 0x10;
    IOCLR = 0x10;
    }

Kontroler ma jeszcze rejestry FIO, F-fast ale nie wiem jak z nich skorzystac :(

Dodano po 1 [godziny] 19 [minuty]:

No dobrze odpalilem porty FAST, ale migotanie nadal widoczne choc mniej.
    Tak na marginesie to kiepski kontrast ma ten LCD'k.
  • REKLAMA
  • #22 3746784
    MatrixCat
    Poziom 11  
    Też zakupiłem sobie taki wyświetlacz bo mi się podobał współczynnik rozmiaru do ceny. Teraz w ramach urlopu podchodzę do jego wysterowania. Z programowaniem u mnie nie ma problema, ale jeśli chodzi o elektronikę to jestem początkujący.

Czy mi się wydaje czy 400x160 piksele / 4bity = 16K więc nawet przy 60Hz to <4MHz powinno wystarczyć na wysterowanie?

Jak rozwiązaliście sprawę zasilania? W specyfikacji producenta jest VEE=24V ale W dokumentacji KS0086 jest jeszcze 'M', które chyba powinno zmieniać stan co 80 bitów.

@krzysiek40: Możesz się podzielić kodem? Coprawda działam na Atmegach ale chciałbym zobaczyć czy dobrze rozumiem taktowanie : DI na początek ramki, CL1 co zmiana linii, CL2 co nibble.
  • #23 3748655
    zumek
    Poziom 39  
    MatrixCat napisał:
    ...Czy mi się wydaje czy 400x160 piksele / 4bity = 16K więc nawet przy 60Hz to <4MHz powinno wystarczyć na wysterowanie?

Hmmm ... czterema cyklami chcesz załatwic całą transmisję nibble-a do LCD :?:
    Wątpię :(

MatrixCat napisał:
    ...ale W dokumentacji KS0086 jest jeszcze 'M', które chyba powinno zmieniać stan co 80 bitów.

Raczej co ramkę , czyli synchronicznie z DI . Głowy nie dam , bo nie sprawdziłem tego "organoleptycznie" i opieram się wyłącznie na wykresie innej matrycy LCD ;)

Piotrek
    PS

FLM , to odpowiednik DI.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć i sterować wyświetlaczem 400x160 do komputera? timingi.gif (9.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 9566920
    asembler
    Poziom 32  
    [quote="zumek"]
    MatrixCat napisał:

Hmmm ... czterema cyklami chcesz załatwic całą transmisję nibble-a do LCD :?:
    Wątpię :(

4 cylke to dokładnie tyle ile trzeba :-)
  • #25 9566960
    zumek
    Poziom 39  
    asembler napisał:
    ...4 cylke to dokładnie tyle ile trzeba :-)

Parę lat minęło, a technika ... idzie naprzód :-P
  • #26 9569458
    zipp
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Proponuję zapoznać się z tematem traktującym o LCD 640x480 na tym forum

http://www.mikrocontroller.net/topic/25099

Wykonałem ten sterownik i działa bez problemów.
    Przerobienie programu na inny wyświetlacz nie będzie trudne. Są zamieszczone schematy i kod źródłowy.
  • #27 9625407
    asembler
    Poziom 32  
    zumek napisał:
    asembler napisał:
    ...4 cylke to dokładnie tyle ile trzeba :-)

Parę lat minęło, a technika ... idzie naprzód :-P

Technika pruje naprzód już teraz teoretycznie wystarczą 3 takty przy sterowaniu z pamięci wewnętrznej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia i sterowania wyświetlaczem graficznym o rozdzielczości 400x160 pikseli oznaczonym jako 400160k1, wyposażonym w siedem układów sterujących KS0086. Wyświetlacz posiada 4-bitowy interfejs sygnałowy, co różni go od popularnych wyświetlaczy z 8 liniami danych. Sterowanie wymaga zastosowania zewnętrznego mikrokontrolera lub procesora z pamięcią RAM do buforowania obrazu oraz odświeżania matrycy z częstotliwością około 50-60 Hz, co jest konieczne ze względu na charakterystykę matrycy graficznej. Wskazano, że piny D0-D3 można podłączyć do masy, a sygnały CL1, CL2 oraz DI (lub FLM) służą do synchronizacji i przesyłania danych. Wymaga to napisania własnego oprogramowania sterującego, gdyż brak jest gotowych bibliotek dla tego sterownika w popularnych środowiskach, np. Bascom. Jako alternatywę zaproponowano użycie dedykowanego sterownika graficznego SED1335, który obsługuje wyświetlacze o podobnej rozdzielczości i jest dostępny komercyjnie. W dyskusji pojawiły się także przykłady implementacji sterowania na mikrokontrolerach AVR (Atmega) oraz ARM (LPC2101), gdzie problemem jest osiągnięcie odpowiednio wysokiej częstotliwości odświeżania, aby uniknąć migotania obrazu. Poruszono także kwestie zasilania, w tym wysokiego napięcia VEE=24V wymagane przez wyświetlacz. Ogólnie sterowanie tym typem wyświetlacza jest zaawansowane i wymaga dobrej znajomości elektroniki i programowania mikrokontrolerów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA