logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat 3C 2,0TDi 2008 - błąd 17056, usterka świecy żarowej cylindra 2

gvw 05 Sty 2010 12:46 13965 5
REKLAMA
  • #1 7488024
    gvw
    Poziom 17  
    Ocena: 126
    Passat 3C 2008r 2,0TDi 140KM BKP przebieg 9 tyś km (oryginalny). Ciągle wywala błąd: 17056 Świeca żarowa cylindra 2(Q11): usterka elekryczna w obwodzie. Sprawdzone wszystkie świece, wiązka elektryczna od przekaźnika do świec, przekaźnik wymieniony na nowy, problem ciągle się pojawia, oczywiście przy niskiej temperaturze otoczenia o błędzie sygnalizuje też licznik oraz odpowiednia kontrolka. Swiece przy temp 12st C mają wręcz książkową rezystancje (źródło autodata). Nie mam już pomysłów co jeszcze sprawdzić, a być może o czymś nie wiem?
  • REKLAMA
  • #2 7502770
    dylan1
    Poziom 19  
    Ocena: 97
    udaj sie do warsztatu.
  • REKLAMA
  • #3 7502804
    gvw
    Poziom 17  
    Inny warsztat już wymienił świece, a gdy klient pojechal z reklamacją, porobili pomiary i na final kierownik zadeklarował ze passat jest jakiś wadliwy, bo przecież zdarzają sie wadliwe.. w ASO takze wymienili świece, wiązke el silnika, przekaźnik i z 50 razy wykasowywali błąd, za każdym razem zapewniając ze juz jest wporządku. Więc daruj sobie taką odpowiedź...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7502871
    AUTO-MAR
    Poziom 20  
    Ocena: 142
    Posłuchaj dylana i zmień serwis tam trzeba pogrzebać w oprogramowaniu a oni najwidoczniej nie mają o tym pojęcia to była jedna z wad tego szalonego silnika
  • REKLAMA
  • #5 7502872
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 381
    Podłącz nowe - inne jednakowe świece na zewnątrz silnika i skasuj błąd, jak nie wróci to pop........ gniazdo świecy, może naprawiany gwint ?
  • #6 7504009
    gvw
    Poziom 17  
    To nie moj samochód... Klient twierdzi, ze jak do tej pory zadowolony był z Vw-Gajewska. Gdy serwis nie pomogł udał się do warsztatu który słynie w okolicy z ''uzdrawiania dziwnych przypadków''. Tam od razu nie zaglądając do autka, Pan Z którego nie chce obrażać,a udziela się tu na forum, stwierdził ze w serwisie na 100% wsadzili świece-zamienniki a nie oryginały (jak sie później okazało, nie miał racji) sprawdzili elektryke, kolejny raz wymienili świece na oryginały oraz przekaźnik ale problem pozostał, zatem stwierdził ze passat jest jakis wadliwy i wystawił rachunek na prawie 1200zl dodając ze jak odpala dobrze przy obecnych temp to przecież można z tym jeździć. Teraz samochód trafił do mnie, jak już mowiłem pomiary nic konkretnego nie wykazały, też zastanawiałem się nad programem jednak od razu stwierdziłem ze to nie to - jak widać mój błąd, dzięki za podpowiedź..

Problem rozwiązany, a przyczyna jak zwykle głupia. Włączając wieczorem światła (bi-xenon) zauważyłem ze prawy nie reguluje się... wiązka wewnątrz reflektora okazała sie miejscowo przypalona, a po naprawie błąd 17056 przeszedł w niepamięć, dziwne ze vcds nic nie krzyczał na temat tej lampy.
REKLAMA