logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać niewidoczne partycje po odszyfrowaniu dysku w Windows?

Archidiecezja 05 Sty 2010 17:32 1956 16
REKLAMA
  • #1 7489387
    Archidiecezja
    Poziom 10  
    Ponieważ ostatni mój temat (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1532688.html) z niewiadomych mi przyczyn (nie prosiłem o łamanie żadnych haseł, napisałem, że partycje zostały odszyfrowane) zamknęła moderacja. W związku z tym otwieram nowy temat, z tym, że inaczej sformułuję pytanie. Miałem zaszyfrowany dysk (partycje C,D,E) przed formatem partycji systemowej zapomniałem odszyfrować całości dysku i po postawieniu nowego systemu byłem zmuszony odszyfrować partycje za pomocą Rescue Disc. Cały proces przebiegł sprawnie i wydawało się, że wszystko jest ok, jednak po wejściu do Windowsa widać jedynie partycję systemową. Czy ktoś wie jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy, dodam, że w DMDE widać wszystkie 3 partycje i jest możliwe odzyskanie z nich danych.
  • REKLAMA
  • #2 7489518
    mrsebolo
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Czym szyfrowałeś/odszyfrowałeś te partycje? Co na to support tego programu?
  • #3 7489525
    Archidiecezja
    Poziom 10  
    Partycje były szyfrowane Truecryptem, w faq programu nie znalazłem podobnej sytuacji.
  • REKLAMA
  • #4 7490546
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    A masz płytę z boot-em z TC, która robiona jest przy szyfrowaniu partycji systemowej?

1. Szyfrowałeś partycje osobno, czy cały dysk?
    2. Nie bardzo rozumiem jak możesz odzyskiwać pojedyncze pliki z zaszyfrowanych partycji. Skoro miałeś zaszyfrowany D i E, a formatowałeś C to partycje D i E powinny być nieczytelne
    3. Piszesz że DMDE widzi partycje - podaj screen z DMDE (tabela partycji).
    4. Piszesz że system został odszyfrowany przez Rescue Disk? Jak odszyfrowałeś partycje D i E?

Skoro piszesz:
    Tak odzyskiwane pliki takie jak jpg czy inne multimedia działają bez problemu.
    to znaczy że odszyfrowałeś partycje, wiec znasz hasło, czym odszyfrowałeś, pytam jeszcze raz? Problem jest teraz z odzyskaniem utraconych partycji i tu chyba nie ma mowy o łamaniu jakiś haseł.

Korzystasz obecnie z systemy zainstalowanego na partycji C tego dysku, o którym mowa? Jeżeli tak to musisz koniecznie przestać korzystać z tego systemu, przynajmniej do czasu sprawdzenia jaką wielkość ma teraz partycja C, postaw system na innym dysku i podłącz dysk z utraconymi danymi
  • #5 7490680
    Archidiecezja
    Poziom 10  
    Opowiem wszystko po kolei, a więc zaszyfrowałem cały dysk programem TrueCrypt następnie z poziomu instalatora Windows usunąłem partycję systemową i zrestartowałem kompa bo przypomniało mi się o zaszyfrowanych partycjach. Próbowałem wpisać hasło do odszyfrowania jednak brakowało mu jakiegoś pliku (który pewnie znajdował się na C), włożyłem Rescue Disc disk do napędu i po naciśnięciu F8 pojawiły mi się dodatkowe opcje w tym "Permanently decrypt system partition/drive" po wklepaniu prawidłowego hasła dyski zostały odszyfrowane (po 12h). Problem polega na tym, że teraz z poziomu Windowsa są po prostu nie widoczne.

Oto screen z DMDE, jeśli nie o to chodziło to proszę o jakieś instrukcje
  • #6 7490718
    Damian_
    Poziom 25  
    To już teraz trochę więcej wiemy

WAŻNE:

Korzystasz obecnie z systemy zainstalowanego na partycji C tego dysku, o którym mowa? Jeżeli tak to musisz koniecznie przestać korzystać z tego systemu, przynajmniej do czasu sprawdzenia jaką wielkość ma teraz partycja C, postaw system na innym dysku i podłącz dysk z utraconymi danymi.

Jakiej wielkości były partycje i jaka jest teraz C?
  • REKLAMA
  • #7 7490744
    Archidiecezja
    Poziom 10  
    Niestety korzystam z nowego systemu postawionego na dawniej zaszyfrowanej partycji C, co do rozmiaru to wydaje mi się, że jest taki sam.
  • #8 7490800
    Damian_
    Poziom 25  
    Wydaje ci się... a mi się wydaje, że nie zależy ci na danych. Co to znaczy wydaje mi się, konkretnie. Jakie były partycje i jaka jest teraz C, być może każda sekunda pracy na tym systemie prowadzi do utraty kolejnych danych z D lub E
  • REKLAMA
  • #9 7490848
    Archidiecezja
    Poziom 10  
    Po co te nerwy, na danych mi zależy po prostu nie pamiętam rozmiaru systemowej partycji, mogę jedynie stwierdzić, że w przybliżeniu do 1 2gb ten rozmiar jest taki sam.
    Jeśli bez tych danych nie jesteś w stanie mi pomóc to i tak dziękuję za zainteresowanie tematem.
  • Pomocny post
    #10 7490953
    Damian_
    Poziom 25  
    Ja jeszcze nawet nie zacząłem krzyczeć....
    Nie będę Ci pomagał, bo nie będę ryzykował utraty kolejnych danych przez ciebie (tylko z tego powodu).
    Skoro nie chcesz podać tych tajnych danych, które są potwornie istotne dla mnie, to postaw system na innym dysku, podepnij do kompa ten dysk, podaj screen z tablicy partycji DMDE, podaj 100 pierwszych sektorów dysku. Z tego co do tej pory napisałeś wydaje mi się że partycje są spokojnie do odzyskania.

Poproś o pomoc kolegę MIGOL, ma znacznie większą wiedzę ode mnie w odzyskiwaniu danych i jest bardzo dobry w te klocki i z pewnością nie odmówi.

Poczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445635.html tu masz opisane o jak podać tablice z partycjami i 100 pierwszych sektorów
  • #11 7491137
    Archidiecezja
    Poziom 10  
    Ok, już wyłączam system, jutro zastosuję się do dalszych instrukcji i podam dane o które prosiłeś, bo w tej chwili nie mam niestety innego dysku na którym bym mógł postawić system.
  • Pomocny post
    #12 7491705
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Podaj dokładnie to co tu opisane :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445635.html

Nie zachodzą ale zdjęcie musiałem przybliżyć to inne błędy.
    Do podania sektory również :
    206848
    i
    874353690

Są źle wpisane w MBR i nie znajduje w jednej BOOT a w drugiej BOOT Copy.
  • #13 7491753
    Archidiecezja
    Poziom 10  
    Migol dziękuję za zainteresowanie tematem, niestety w tej chwili nie jestem w domu więc nie mogę wysłać tego o co mnie prosisz. Postaram się jutro około godziny 9.
  • #14 7492906
    Archidiecezja
    Poziom 10  
    Zamieszczam screen'a partycji z DMDE

oraz sektory o które prosiłeś:
    Załączniki:
    • Partycje.rar (200.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #15 7492924
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Zdalne potrzebne na PW.

Każda partycje z osobna było trzeba sprawdzić są tam 3 partycje.
    Ale jest też partycja narzędziowa bootowalna systemu 7.

Tak więc są 4
    Pierwsza OK.
    Druga nachodziła na 3 cią.
    Trzecia źle wpisana.
    Czwarta również nie wpisana.

3 i 4-ta partycja były logiczne zamieniłem je na podstawowe przez co zrobiła się przerwa pomiędzy partycją 2 a 3

Trzeba było poprawić wpisy w MBR.
    Poprawić Boot i Boot copy a w nie których miejscach przywrócić Boot copy bo nadpisany.
    Trochę zabawy ale wszystkie partycje działają i MFT wygląda na prawidłowy.
    Wszystko dzięki DMDE i modyfikacją ręcznym. Żaden automat tutaj by nie pomógł i pisanie że taki czy inny program to za nas zrobi automatycznie jest delikatnie mówiąc nieprawdą.

Teraz podaj ponownie ekran z okienka partycji programu DMDE, aby zobaczyć jak to wygląda i jak powinno wyglądać.
  • #16 7493208
    Archidiecezja
    Poziom 10  
    Wszystko wróciło do normy. Tak wygląda tablica partycji po pomocy Migola :D

za co chciałbym mu z tego miejsca bardzo podziękować. To miło, że są jeszcze ludzie którzy bezinteresownie poświęcają swój czas aby pomóc innym:)
  • Pomocny post
    #17 7493447
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Tak były błędy w Mapie Bitowej w MFT już powinno być dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał zaszyfrowany dysk (partycje C, D, E) przy użyciu programu TrueCrypt. Po sformatowaniu partycji systemowej i próbie odszyfrowania, partycje D i E stały się niewidoczne w systemie Windows, mimo że DMDE wykazuje ich obecność. Użytkownik próbował odszyfrować partycje za pomocą Rescue Disc, jednak po procesie odszyfrowania partycje nie były widoczne w systemie. Użytkownicy forum sugerowali, aby przestał korzystać z systemu na partycji C, aby uniknąć dalszej utraty danych, oraz aby dostarczył szczegółowe informacje o rozmiarach partycji i zrzuty ekranu z DMDE. Po dalszej analizie i modyfikacjach w MBR, partycje zostały przywrócone do działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA