logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KX-P7100: Komunikat CZAS NA WYMIANĘ BĘBNA po wymianie bębna, co robić?

Tim-Serwis 14 Lip 2004 15:40 2647 8
REKLAMA
  • #1 742417
    Tim-Serwis
    Poziom 11  
    Witam !!!

Mam dziwny objaw z drukarką Panasonic jak w temacie.Otóż sterownik drukarki wyswietla "CZAS NA WYMIANĘ BĘBNA" wymieniłem nowy bęben i jest dokładnie to samo .Nowy bęben jest na 100 % sprawny bo w innej drukarce działa bez problemu .. Gdzie szukać przyczyny bo jak na razie nie namierzyłem żadnego schematu ani usterki .. Proszę szanownych kolegów o pomoc może ktoś się spotkał z takim uszkodzeniem ...

p.s. Kurde mam juz dwie takie drukarki i obie ten sam objaw

Pozdrawiam Tim-Serwis
  • REKLAMA
  • #2 742489
    KAT10
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 7
    Sądzę, że należy przeczytać odpowiednie instrukcje obsługi. Tam jest napisane jak skasować licznik bębna (bęben zrobił 20000 wydruków). Sama wymiana bębna nie pomoże - trzeba wyzerowć licznik.
  • REKLAMA
  • #3 742490
    Pawelcio
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    a było nie wywalać karteczek które są razem z bębnem, tam jest opisane jak zresetować licznik bebna :wink: pozdrawiam Paweł
  • #4 743306
    Tim-Serwis
    Poziom 11  
    No tak wszystko oki. Udało mi się wydrukować stronę konfiguracji i pokazuje że ma 19514 kopii.. Jak skasować ten licznik bo w sterownikach i sofcie dołączonym do drukarki nie ma żadnej wzmianki na temat kasowania licznika

Pozdrawiam Tim-Serwis
  • #5 743429
    KAT10
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 7
    Musisz się spieszyć - gdy dojdzie do 20 000, to drukarka zatrzyma się... i koniec. Proszę o kontakt na PW
  • REKLAMA
  • #6 743673
    Pawelcio
    Poziom 22  
    więc jednak wywaliłeś karteczke.... no cóż ostatni raz i zapamiętaj bo nie będę powtarzał :wink: naciśnij przycisk na drukarce ( w zależności od modelu PRINT/RESET lub CONTINUE są różnie opisane ) i przytrzymaj przez troche ponad 20 sek. a następnym razem zapoznaj sie z instrukcją obsługi ( zadziwiające że wszyscy zawsze najpierw coś robią na pałę a dopiero potem jak juz zawiodą wszystkie metody to szukają pomocy wszędzie tylko nie w instrukcji) pozdrawiam Paweł
  • #7 1024511
    adamoo
    Poziom 12  
    Mam problem z taką drukarką, mianowicie moja nie widzi bębna, pali się żółta kontrolka (bęben/toner) i miga czerwona (error). sterownik informuje, że nie ma bębna w drukarce. Nie wiem czy mam kupić nowy bęben, czy może uszkodzona jest elektronika w tej drukarce?
  • REKLAMA
  • #8 1055183
    a.ronisz

Poziom 13  
    Ocena: 4
    Obecność toneru jest sprawdzana optycznie - po wyjęciu bebna w pojemniku z tonerem widać okienka, one muszą być czyste. W środku w drukarce w odpowiednich miejscach też są dziury, w których jest LED i fototranzystor. One też muszą być czyste. Po zdjęciu obudowy dość łatwo się do nich dostać.
    Konto firmowe:
    Naprawa Komputerów Andrzej Ronisz
    Owczarska 2a, Milanówek, 05-822 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.naprawakomp.strefa.pl/index.html
  • #9 1058731
    Pawelcio
    Poziom 22  
    a.ronisz napisał:
    Obecność toneru jest sprawdzana optycznie - po wyjęciu bebna w pojemniku z tonerem widać okienka, one muszą być czyste. W środku w drukarce w odpowiednich miejscach też są dziury, w których jest LED i fototranzystor. One też muszą być czyste. Po zdjęciu obudowy dość łatwo się do nich dostać.

z tego opisu a zwłaszcza z akcentów na "czyste" można wywnioskować że najlepiej jak by bebna w ogóle nie było bo wtedy nic nie bedzie przyslaniac okienek.... te okienka służą do detekcji braku toneru i żeby sie przkonać czego drukarce brakuje najłatwiej je zakleić ( wystarczy jedno) jesli brak toneru to drukarka wystartuje...obecność bebna sprawdzana jest nieco inaczej... sprawdź czystość wszystkich styków na module bebna i w drukarce ( sprawdź również ich obecność :wink: bo i takie przypadki bywały) pozdrawiam Paweł

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Panasonic KX-P7100 wyświetla komunikat "CZAS NA WYMIANĘ BĘBNA" mimo wymiany nowego, sprawnego bębna. Problem wynika z niezerowania licznika bębna, który po osiągnięciu 20 000 wydruków wymaga resetu. Instrukcje obsługi oraz dołączone do bębna karteczki zawierają procedurę resetowania licznika, zwykle poprzez przytrzymanie przycisku PRINT/RESET lub CONTINUE na drukarce przez około 20 sekund. Dodatkowo, w przypadku problemów z wykrywaniem bębna, należy sprawdzić czystość optycznych czujników obecności toneru i bębna oraz styki elektryczne na module bębna i w drukarce. Brudne lub uszkodzone elementy mogą powodować błędne sygnały o braku bębna lub tonera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA