logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zresetować bęben w drukarce Panasonic KX-P7305?

remik80 24 Lut 2006 17:02 3012 8
REKLAMA
  • #1 2342826
    remik80
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    witam pytanie dotyczy w/w drukarki a dokładnie kasowanie bębna
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2343055
    remik80
    Poziom 14  
    hm - ciekawe posty - ale mój problem polega na tym ze wymieniłem klientowi toner w owej drukarce a ona nadal wskazuje jego brak.
    W zasadzie w ten sam sposób pokazuje brak tonera i konieczność wymiany bębna - nie chce naciągać klienta na spory wydatek nie mając pewności ze to bęben.

moje pytanie - jak rozróżnić w tym modelu konieczność wymiany bębna od konieczności wymiany tonera???
  • REKLAMA
  • #4 2343141
    tomek1970
    Poziom 22  
    Ocena: 46
    W drukrkach Panasonic KX-P6XXX w chwili gdy manager stanu drukrki pokazywał kominikat o wymianie bębna należało wcisnąć SHIFT+F1 i pojawiło się zapytanie czy licznik bębna ma zostać wyzerowany.
    Wymiana bębna na nowy nie powoduje automatycznego kasowania licznika.
    Informacj była zawarta w instrukcji obsługi i nie stanowi żadnej tajemnicy

Spróbuj może producent trzyma się opracowanego wcześniej schematu.
  • #5 2344205
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    poczytaj - właściwie od tego trzebab było zacząć :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic214430.html

Dodano po 3 [minuty]:

brak tonera to brak tonera - zazwyczaj zasłania koniecznośc wymiany bebna ( po założeniu tonere komunikat z bebnem znowu staje sie widoczny )

jeśli nie ma takiej informacji w instrukcji to znaczy że końcowy uzytkownik nie powinien tego robić sam
  • #6 2345318
    remik80
    Poziom 14  
    problem z drukarką jest taki że po wymianie tonera nadal wskazuje brak tonera.
    sprawdziłem stary toner - jest go jeszcze sporo a już wskazała brak
    wstepnie myślałem ze bęben się skonczył - ale chyba to nie to.
    w oprogramowaniu cały czas wskazuje brak tonera
    bardzo prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #7 2346126
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    a więc masz problem z czujnikami
    przeczyść wszystkie czujniki i posprawdzaj ich podłaczenia
  • #8 4119333
    link
    Poziom 10  
    Witam

Mam taki sam problem jak kolega , mianowicie posiadam drukarke Panasonic KX-P 7305 .

Wysietla sie blad ze nie ma tonera wiec kupilem nowy oryginalny panasonica.

Po wlozeniu kasetki z tonerem i wlaczeniu drukarki wyswietla sie taki sam blad ze jest brak tonera .

Drukarke mozna zresetowac przez przytrzymanie przycisku na panelu przednim ale to tez nic nie dalo .

Przeciscilem styczniki od kasetki i w drukarce i dalej to samo .

Czy ktos rozwiazal podobny problem ???

Z gory dziekuje
  • #9 4136112
    remik80
    Poziom 14  
    a próbowałeś reset ???

reset urządzenie:
    wyjąć toner, włożyć tylko bęben następnie włączyć maszyne i wcisnąć jedyny przycisk na panelu przez minute. następnie wyjąć bęben i połączyć go z tonerem, załadować do drukarki i znowu trzymać przycisk przez minute

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z resetowaniem licznika bębna w drukarce Panasonic KX-P7305 oraz rozróżnienia komunikatów o braku tonera i konieczności wymiany bębna. W modelach Panasonic KX-P6XXX reset licznika bębna wykonuje się przez naciśnięcie kombinacji klawiszy SHIFT+F1 po pojawieniu się komunikatu o wymianie bębna, jednak w KX-P7305 procedura może się różnić. Użytkownicy zgłaszają, że po wymianie tonera drukarka nadal wskazuje brak tonera, co może wynikać z problemów z czujnikami lub ich stycznikami. Zalecane jest czyszczenie czujników i sprawdzenie ich połączeń. Jeden z proponowanych sposobów resetu urządzenia to wyjęcie tonera, włożenie samego bębna, włączenie drukarki i przytrzymanie przycisku na panelu przez około minutę, następnie ponowne połączenie bębna z tonerem i powtórzenie procedury. Wskazano również, że wymiana bębna nie powoduje automatycznego zerowania licznika, co wymaga ręcznego resetu. Brak jasnej informacji w instrukcji obsługi sugeruje, że końcowy użytkownik może nie być uprawniony do samodzielnego resetowania licznika bębna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA