logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Behringer MDX4600 do miksera INTER M MX 834?

BOSS123 08 Sty 2010 21:14 2930 4
REKLAMA
  • #1 7506127
    BOSS123
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam mam zamiar kupić urządzenie Behringer MDX4600z ale nie mam pojęcia jak to podłączyć pod Mixer INTER M MX 834 prosił bym o instrukcje.
    Pilnie potrzebne
  • REKLAMA
  • #2 7506591
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    Hi. O ile mnie pamięć nie zawodzi to ten MDX4600 to poczwórna bramka szumów / kompresor. Możesz każdy z czterech kanałów wpiąć w mikser na poszczególne kanały poprzez złącze insert.
    PS: Wiesz jak to ustawić? Bo tu jest większy problem, i bez wcześniejszej praktyki strasznie psuje dźwięk (źle ustawione).
  • REKLAMA
  • #3 7507679
    BOSS123
    Poziom 15  
    Za bardzo nie wiem bo na razie byłem ograniczony do kolumn i końcówek mocy a teraz potrzebuje MDX4600 a możne mi ktoś napisać jak to ostawić.
    Do Mixer mam możliwość podłączenia kamery pogłosowej.
    Pozdrawiam Marcin
  • REKLAMA
  • #4 7508403
    toma2005
    Poziom 16  
    Ocena: 76
    Urządzenia możesz użyć np. na 4 wokale lub ogólnie 4 wloty miksera używając gniazda INSERT.

Musisz zaopatrzyć się w 4 kable INSERT odpowiedni do twoich gniazd - w twoim przypadku 1x Jack TRS --> 2x Jack TS. Schemat znajdziesz tutaj.

Na tylnim panelu ustawiasz przycisk tak aby czułość wejścia była +4dB.

Następnie regulacja.

Jeżeli masz szumotwórcze źródło to potencjometrem GATE ustawiasz próg bramki/ekspandera (zależnie od stanu przełącznika GATE). Bramka wycisza wszystko co pod progiem, ekspander zwiększa stromość nachylenia dynamiki tego co pod progiem.
    Na wokale raczej nie stosuje się bramek.

Kompresja
    W zależności od rodzaju wykonywanej muzyki możesz wyrównać lekko dynamikę wokalu. Ustawiasz próg (Treshold) na ok -5dB i Ratio na 1,5:1-2:1 ale tak żeby redukcja nie przekraczała 6dB. Gałką Output wyrównujesz to co "zabrał" kompresor (patrz na wskaźnik Gain Reduction). Jeżeli wykonujesz muzykę bardziej żywiołową typu rock, metal - możesz zastosować wyższy współczynnik kompresji.

Peak Limiter zapobiega przekroczeniu poziomu sygnału ustawioną wartość (taka kompresja inf:1).
  • #5 7508621
    BOSS123
    Poziom 15  
    Dziękuje za pomoc temat zamykam.
REKLAMA