logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie bramek Behringer MDX2600 v2 do miksera Monacor MMX-82 UFX z zestawem mikrofonów JTS CS

jojoro 20 Gru 2020 14:20 660 2
REKLAMA
  • #1 19126431
    jojoro
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Posiadam mikser Monacor MMX-82 UFX. Na wejściu 1 podłączam do tego zestaw mikrofonów JTS CS, na wejściu 2 i 3 mikrofony bezprzewodowe.
    Niedługo otrzymam bramki behringer mdx2600 v2.

Chciałbym uzyskać efekt wyrównania głośności ze wszystkich mikrofonów oraz wyrównania głośności wypowiedzi rozmówców (jakaś powiedzmy kompresja, żeby było słychać jak delikatna malutka kobieta mówi caś z większej odległości do mikrofonu i żeby nie było przesteru jak "dorodny" facet się wydziera, bo mu coś nie pasuje) + jeśli to możliwe wyciszenie niepożądanych dźwięków z sali, szumów, szurania krzesłami, rozmów z tła itp.

Proszę o sugestię jak najlepiej podłączyć te bramki do miksera.

Dodam, że obecnie sygnał puszczam na subgrupy i tam idzie do OBS na stream oraz na main out i stamtąd idzie do nagłośnienia sali.

Pomyślałem, ze najpierw z jednej bramki mogę zrobić bramkę szumów, która wytnie tło i wyjście podłączę do wejścia kolejnej bramki która będzie robiła kompresję i dopiero z niej inserty na mikser.
    Tyle, że w takim przypadku może mi tych bramek zabraknąć. Chyba że macie inny pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 19130879
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Przede wszystkim zachęcam do lektury poradnika który niedawno opublikowałem: Podstawy Procesorów Dynamiki

MDX2600 to nie tylko bramka, ale również kompresor i limiter. Całkiem przydatne ustrojstwo.

Tutaj najlepiej by było użyć procesora dla każdego mikrofonu osobno. Do tego wykorzystaj złącza insertowe. Z tyłu miksera masz złącza channel inserts, osobno dla każdego wejścia. Musisz do tego użyć kabla insertowego, czyli z jednej strony (od miksera) jack stereo a z drugiej 2x jack mono. I te wpinasz do wejścia i wyjścia pojedynczego kanału procesora.

Kompresor i limiter z pewnością poradzą sobie z głośnymi mówcami. Z cichymi może być o tyle problem że mogą być za cisi i może być niesatysfakcjonujące działanie bramki, lub będzie cię trzymać granica sprzężenia.
    jojoro napisał:
    Pomyślałem, ze najpierw z jednej bramki mogę zrobić bramkę szumów, która wytnie tło i wyjście podłączę do wejścia kolejnej bramki która będzie robiła kompresję i dopiero z niej inserty na mikser.

Tylko ten MDX na jednym kanale ma 4 procesory: bramkę/expander, kompresor, deesser i limiter. Nie ma sensu zapinać kilku takich kanałów w szeregu.

Mam zrealizowaną taką instalację gdzie jest mównica opięta na dwa mikrofony - gęsia szyja, dwa bezprzewodowe na salę, to wpięte w mikser RCF Lpad12C (bo ma wbudowany kompresor na każdym kanale mikrofonowym), a suma idzie jeszcze na MDX2600, gdzie realizowana jest dodatkowa lekka kompresja w górnym zakresie dynamiki i limiter szczytów, żeby nie przesterowywać stopnia mocy. Sprawdza się całkiem przyzwoicie i praktycznie bezobsługowo.

Bramkowania nie używam, bo zbyt często zdarzało się obcinanie sylab u mówców.
  • #3 19132675
    jojoro
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Bardzo dziękuję za pomoc, a w szczególności za niezwykle interesujące artykuły o procesorach dynamiki.
REKLAMA