logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor/limiter behringer MDX2600 - jak ustawić?

virus* 16 Lis 2009 03:49 5753 4
REKLAMA
  • #1 7267030
    virus*
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Witam wszystkich

Poczytałem trochę w necie że kompresor znacznie ułatwia śpiewanie, powoduje że człowiek mniej wysila gardło, zapobiega przed sprzężeniami i postanowiłem kupić takie urządzenie, a konkretnie kompresor/limiter Behringer MDX 2600.
    Podłączyłem go w inserty pod wejscia mikrofonowe (2 kanały, czyli w 2 mikrofony) Niestety żadnego, zadowalającego efektu nie udało mi się uzyskać :| Przy włączonym kompresorze pojawiają się sprzężenia mikrofonów bardziej z nim ,niż bez niego.

Więc chyba coś źle ustawiam, ale nie wiem co.

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to ustawić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7267281
    toma2005
    Poziom 16  
    Ocena: 76
    Kompresor nie ułatwiał nigdy śpiewania, jedynie, nazwę to, "uprzyjemniał" wrażenia słuchowe wzmocnionego wokalu. Jeżeli na podstawie rzekomego ułatwienia kupiłeś kompresor to się go pozbądź, a jeżeli kupiłeś bo chcesz wyrównać dynamikę to zostaw.
    Kompresor ogólnie rzecz biorąc ma zmniejszyć różnice amplitudy między cichym i głośnym śpiewaniem, w pewnych ustawieniach może nawet wyzerować te różnice (efekt tego jest taki, że szept i krzyk do mikrofonu nie mają subiektywnej różnicy głośności). Ogólnie kompresor odpowiednio ustawiony pomaga przy śpiewaniu na żywo przy bogatym podkładzie - warunkiem jest dobre skonfigurowanie.
    Spróbuj tak:
    Bramka/Gate (jeżeli jest) maksymalnie na -10dB
    Próg/Treshold -3 dB
    Ratio pomiędzy 1,5:1 2,5:1
    Attack na minimum
    Release w zależności od potrzeb (możliwe że attack i release maja funkcję auto- można z niej skorzystać).
    Gain - głośność mikrofonu już na wyjściu
    Limiter ustaw tak żeby przy krzyku nie przesterować żeby nie przesterowywać miksera.
    To jest jedno z ustawień ale w zależności od potrzeb można skonfigurować coś innego.
    I ważną rzeczą jest gain dla mikrofonu na mikserze. generalnie ustawia się go blisko granicy przesteru, wtedy warto go delikatnie ściągnąć jak dołączasz kompresor.
  • REKLAMA
  • #3 7284760
    toma2005
    Poziom 16  
    Ocena: 76
    No i jak ustawienia i wrażenia???
  • REKLAMA
  • #4 7285106
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Kompresor nie zapobiega sprzężeniom. Działanie kompresora polega na sciszaniu głośniejszych partii i tyle. Jedyny zysk przy sprzężeniu to taki że sprzężenie nie wzmacnia się w nieskończoność, tylko zatrzymuje się w pewnym punkcie głośności. Częściowo zapobiega to uszkodzeniom głośników.
    I jeżeli włączy się kompresor na kanał gdzie pracujesz na granicy sprzęgu, zacznie ci on przyciszać sygnał, chcesz go pogłośnić to w miejscu gdy kompresor nie ścisza wystąpi sprzęg.

Czy ułatwia śpiewanie? Nie. Może o tyle że monitor nie jest taki dynamiczny i nie zabija dźwiękiem na głośnych patiach. Gardło trzeba wysilić tak samo. Kompresor ułatwia tylko pracę realizatorowi.

Ustawienia? Polecam lekturę http://rane.com/note155.html
    Mały attack to nie najlepszy pomysł. rane sugeruje:
    Attack 25 ms -100 ms
    Release 100 ms - 500 ms
    Raito 2:1 - 4:1
    miękkie kolano - Knee Soft
    Treshold ustawia się tak by gain reduction raczej nie było większe niż 6dB.
    Bramkę - Gate na wokal bym sobie odpuścił.
    Limiter okolica +10dB
  • #5 7285935
    virus*
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    toma2005 napisał:
    No i jak ustawienia i wrażenia???

Ustawienia wypróbuję w sobotę na imprezie i napiszę jak wrażenia.

Adambyw - Twoje również przetestuję.
REKLAMA