logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uruchomienie wiersza poleceń w Windows Vista bez dostępu do konta admina

Jurecky 09 Sty 2010 19:28 12777 4
REKLAMA
  • #1 7510708
    Jurecky
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Witam

Kończą mi się pomysły więc zwracam się z prośbą o pomoc.

Mam laptopa z Vistą HP od brata. Problem w tym, że nie pamięta on hasła na swoje konto. Jest jeszcze na nim konto administratora na którym nie ma hasła. Problem w tym, że jest ono wyłączone.

Moje pytanie jest takie jak uruchomić wiersz polecenia skoro:

W trybie awaryjnym nie ma konta administratora (wyłączone jest a chce je włączyć)

Łamacze typu oph nie działają

Nie mogę praktycznie nic zrobić

Jak uruchomić wiersz poleceń w takiej sytuacji, podkreślam, że mam oryginalną płytę z Vistą i nie chce jej instalować na nowo z powodu obawy utraty plików, które brat zostawił na pulpicie (praca licencjacka - tłumaczyłem bratu aby zawsz zapisywał na kolejnej pratycji ale wiecie jak to jest)?

Czy instalując Vistę na nowo jest tam opcja NAPRAW albo dostęp do Wiersza poleceń?
    Czy instalując VIstę w trybie napraw utracę wszystkie dane usera (moje dokumenty pulpit itp ) ?

Proszę o podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 7510755
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    Jeśli masz "normalną" płytę instalacyjną, a nie jakąś recovery, to uruchomienie z tego nośnika procedury takiej jak dal instalacji - bootowanie z niego - doprowadzi Cię do opcji naprawy (na etapie po wyborze języka), pośród których jest użycie cmd, a o to to Ci wszak chodzi.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 7510844
    Jurecky
    Poziom 14  
    To oznacza ze jesli juz dostanę się do cmd (oczywiscie wlącze sobie konto administratora) to nie będę musiał tego dalje instalować. Przerwę i system ruszy z poprzedniej instalacji ?
  • REKLAMA
  • #4 7510883
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    Tak, to taki odpowiednik konsoli odzyskiwania znanej z w2k/xp.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #5 7511292
    Jurecky
    Poziom 14  
    Niestety nie było takiej opcji. Siedziałem wpatrując sie w ekran i nic. Vista zainstalowała sie na nowo. Uruchowmię admina z cmd a pliki będę miał w folderze windows.old mam nadzieje, że są te z pulpitu poprzedniej Visty. Inaczej mam przechlapane u brejdaka.

Dodano po 9 [minuty]:

Wszystko jest w pliku windows.old tak więc doinstaluje sterowniki i całą resztę i będzie ok. Dzięki za szybką reakcję.
REKLAMA