Witam.Posiadam wyżej wymieniony odtwarzacz i dzieje się z nim tak, że po włączeniu power soczewka lasera(KSS-210) odrazu idzie w dół i w bok nieustannie drgając i strasznie buczy.Dodatkowo nagrzewa się tranzystor TR10(D2037) w takim stopniu, że roztapia cynę pod sobą.Odtwarzacz po włożeniu płyty nie zakręci nią nawet mało tego laser wogóle nie wraca do początku.Po wylutowaniu tego tranzystora TR10 soczewka uspokoiła się(sam tranzystor ma przebicie).Zastanawia mnie dlaczego laser wcale nie wraca do początku.W podbliżu znajduje się układ CXA1081S czyżby była to jego wina?
Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:
Sprawdziłem napięcia na stabilizatorach i wygląda to następująco: na IC1 (7805) napięcie na wejściu 10,6V a na wyjściu 4,6V natomiast na IC2 (79M05A) - i tu bardzo dziwna sprawa, ponieważ na wejściu jest 11,4V i na wyjściu to samo.Co do lasera to widać że świeci ale soczewka stoi w miejscu.
Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:
Sprawdziłem napięcia na stabilizatorach i wygląda to następująco: na IC1 (7805) napięcie na wejściu 10,6V a na wyjściu 4,6V natomiast na IC2 (79M05A) - i tu bardzo dziwna sprawa, ponieważ na wejściu jest 11,4V i na wyjściu to samo.Co do lasera to widać że świeci ale soczewka stoi w miejscu.