Sprawa dotyczy lekkich trzasków w głośnikach amplitunera podczas przełączania kanałów w TV kiedy audio z TV podłączone jest kablem optycznym do amplitunera. Zmieniałem kable optyczne i jest to samo. Na analogowym wyjściu audio (cinch TV) takich objawów nie ma ale ... w trybie zarządzania wzajemnego obu sprzętów przez kabel HDMI w momencie kiedy włączam TV automatycznie włącza się ampli i przełącza na optyczne wejście AV1. Szkoda było by zatem takie trzaski pozostawić. Zauważyłem iż podczas zmiany kanałów swiatło na wyjściu optycznym TV gaśnie i po załadowaniu kanału zapala się ponownie. Rozumiem że w tym czasie TV sprawdza jakie audio jest na danym kanale i dlatego na chwile wyjście optycz. wyłącza. Szkoda. Bo to powoduje wspomniany efekt. Kiedy podłączyłem komputer z wyjściem optycznym audio to był jeden tylko trzask tzn. podczas ładowania systemu a tym samym sterownika karty dzwiękowej. Później niezależnie od tego co odtwarzałem na kompie trzasków nie było ... ale kiedy przełączyłem sampling rate w karcie dziękowej SB X-Fi Extreme Audio z 48kbit na 96kbit to np. podczas uruchamiania filmów pojawiały się te same trzaski. Przełączyłem więc tą wartość z powrotem na 48kbit ... ale szkoda tego nie wykorzystać. W amplitunerze nie mam żadnego przełącznika związanego z parametrami wejściowego sygnału optycznego.
Mam stąd kilka pytań.
1.Czy taka sytuacja jest normalna i amplituner zachowanie amplitunera jest raczej normalnie?
2.Czy jest jakakolwiek możliwość wyeliminowania tych trzasków po stronie amplitunera?
3.Czy jest możliwość takiego ustawienia TV aby być może sygnał audio optyczny wysyłał nie w formacie 96kbit tylko 48kbit (może taka sytuacja zachodzi) lub aby nie wygaszał tego sygnału podczas podczas przełączania kanałów?
Dodam jeszcze że trzaski nie występuje w trybie Pure Direct czyli z pominięciem większości układów Yamahy ale co najgorsze również nie występują kiedy do TV podłączyłem tym samym kablem optycznym amplituner RX-V357, RX-V456, RX-V565
Mam stąd kilka pytań.
1.Czy taka sytuacja jest normalna i amplituner zachowanie amplitunera jest raczej normalnie?
2.Czy jest jakakolwiek możliwość wyeliminowania tych trzasków po stronie amplitunera?
3.Czy jest możliwość takiego ustawienia TV aby być może sygnał audio optyczny wysyłał nie w formacie 96kbit tylko 48kbit (może taka sytuacja zachodzi) lub aby nie wygaszał tego sygnału podczas podczas przełączania kanałów?
Dodam jeszcze że trzaski nie występuje w trybie Pure Direct czyli z pominięciem większości układów Yamahy ale co najgorsze również nie występują kiedy do TV podłączyłem tym samym kablem optycznym amplituner RX-V357, RX-V456, RX-V565