logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak dźwięku w głośnikach 5.1 YAMAHA RX-V420RDS

Twardomir 04 Kwi 2024 20:04 618 5
REKLAMA
  • #1 21032720
    Twardomir
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Mam amplituner YAMAHA RX-V420RDS. Jestem świadomy, że jest już dość wiekowy, dlatego za wszelkie porady dotyczące zakupu nowego serdecznie dziękuję. Problem, który występuje, polega na tym, że zaczęły szwankować głośniki. Podczas oglądania wszystkie głośniki 5.1 działały normalnie, jednak po ruszeniu potencjometrem (głośniej, ciszej) przestawał działać głośnik tylny prawy. Czasami wystarczyło wyłączyć i ponownie włączyć amplituner, aby wszystko wróciło do normy, ale czasami głośnik prawy wracał, a lewy tylny przestawał działać. Postanowiłem wyjąć potencjometr wraz z płytą, aby go wyczyścić, ponieważ był nieco zakurzony, oraz sprawdzić, czy nie ma widocznych uszkodzeń. Jednak po ponownym włożeniu potencjometru zauważyłem, że przestały działać oba głośniki przednie. Podczas testowania głośniki nie dawały żadnego znaku życia, natomiast gdy przyszedł czas na odtworzenie dźwięku z konkretnego peanikzedniego głośnika, zamiast tego zaczęło buczeć w subwooferze. Obecnie żadne próby wyłączania i włączania nie przynoszą żadnych rezultatów. Początkowo podejrzewałem, że problem może leżeć po stronie taśmy wychodzącej z płytki, na której umieszczony jest potencjometr, ponieważ była mocno zagięta. Jednak nawet po jej wymianie sytuacja nie uległa poprawie, a oba przednie głośniki nadal nie działają. Wydaje mi się, że przyczyna usterki może leżeć po stronie potencjometru lub samej płytki, na której jest umieszczony. Jak już wspomniałem, próby wyłączania i włączania amplitunera oraz manipulowanie potencjometrem powodowały zanik lub przywracanie dźwięku w jednym z głośników. Czy ktoś ma pomysł, jak to sprawdzić, albo może wie, jaka może być tego przyczyna?
  • REKLAMA
  • #2 21032934
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15451
    Wciskanie SPEAKER A i B coś zmienia?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21032989
    Twardomir
    Poziom 5  
    O Matko!!! Zapomniałem w ogóle o tych głośnikach. Jak sprawdzałem na różne sposoby, to je wycisnąłem i później ich już nie wcisnąłem. Ale sprawa wygląda teraz tak, że gdy głośniki są wyciśnięte, to centralny i tylne działają bez zarzutów. Gdy je wcisnę, to wszystkie głośniki działają, oprócz prawego tylnego.

Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:

W międzyczasie jeszcze raz sprawdziłem i wyszło tak, że:
    3x wyłączyłem i wyłączyłem amplituner i nic się nie działo, cały czas brakowało kanału prawego tylnego, za czwartym razem wysiadł dodatkowo kanał lewy przód. Za 5 razem po włączeniu wszystkie głośniki znowu zaczęły grać. Teraz jeszcze znowu wyłączyłem 3 krotnie amplituner i na razie wszystko działa. Ostatnio nie korzystałem z niego ponieważ czekałem na taśmę myśląc, że jest przerwana, ale wszystko wskazuje, że sytuacja będzie powtarzalna i jeden z kanałów będzie się odłączał. Czy wie ktoś czym to może być spowodowane?
  • REKLAMA
  • #4 21033856
    Twardomir
    Poziom 5  
    Przepraszam za jeszcze jeden post, ale potwierdziło się to co napisałem wcześniej, co jakiś czas po właczeniu amplitunera, gubi jeden z kanałów. Najczęsciej jest to prawy tył, albo lewy przód, a później po włączeniu i wyłaczeniu zaskakuje i wszystko działa. Mam też jeszcze jedno pytanie, a mianowicie, czy głośniki powinny szumieć? Chociaż mam już parę lat ten sprzęt, to nie pamiętam czy wcześniej te głośniki szumiały. To znaczy jak jest w miarę cicho to ledwo słychać ten szum, ale w miarę pogłaszania ten szum wzrasta. Czy tak powinno być?
  • REKLAMA
  • #5 21052016
    Twardomir
    Poziom 5  
    Temat zamykam. Jeśli ktoś doświadcza podobnych problemów z szumem, warto wiedzieć, że głośniki mogą szumieć, gdy głośność na odtwarzaczu lub telewizorze jest ustawiona na minimum. Zaleca się najpierw ustawić głośność na ful, na urządzeniu głównym, a następnie dopiero regulować ją na amplitunerze. W moim przypadku było odwrotnie, co skutkowało słyszalnym szumem z głośników. Co do problemu z zanikaniem kanału, wszystko wskazuje na potencjometr. Choć jeszcze go nie wymieniłem, to na razie ratuje się gwałtownym odkręceniem gałki potencjometru podczas testu głośników, w momencie gdy testowany jest niedziałajacy kanał. Dźwięk powraca i wszystko działa poprawnie aż do kolejnego razu ☺☺☺.
  • #6 21052021
    Twardomir
    Poziom 5  
    Problem rozwiązany, jak w ostatnim kpmentarzu.
REKLAMA