Mam amplituner YAMAHA RX-V420RDS. Jestem świadomy, że jest już dość wiekowy, dlatego za wszelkie porady dotyczące zakupu nowego serdecznie dziękuję. Problem, który występuje, polega na tym, że zaczęły szwankować głośniki. Podczas oglądania wszystkie głośniki 5.1 działały normalnie, jednak po ruszeniu potencjometrem (głośniej, ciszej) przestawał działać głośnik tylny prawy. Czasami wystarczyło wyłączyć i ponownie włączyć amplituner, aby wszystko wróciło do normy, ale czasami głośnik prawy wracał, a lewy tylny przestawał działać. Postanowiłem wyjąć potencjometr wraz z płytą, aby go wyczyścić, ponieważ był nieco zakurzony, oraz sprawdzić, czy nie ma widocznych uszkodzeń. Jednak po ponownym włożeniu potencjometru zauważyłem, że przestały działać oba głośniki przednie. Podczas testowania głośniki nie dawały żadnego znaku życia, natomiast gdy przyszedł czas na odtworzenie dźwięku z konkretnego peanikzedniego głośnika, zamiast tego zaczęło buczeć w subwooferze. Obecnie żadne próby wyłączania i włączania nie przynoszą żadnych rezultatów. Początkowo podejrzewałem, że problem może leżeć po stronie taśmy wychodzącej z płytki, na której umieszczony jest potencjometr, ponieważ była mocno zagięta. Jednak nawet po jej wymianie sytuacja nie uległa poprawie, a oba przednie głośniki nadal nie działają. Wydaje mi się, że przyczyna usterki może leżeć po stronie potencjometru lub samej płytki, na której jest umieszczony. Jak już wspomniałem, próby wyłączania i włączania amplitunera oraz manipulowanie potencjometrem powodowały zanik lub przywracanie dźwięku w jednym z głośników. Czy ktoś ma pomysł, jak to sprawdzić, albo może wie, jaka może być tego przyczyna?