logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczna instalacja wielu programów z własnych instalek – czy istnieje taki soft?

PromiL2006 13 Sty 2010 23:05 3206 3
REKLAMA
  • #1 7532308
    PromiL2006
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    witam serdecznie. czy zna ktoś taki program (siedziałem ze 3 godziny w google i nic a wiem ze jest cos takiego) do którego dodajemy instalki programów i wszystko instaluje si eza pomocą tego jednego bez pytania o pierdoły? albo czy zna ktos program ktory tworzy kopie plików programu i rejestru (nie chodzi o obraz dysku) za pomocą tak zwanej "migawki" czyli np. instaluje windowsa XP i instaluje sterowniki później instaluje ten program i uruchamiam w nim migawkę później instaluje wszystko co mi potrzebne i kopiuje wszystko co mi potrzebne i znowu uruchamiam TEN program i robie kolejna migawkę TEN PROGRAM sprawdza różnicę i zapisuje je (robiąc kopie plików itd.) i później mogę takie coś odpalić na innym kompie bądź po formacie i zainstaluje mi wszystkie programy. cos takiego istnieje bo bylem świadkiem mój nauczyciel mówił ze jest to WININSTALL ale nie wydaje mi sie....
  • REKLAMA
  • #2 7532390
    Rychuu
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    W Windowsie jest coś takiego jak przywracanie kopii systemu, można sobie zapisać ustawienia itp. Co do robienie kopi całego systemu i uruchamiania jej na innym sprzęcie chyba mija się z celem przecież będą zainstalowane sterowniki od innej płyty itp jak dla mnie to więcej problemów niż pożytku.
  • REKLAMA
  • #3 7532460
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6408
    Microsoft rzeczywiście ma taki programik, który monitoruje proces instalacji programu(-ów) i na podstawie tak przygotowanej migawki potrafi wygenerować instalator - programik był dołączony do Windowsa 2000 i nazywał się WinInstall:
    http://support.microsoft.com/kb/257718/pl :arrow: http://www.scalable.com/softwaredownload/ledownload

Niektóre programy mają tryb instalacji nienadzorowanej i takie programy można integrować z instalatorem Windowsa przy użyciu nLite/vLite.

Co do drugiej części pytania, to obrazy są przenoszalne (przenaszalne?) tylko między identycznymi sprzętowo komputerami, choć przed wykonaniem obrazu można "potraktować" wzorcowy system programem sysprep.

Chyba najpopularniejszym programem do wykonywania obrazów dysków jest Norton Ghost, ale podobne programy ma w swojej ofercie wiele firm, moim zdaniem wart uwagi jest produkt Acronisa - True Image. Niestety wszystkie te programy są komercyjne. Możliwe jest wykonywanie zarówno obrazów całkowitych jak i przyrostowych.
REKLAMA