logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez Caro Plus 1,6 GLI - wymiana dwurury i sonda lambda, jak postępować?

Goshky 17 Lip 2004 14:18 4151 6
REKLAMA
  • #1 747773
    Goshky
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Przymierzam się w najbliższym czasie do wymiany dwurury bo juz co nieco spróchniała przy śrubkach na dole a że nie bardzo znam się na samochodach z wtryskiem to mam pewne obawy o sondę lambda.
    Widzę że ona jest wkręcona właśnie w dwururę i nie chciałbym jej popsuć. Czy są jakieś specjalne wskazania przy wymianie, typu jakiś smar przewodzący przed wkręceniem czy może warto wyczyścić jakoś sondę. A może wogóle nic nie robić tylko ją wykręcić, wkręcić w nową rurę i do samochodu bo ja nigdy czegoś takiego nie ruszałem - to mój pierwszy samochód z wtryskiem.
  • REKLAMA
  • #2 747835
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 749612
    qra_633
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Jak już wymieniasz dwururke, to polecam wywalenie żeliwnego kolektora wydechowego i założenie rurowego od GSI(zastępuje komplet kolektor i dwururka, starszego typu). Sonda powinna pasować, a kolektor jest z nierdzewki, więc starczy na dłużej niż zwykła dwururka
  • #4 750467
    Goshky
    Poziom 20  
    Jak będę się już zabierał to sprawdzę co napisałeś. Ciekawe jak z kosztami takiej operacji. Na razie dzięki za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #5 754579
    P.Artek
    Poziom 21  
    Ocena: 51
    Sondę powinno składać się na specjalnym smarze z granulkami diamentowymi które zabezpieczają przed zapieczeniem ale u nas nikt tego nie stosuje i pewnie 90% mechaniorów o tym nie wie.
  • REKLAMA
  • #6 754601
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 754818
    Goshky
    Poziom 20  
    Molibdenowy to jest taki czarny z MoS2 (chyba do przegóbów homokinetycznych)? Jak tak to mam coś w garażu.
    Ogólnie to rozkręciłem temat gdyż obawiałem się o połączenie elektryczne sondy z masą samochodu. Czy ma znaczenie w tym modelu.
    Widziałem gdzieś że przy montażu świec żarowych facet psikał gwinty jakimś sprayem że się robiły takie miedziane i to mnie zaciekawiło. Domyślam się że przy takich prądach to chodziło właśnie o zmniejszenie rezystancji a może i nie?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wymiana dwurury w Polonezie Caro Plus 1,6 GLI wymaga użycia klucza oczkowego 22 mm, co jest stosunkowo proste ze względu na tolerancję gwintu. Przy wymianie warto rozważyć zastąpienie żeliwnego kolektora wydechowego rurowym kolektorem od modelu GSI, wykonanego ze stali nierdzewnej, co zwiększa trwałość układu i umożliwia montaż sondy lambda bez problemów. Sondę lambda montuje się wkręcając ją w dwururę, a do zabezpieczenia gwintu zaleca się stosowanie specjalnych smarów – najczęściej molibdenowego (MoS2) lub grafitowego, z zachowaniem ostrożności, aby nie zabrudzić części pomiarowej sondy. Istnieje też informacja o smarze z granulkami diamentowymi, jednak jest on rzadko stosowany i mało znany w praktyce warsztatowej. W kwestii połączenia elektrycznego sondy z masą samochodu nie ma szczególnych wymagań, choć stosowanie preparatów zmniejszających rezystancję na gwintach (np. specjalnych sprayów) może mieć sens przy innych elementach, takich jak świece żarowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA