logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać dwustronny druk na płytkach PCB? Metody i porady dla początkujących

jar-jar17 17 Lip 2004 15:16 1115 6
REKLAMA
  • #1 747847
    jar-jar17
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Mam problem ponieważ wykonywałem kiedyś płytki ale to był jednostronny druk a co jeśli musze zbudować układ na dwustronnej płytce ale zupełnie nie mam pojecia jak się za to zabrać ja używałem jakiejś folii na której były drukowane obwody no i później przeprasowywałem zawartość folii na laminat .

Ajak sprawa wyglada z dwustronnym drukiem jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 747899
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Po naniesieniu jednej strony musisz zrobić kilka otworów w punktach lutowniczych, które będą Ci służyły do ustawienia przy nanoszeniu drugiej warstwy. Unikniesz w ten sposób przesunięcia. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 748532
    jar-jar17
    Poziom 19  
    no dobra tak się domyśliłem że trzeba zrobić ale jak wykonać połączenie między jeną ścieszka na jednej stronie a drugą na drugiej stronie przecież nie których elemetów nie da się przylutowac z dwóch stroni co w tedy???widziałem że orginalne płytki jak mają łączenie między scieżkami po dwóch stronach jest nawiercony otworek i poktyty jakąś substancją przewodzącą.
  • #5 748837
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Otwory w druku dwustronnym (wykonanie profesjonalne) są metalizowane. W warunkach domowych nie zrobisz tego. Aby połączyć ze sobą obie strony musisz wlutować łączniki np. ze srebrzanki. Część połączeń powstanie po wlutowaniu elementów. Można oczywiście skorzystać z patentu w postaci rurkowych nitów miedzianych (o stosownej średnicy). Ta technologia była stosowana zaraz po zejściu człowieka z drzewa ale działała. Projektując druk dwustronny musisz tak kombinować aby większa część połączeń powstała na końcówkach wlutowanych elementów. Oczywiście można zlecić wykonanie firmie ale koszty mogą Cię zamordować.
  • REKLAMA
  • #6 749335
    jar-jar17
    Poziom 19  
    Ja nie projektuje druku mam zamiar zrobić ten wzmacniacz za edw ten subwoofer 70w
  • #7 750716
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Jeżeli korzystasz z gotowca to raczej nie powinno być problemu. W niewykorzystane punkty lutownicze wlutuj srebrzankę i po bólu. Resztę połączeń powstanie na końcówkach elementów. Zresztą poświęć odrobinę czasu i przeanalizuj schemat i druk. Zobaczysz czy w/w sposób załatwia sprawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dwustronny druk na płytkach PCB wymaga precyzyjnego ustawienia obu warstw, co osiąga się przez wykonanie otworów w punktach lutowniczych na pierwszej stronie, służących do dokładnego nałożenia drugiej warstwy bez przesunięcia. Połączenia między ścieżkami na obu stronach realizuje się przez metalizowane otwory przelotowe w profesjonalnych płytkach, jednak w warunkach amatorskich stosuje się wlutowanie łączników, np. srebrzanki lub miedzianych rurek (nitów). Projektując dwustronny układ należy tak planować ścieżki, aby większość połączeń powstawała na końcówkach elementów lutowanych. W przypadku gotowych projektów, jak wzmacniacz subwoofera 70W, można wykorzystać niewykorzystane punkty lutownicze do wlutowania łączników, co ułatwia połączenia między warstwami. Profesjonalne wykonanie metalizowanych otworów jest kosztowne i trudne do samodzielnego wykonania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA