logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gadżet do pozycjonowania wydruku dla dwustronnych PCB

efi222 14 Sie 2025 19:43 2049 8

TL;DR

• Powstał eksperymentalny przyrząd do pozycjonowania wydruków dla dwustronnych PCB, mający ułatwić ustawienie górnej i dolnej strony ścieżek.
  • Płytkę ustawia się w regulowanych dociskaczach do narożnika ramki, przykłada wydruk z dociętym narożnikiem i mocuje papierową taśmą, potem odwraca całość dla drugiej strony.
  • Układ wydruku wymaga markera narożnego lub większej ramki, a ramiona przyrządu łączą wkładki zatapiane z gwintem M3.
  • Rozwiązanie sprawdziło się przy trzeciej płytce, dwustronnym PCB o wymiarach 170x30 mm i otworach przelotowych 2.1 mm.
  • Autor zaznacza jednak przesunięcia i brak testów na większych płytkach, więc konstrukcja nadal wymaga obserwacji i możliwych usprawnień.
Wygenerowane przez model językowy.
📢 Słuchaj (AI):
  • Z moich obserwacji wynika, że coraz mniej konstruktorów DIY produkuje własne PCB.
    Temat dedykowany jest dla garstki pozostałych, którzy "męczą" ten temat:) Chociaż mają napewno swoje sprawdzone sposoby.
    Płytki dla swoich potrzeb zazwyczaj robię jednostronne i tutaj opanowane mam to w 100%. Nadszedł jednak ten dzień, w którym zmuszony zostałem do zrobienia dwustronnej PCB.
    Próbowałem różnych patentów. Z otworkami do pozycjonowania stron, z kopertami i innymi, z różnym efektem końcowym. Umęczyłem się z otworkami centrującymi. (może nie mam wprawy).
    W końcu wymyśliłem alternatywny, eksperymentalny gadżet, który ułatwia ustawienie dolnego i górnego wydruku ścieżek.
    Mozajkę do wydruku należy zaopatrzyć w marker narożny dla obu stron wydruku, lub większą ramkę. Według tego markera trzeba dociąć jeden narożnik papieru z wydrukiem dla każdej ze stron.

Płytkę za pomocą nastawnych "dociskaczy" ustawiam do narożnika przyrządu. Na płytkę kładę papier z wydrukiem i mocuję kawałkami papierowej taśmy samoprzylepnej.
    Przyrząd do pozycjonowania PCB z przymocowanym papierem do laminatu

Narożnik płytki i papieru z wydrukiem lekko ściety, żeby było lepsze doleganie boków do ramki.
    Zbliżenie narożnika przyrządu pozycjonującego z papierem dopasowanym do ramki

Następnie odwracam płytkę i mocuję w przyrządzie.
    Przyrząd do pozycjonowania PCB z dociskaczami i płytką miedzianą

Dalej analogicznie do poprzedniej strony.
    Przyrząd do pozycjonowania PCB z papierem wydruku i taśmą na zielonym tle
    Płytka PCB z papierowym wydrukiem przyklejonym niebieską taśmą malarską

Ramiona połączone są za pomocą wkładek zatapianych z gwintem M3.
    Zbliżenie na biały przyrząd montażowy z trzema ramionami przymocowanymi śrubami do zielonej powierzchni.

Płytki powiercone. Pady przelotowe o średnicy 2.1 mm. Odchyły są i pewnie będą zawsze. To trzecia płytka, którą robiłem w ten sposób. Nie jest za duża - 170x30 mm. Nie testowałem na większych rozmiarach. Ale potencjał myślę jest.
    Dwustronna płytka PCB z wytrawionymi ścieżkami i otworami montażowymi
    Wąska, dwustronna płytka PCB z widocznymi ścieżkami i otworami montażowymi

Muszę poobserwować w jakiej fazie występują te przesunięcia. Może da się coś udoskonalić jeszcze.
    I to wszystko. Pozdrawiam :)

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    efi222
    Poziom 22  
    efi222 napisał 765 postów o ocenie 1203, pomógł 12 razy. Mieszka w mieście Toruń. Jest z nami od 2019 roku.
  • #2 21635363
    mmaker
    Poziom 19  
    Ocena: 162
    Cześć! Dość fajny pomysł, jeśli ułatwia pracę, to jest sukces, bo sam często robię dwustronne PCB do swoich potrzeb i czasem mam wrażenie, że chyba lepiej byłoby zamówić i poczekać niż robić to samemu w domu. Co do termotransferu, to ja osobiście robię to inaczej w płytkach dwustronnych. Drukuję obie strony PCB na papierze kredowym, z czego jeden wydruk z jednej tylko strony zostawiam dłuższy, a drugi z tej samej strony ucinam krócej, żeby była możliwość sklejenia później tych wydruków warstwą toneru do siebie za pomocą taśmy kaptonowej. Następnie osobno suszę papier z wydrukiem na żelazku tak, aż toner zaczyna się błyszczeć. Po złożeniu i zwizowaniu otworów pod światło bądź na starej matrycy z monitora z włączonym podświetleniem sklejam taśmą oba wydruki z jednej strony. Po tych zabiegach mam już przygotowany papier pod prasowanie. Wycinam po obrysie laminat PCB, czyszczę, suszę i odtłuszczam. Następnie na kawałku sklejki przygotowanej pod termotransfer układam ściereczkę bawełnianą bądź inny kawałek szmatki, na to układam kanapkę zwydruku i w środek wkładam laminat. Na wierzch kładę kolejną ściereczkę i mam już przygotowane PCB do prasowania. Niestety czasem zdarza się, że otwory po prasowaniu rozchodzą się o jakieś pół milimetra wtedy usuwam toner z płytki i cała procedura leci od nowa, albo czasem jeśli papier jest nieodpowiednio wysuszony to robią się bąble które potem są niemożliwe do usunięcia :D Taki los niestety ;) Próbowałem drukować na specjalnym zółtym papierze ale ten ma tendencje do pękania toneru przy zaginaniu, próbowałem też metody fotochemicznej ale chyba w tym przypadku jest jeszcze więcej roboty no i dochodzi problem zwizowania otworów dwustronnych PCB. Próbowałem też lakierować laminat i wypalać farbę laserem mocy 5W, ale pierwsze testy wyszły średnio więc jeszcze tą metodę będę próbował wdrażać.
  • #3 21635382
    efi222
    Poziom 22  
    Ocena: 1203
    Dzięki za odzew :)
    Pierwsze próby też robiłem z otworkami do pozycjonowania. Następne z ustawianiem narożnika wydruku z narożnikiem płytki. W drugim przypadku łatwiej osiągnąć dobre tezultaty (w moim odczuciu). Ten przyrząd ułatwia zgranie narożników. Do prasowania używam laminatora, więc to trochę inna technologia w porównaniu do żelazka.
  • #4 21635513
    gregor124
    Poziom 29  
    Ocena: 830
    Ja swego czasu opracowałem własną metodę na robienie PCB.
    Zmodyfikowałem starą drukarkę laserową HP, wyciągając jej fuser na zewnątrz tak, że drukując papier go omijał, przez co naniesiony toner nie był utrwalony.
    Toner dobrze przylegał do papieru (czasem stosowałem folię do drukarek laserowych), tak że bez problemu można było rysunek precyzyjnnie przyłożyć do laminatu.
    Następnie z pomocą pędzelka z drugiej strony papieru, delikatnie opukując rysunek (toner), przenosiłem na laminat.
    Na koniec podgrzewałem laminat, aby utrwalić toner.
    W razie czego czynność można było powtórzyć. Papier czy folię można było wykorzystać kilkukrotnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21635531
    Krzyychu
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Ja ostatnią dwustronną płytkę zrobiłem bardzo dawno temu ale jakoś nie sprawiało mi to problemu. Najpierw na drukarce laserowej i papierze kredowym drukowałem ścieżki i je składałem pod światłem aby zgrywały się przelotki. Zaklejałem trzy strony robiąc kopertę, wsuwałem płytkę do środka, taśmą mocowałem aby się nie przesuwała w środku i do laminatora. Jakieś przesunięcia się zdarzały ale minimalne.
  • #6 21635643
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2021
    Jak ostatnio robiłem dwustronną PCB własnymi siłami w edytorze skopiowałem warstwę Top, odbiłem względem dłuższej krawędzi i przesunąłem o grubość laminatu (chyba 1,6 mm). Dostałem w ten sposób dwa rysunki, gdzie w bazowym włączyłem tylko Bottom. Wydruk zagiąłem na krawędziach i idealnie się wszystko spasowało.
    Papier musi być grubszy, żeby uniknąć rozjechania i najlepiej grzać na początku swobodne krawędzie.
    Oczywiście projekt PCB zorientowany na minimalizację połączeń między warstwami, szczególnie pod elementami DIP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21635664
    efi222
    Poziom 22  
    Z doświadczenia wiem, że dobrze jest też przepuścić czystą kartkę przez drukarkę, w celu podgrzania przed wydrukiem właściwym. Papier, który posiadam kurczy się około 1mm przy podgrzaniu na drukarce. Zjawisko jest już bardzo ograniczone przy drugim wydruku.
  • #8 21636187
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1652
    efi222 napisał:
    Narożnik płytki i papieru z wydrukiem lekko ściety, żeby było lepsze doleganie boków do ramki.
    Zbliżenie narożnika przyrządu pozycjonującego z papierem dopasowanym do ramki

Jak projektujesz pod narożniki to możesz dokonać zaokrągleń.

Biały narożnik z zaokrągleniem i wykładziną bez fazowania na zielonym tle

Będziesz mógł stosować płytki bez fazowań.
  • #9 21636205
    efi222
    Poziom 22  
    Słuszna uwaga. Kątowniki traserskie mają podobny uskok.
    Zbliżenie na kątownik traserski przykładany do narożnika drewnianej deski
    Pomyślałem też o tym jak sprzęt był już w użyciu :) Tyle, że nawet z otworem w narożniku i tak będzie lekki wypust na początku tego zaokraglenia. Ewentualnie można doszlifować.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu precyzyjnego pozycjonowania wydruku ścieżek na dwustronnych płytkach PCB wykonywanych metodą DIY. Autor zauważa, że coraz mniej konstruktorów samodzielnie produkuje PCB, a dwustronne płytki stanowią wyzwanie ze względu na trudności w dokładnym wyrównaniu obu stron. Tradycyjne metody, takie jak otwory centrujące czy koperty, często nie dają zadowalających rezultatów. Zaproponowano eksperymentalny gadżet ułatwiający ustawienie dolnego i górnego wydruku, polegający na zastosowaniu markerów narożnych na obu stronach wydruku oraz dociskaczy do precyzyjnego przyłożenia papieru z wydrukiem do płytki. Metoda ta pozwala na dokładne docięcie narożników papieru i stabilne mocowanie, co poprawia jakość pozycjonowania ścieżek na dwustronnych PCB. Dyskusja skupia się na praktycznych aspektach samodzielnej produkcji PCB i optymalizacji procesu drukowania ścieżek dwustronnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA