logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak najlepiej polakierować obudowę kolumny z płyty wiórowej?

Łysy. 17 Lip 2004 21:34 2286 6
REKLAMA
  • #1 748265
    Łysy.
    Poziom 11  
    mam pytanie...jak najlepiej pomalowac obudowe?? robie kolumny i chcialem je polakierowac, nie malowalem nigdy drewna spray'em i boje sie czy czasem nie bedzie czasem lakier odpadal, bo na probe pomalowalem kawalek plyty wiorowej i lakier po przejechaniu paznkciem zrapal sie ,wiec chce najpierw polakierowac baza a potem lakierem bezbarwnym, przod kolumny bedzie wykonczony zywica i wyszpachlowany bo mam zamiar zrobic przod dosyc nietypowy i zastanawiam sie czy moze nie wykonczyc calej kolumny zywica z mata szklana i wyszpachlowac, bo z nie raz lakierowalem tego typu wykonczenie i wiem ze lakier bardzo dobrze sie trzyma...macie jakies propozycje?:)
  • REKLAMA
  • #2 748271
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Polecam fornir - zobacz relacje. Po pomalowaniu wyglada cudnie, a roboty nie ma az tak duzo.
  • REKLAMA
  • #3 751116
    sidewinder3
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Poszukaj na elektrodzie - już widziałem kilka (jak nie wiecej) postów o podobnej tematyce. Co do polakierowania - to kiedys myślałem nad pomalowaniem kolumn sprayem fluoroscencyjnym, tylko że niezbyt odpowiadały mi kolory dostepne w ofercie - ale spróbuj, może znajdziesz coś dla siebie w ofercie firmy motip :)

http://www.motipdupli.pl/auto/index-7.html
  • REKLAMA
  • #4 752120
    mkul
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    kiedyś malowałem sprayem samochodowym jakąś półkę i na krawędziach się pięknie ścierało, kiedyś malowałem kolumny, ale najpierw emalią akrylową żeby uzyskać odpowiedni kolor, a potem lakierem poliuretanowym, no ale bez kabiny ciężko, kiedyś próbowałem dawać spray jako podkład, ale lakier go rozpuszczał, więc wcześniejszy sposób jest lepszy, a efekty troche lepsze i trwalsze niż okleina samoprzylepna, ale i tak polecam tylko fornir

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 752137
    gnysiu
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Ja zrobiłem tak - pomalowałem kolumny lakierem bezbarwnym 2 razy i po każdym malowaniu czyszczarka w łape i ognia. Lakieru kładłem dosyć grubo. Po polerce było gładziutkie więc na to nałożyłem bazę (z pistoletu), a potem w taki sam sposób lakier bezbarwny akrylowy. Wygladaja zaje... Efekt taki sam jak na tonsilowskich "tango". Trochę pracy (niezbyt ciężkiej) i efekt naprawdę cieszący oko. Polecam. Dołączyłbym zdjęcie, ale niestety nie mam aparatu cyfrowego :(
  • #6 752139
    gnysiu
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Ja zrobiłem tak - pomalowałem kolumny lakierem bezbarwnym 2 razy i po każdym malowaniu czyszczarka w łape i ognia. Lakieru kładłem dosyć grubo. Po polerce było gładziutkie więc na to nałożyłem bazę (z pistoletu), a potem w taki sam sposób lakier bezbarwny akrylowy. Wygladaja zaje... Efekt taki sam jak na tonsilowskich "tango". Trochę pracy (niezbyt ciężkiej) i efekt naprawdę cieszący oko. Polecam. Dołączyłbym zdjęcie, ale niestety nie mam aparatu cyfrowego :(
  • #7 764364
    Łysy.
    Poziom 11  
    tez myslalem zeby najpierw polakierowac bezbarwnym, zeszlifowac potem baza i akryl, no ale z pistoletem to jest lipa i musze zostac przy sprayach, z tym ze obudowa ma byc srebrna tylko czesc przedniego panela polakierowana na czarno wiec mysle ze wyjdzie spoko, dzieki za info :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy najlepszych metod lakierowania obudowy kolumn wykonanej z płyty wiórowej. Zalecane jest stosowanie forniru jako estetycznej i trwałej alternatywy. W przypadku lakierowania sprayem, pojawiają się problemy z trwałością powłoki, szczególnie gdy lakier rozpuszcza podkład. Skuteczną metodą jest najpierw nałożenie emalii akrylowej jako podkładu, a następnie poliuretanowego lakieru bezbarwnego, co zapewnia trwałość i estetykę. Inna sprawdzona technika to wielokrotne nakładanie lakieru bezbarwnego z szlifowaniem między warstwami oraz użycie bazy z pistoletu natryskowego, co daje efekt gładkiej i trwałej powierzchni podobnej do fabrycznych wykończeń (np. Tonsil "Tango"). Autor rozważa również wykończenie przedniego panelu żywicą z matą szklaną i szpachlowaniem, co jest znane z dobrej przyczepności lakieru. W praktyce autor planuje użyć sprayów ze względu na brak możliwości natrysku pistoletem, lakierując obudowę na srebrno z czarnym frontem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA