logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stukanie (dziwne terkotanie) podczas przyspieszania X-trail

tomuss89 17 Sty 2010 12:41 13908 7
REKLAMA
  • #1 7548425
    tomuss89
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, borykam sie z tym problemem od dwóch miesiecy Nissan X-trail T30 2,2 diesel 114 km. O toż dzieje sie tak tylko podczas jazdy, na postoju silnik normalnie pracuje. Jedynie przy odpalaniu nie ma stabilnej pracy. Dopiero jak sie po kilku sekundach silnik rozgrzeje to motor zaczyna normalnie pracowac. Czy wtryskiwacze mogą być uszkodzone? Auto było u mechanika, ale niestety Pan z warsztatu nic nie zauważył. Jezeli macie podobne usterki, bądź przypuszczacie co moze być przyczyną tego zjawiska proszę pisać. Martwię się, bo wolę zapobiegać niż drogo leczyć.
  • REKLAMA
  • #2 7548476
    Mattheo90
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Spaliny jaki kolor maja?przerywa pracę silnika przy dodaniu gazu?
  • REKLAMA
  • #3 7559167
    tomuss89
    Poziom 2  
    Spaliny maja czarny kolor. Wczesniej jak bylo wszystko ok to podobnie kopcil.

Dodano po 4 [minuty]:

Przerywanie pracy silnika odbywa sie tylko przy odpaleniu. Zjawisko trwa ok 10 sekund. Po chwili silnik normalnie zaczyna pracowac. Znowu jest drugi problem. Podczas przyspieszania jak wspomnialem wyzej, na kazdym biegu jest ten odglos, natomiast na postoju przy zwiekszaniu obrotow stukania(terkotania) nie slychac.
  • REKLAMA
  • #4 7560043
    MałyMaro
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Przy drugim problemie odgłosy dochodzą ze silnika? Czy może ze skrzyni/sprzęgła ?
  • REKLAMA
  • #5 7560315
    tomuss89
    Poziom 2  
    Trudno powiedzieć. Sprzęgło jest dość twarde, więc może to być wina koła zamachowego, ale na biegu jalowym przy zwiekszaniu obrotow nic sie nie dzieje. Czy może być tak, że wał korbowy musi pokonac wiekszy moment obrotowy w trakcie jazdy i kolo zamachowe może zrzędzić? Skrzynia biegów raczej odpada. Jednak zostanie silnik, sprzęgło i zawieszenie. Jakie macie pomysły na temat nie stabilnej pracy zimnego silnika przy odpalaniu? Muszę dodać, że rozrusznik musi krecić ok 5 sekund, żeby nastąpił zapłon.
  • #6 7561196
    AUTO-MAR
    Poziom 20  
    Ocena: 142
    Objawy wyglądają na wtryski ale podjedz do kogoś bardziej kumatego koło raczej słychać na wolnych lub inne objawy
  • #7 7561416
    tomuss89
    Poziom 2  
    Dzieki. Jak bedziecie cos wiecej wiedziec na ten temat to prosze o informacje. Pozdro
  • #8 9799150
    danielchmk
    Poziom 2  
    Ocena: 14
    Witam!Mam podobny problem z Nissanem X-Trail 2.2 DCi 2003..a mianowicie,,,auto odpala się z lekkim opóźnieniem,dymi na czarno, jednak dużó mniej niż jakieś 1000km wcześniej(długo stało przed wprowadzeniem go do użytkowania).Głównym jednak moim problemem jest dziwny stukot który pojawia się po ruszeniu autem,gdy wchodzi na obroty,przy przyśpieszaniu.Słychać wówczas dziwne terkotanie,zaznaczę raz jeszcze,że przy przyśpieszaniu jedynie!!!!!!!!!!!!!!Powyżej 2500 obrotów znika problem,jednak uciażliwy jest ten hałas.Czy może mi ktoś pomóc?W serwisie nie znaleziono żadnych błędów.Zasugerowano mi że może być problem z Rozrządem,albo łańcuszkiem pompy vacum?Dodam,że odgłos jest taki jakby coś stukało o obudowę-symetrycznie.Czy problem może dotyczyć również wtrysków?Czy jest problemem wymiana łańcuszka pompy vacum i jaki to koszt?Gdyż mam nadzieję,że to ta usterka...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Nissanem X-Trail T30 2.2 diesel, który objawia się dziwnym terkotaniem podczas przyspieszania oraz niestabilną pracą silnika przy odpalaniu. Silnik działa normalnie po rozgrzaniu, ale przy uruchamianiu wymaga dłuższego kręcenia rozrusznika. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzone wtryskiwacze, problemy z kołem zamachowym, sprzęgłem lub zawieszeniem. Inny użytkownik z podobnym problemem zauważa czarny dym oraz stukot przy przyspieszaniu, co może wskazywać na problemy z rozrządem lub łańcuszkiem pompy vacum. W obu przypadkach zaleca się konsultację z bardziej doświadczonym mechanikiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA