logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie jednego monitora do dwóch komputerów - wymagany sprzęt i instrukcje

obelix2 17 Sty 2010 18:52 6083 9
  • #1 7550601
    obelix2
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Witam!

Czy można podłączyć dwa kompy, pod jeden monitor? Co jest potrzebne? Jaki monitor jaki sprzęt?
  • #2 7550733
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Post dość enigmatyczny, ale jeśli chcesz uzyskiwać obraz raz z jednego komputera, raz z drugiego, to weź np. monitor który ma wejścia DVI i Analog, podłącz jeden komputer przez DVI, drugi zwykłym kablem analogowym i w tym momencie będziesz mógł przełączać obraz między jednym a drugim źródłem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 7550761
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1469
    Witam
    Najprościej choć nie najtaniej monitor LCD z dwoma wejściami D-Sub + DVI i jeden komputer pod jedno a drugi pod drugie wejście . Inne wyjście to przełącznik .
    Pozdrawiam
  • #4 7551417
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    obelix2 napisał:
    Witam!

Czy można podłączyć dwa kompy, pod jeden monitor? Co jest potrzebne? Jaki monitor jaki sprzęt?
    Przełącznik KVM - u mnie działa z 4 serwerami - jak Ci potrzeba na 2, to są i takie, poszukaj !
  • #5 7551857
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Obelix2, podaj model posiadanego monitora.
  • #6 7552721
    wotik
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    Witam

Jedynym sensownym rozwiązaniem wydaje mi się zastosowanie Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany. Dostępne są w różnych wariantach/konfiguracjach (niektóre posiadają także obsługę klawiatury, myszy, etc.) no i oczywiście cenach. Wydaje mi się, że powinieneś dobrać coś dla swoich potrzeb.

Pozdrawiam

Wojtek
  • #7 7585231
    obelix2
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Takie coś znalazłem na allegro za 13,70zł. I teraz mam takie pytanie: kable wychodzące są po bokach, a wejścia "na szczycie". Z tego co widzę to po bokach są wyjścia żeńskie? Będę więc potrzebował kable od tego KVM do kompa z jednej strony żeński a z drugiej męski, taka przedłużka?
  • #8 7585592
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Jeśli w zestawie nie ma kabli (a sądząc po cenie, to nie ma), to są one do kupienia - zobacz w innych aukcjach sprzedającego, albo poszukaj u innych. Jak kupowałem dla firmy KVM-a 4-portowego, to miał dwa zestawy kabli, pozostałe dwa dokupiłem.
  • #9 7585800
    am44
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    W niektórych monitorach LCD np. EIZO Flexscan L66 są dwa wejścia D-sub i przycisk przełączający. Mam i działa.
  • #10 7621189
    debecha
    Poziom 12  
    Najprostszym rozwiązaniem jest przełącznik KVM, nie jest to takie drogie, a przełączanie jest na warstwie sprzętowej.
    Można jeszcze zastosować programy typu VNC do przekazywania obrazu po sieci, wtedy nie trzeba nic kupować.

Podsumowanie tematu

✨ Aby podłączyć jeden monitor do dwóch komputerów, można zastosować monitor z dwoma wejściami, takimi jak DVI i D-Sub, co pozwala na przełączanie między źródłami. Alternatywnie, można użyć przełącznika KVM, który umożliwia łatwe przełączanie między komputerami i często obsługuje również klawiaturę i mysz. W przypadku monitorów LCD, niektóre modele, jak EIZO Flexscan L66, mają wbudowane przyciski do przełączania. Warto również rozważyć programy typu VNC do przesyłania obrazu przez sieć, co eliminuje potrzebę zakupu dodatkowego sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA