Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Seat arosa 1,7 SDI brak kontrolki swiec zarowych,silnik nie

mot_cez 18 Sty 2010 11:44 5987 12
  • #1 18 Sty 2010 11:44
    mot_cez
    Poziom 12  

    Witam.
    Męcze sie ostatnio z seatem arosa 1,7 sdi.
    Kontrolka swiec zarowych nie swieci VAG nie może połaczyc sie z CPU a w diagnostyce imobilajzera wyskakuje błąd sterownik silnika uszkodzony.
    Ale zanim wymienie sterownik chce sprawdzic czy dochodza wszystkie zasilania do sterownika silnik.Znalazłem tylko jeden + po zapłonie wchodzacy na sterownik.
    Tak na moje oko powienien tez byc jeszcze jeden+ i to stały.
    Poszukuje schematu podłaczeń ( pin data ) sterownika seat arosa 1,7 sdi
    Proszę o pomoc.

  • #3 18 Sty 2010 14:58
    mot_cez
    Poziom 12  

    Dzieki zaraz sprawdzę

    Dodano po 2 [godziny] 32 [minuty]:

    Wygląda na to ,że mam ten drugi sterownik bo piny sie nie zgadzają.
    Masz może schemat drugiego sterownika ?
    Choc wyglada na to,że powinno być tylko 1 pin zasilany po zapłonie a reszte + załączacza sobie przekaznikami

  • #4 19 Sty 2010 08:49
    pivvo
    Poziom 22  

    Podaj numer Boscha to może znajdę.
    A tak na marginesie jak chipowałem swoje autko to taki objaw (nie zapała się kontrolka świec żarowych) miał ten sterownik co go uwaliłem.

  • #5 19 Sty 2010 10:34
    mot_cez
    Poziom 12  

    VW 038 906 013L
    BOSCH 0281 001 748

    A ten postał sobie na mrozie z padnietym akumulatorem no i zrobiła sie niespodzianka.
    Zapalił zgasł i teraz jest martwy.

  • #7 19 Sty 2010 13:13
    Heroses
    Poziom 24  

    W takim przypadku jak opowiadasz napewno nie masz zasilania po stacyjce
    Wystarczy że włączysz zapłon i kawałkiem kabla dasz zasilanie na elektrozawór na pompie paliwa i diagnoza się pojawi, nawet samochód odpali.


    Jeśli u Ciebie występuje przekaźnik z nr 109 to sprawdź jego działanie.

  • #8 19 Sty 2010 17:29
    mot_cez
    Poziom 12  

    Jest zasilanie po stacyjce na pinach ale chce sprawdzic czy jeszcze jakiegos zasilania nie brakuje bo sterownik jest martwy.

    Dodano po 8 [minuty]:

    Zgadza się.
    Wszystkie zasilania są na miejcu,czyli walnął jednak sterownik.
    Dziekuję pivvo za pomoc i schematy.
    Pozdrawiam.

  • #9 19 Sty 2010 20:29
    Heroses
    Poziom 24  

    Napięcie na elektrozaworze pompy też się pojawia??

  • #10 20 Sty 2010 13:30
    pivvo
    Poziom 22  

    Heroses napisał:
    Napięcie na elektrozaworze pompy też się pojawia??

    Coś się tego elektrozaworu uczepił, jak się komputer nie bootuje.

    mot_cez napisał:

    Dziekuję pivvo za pomoc i schematy.
    Pozdrawiam.

    Jest taki magiczny przycisk pomógł :D

  • #11 20 Sty 2010 14:02
    yaaro
    Poziom 33  

    Pewnie wymieni ecu i dalej lipa bedzie.

    Podepnij sterownik na stole pod diagnoze i sprawdz przekaźniki :)

  • #12 21 Sty 2010 11:47
    Heroses
    Poziom 24  

    [quote="pivvo"]

    Heroses napisał:
    Napięcie na elektrozaworze pompy też się pojawia??
    Coś się tego elektrozaworu uczepił, jak się komputer nie bootuje.


    Jak wymieni kompa i samochód nie odpalil to zrozumie czemu sie tego uczepiłem.

    Nie mówię że komp nie mógł paść ale przed wymianą trzeba się na 100% upewnić.

  • #13 26 Sty 2010 16:51
    mot_cez
    Poziom 12  

    Nowy sterownik pracuje jak trzeba.
    Dzięki za pomoc.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME