logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik prądu 3-fazowego - nierówne obciążenie faz

marek*s 18 Sty 2010 15:41 2592 3
REKLAMA
  • #1 7554363
    marek*s
    Poziom 2  
    Witam, to mój pierwszy post tutaj,
    Spotkałem z następującą sytuacją: instalacja w domku jednorodzinnym jest 3 fazowa, odbiorniki są zasilane w miarę równomiernie z poszczególnych faz, poza jednym: niedawno została wymieniona pompa ciepła, stara miała silnik 3-fazowy, ok 5kW, natomiast ta nowa ma silnik 3-fazowy 4kW, ale uwaga: urządzenie jest przystosowane do zasilania jedną fazą.
    Tak więc siłą rzeczy te 4kW zostały podłączone do jednej z faz, powodując znaczną różnicę w obciążeniu pomiędzy fazami.
    Znajomi generalnie mają wrażenie, że znacznie im wzrosły rachunki za prąd, ale nie pokazali mi jak dotąd rachunków sprzed wymiany pompy ciepła.
    Czy jest możliwe, żeby licznik w instalacji z nierównomiernie obciążonymi fazami zawyżał wskazania?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7554683
    robert7319
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Nie, nie jest to możliwe. Licznik jest tak skonstruowany, że nie ma znaczenia jak są obciążone fazy, zawsze zliczy tylko to co jest zużyte.
  • REKLAMA
  • #3 7555224
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2469
    Jezeli silnik 3 fazowy jest przelaczony na 1 fazowy to pobiera on tylko 1/3 mocy :-)
  • #4 7555885
    marek*s
    Poziom 2  
    @robert7319
    Dzięki, coś mi tam świtało, ale musiałem być na wagarach jak było o licznikach prądu, hmm...

@karolark
    To od dzisiaj kupuję tylko 3-fazowe i podłączam do zwykłego gniazdka, co za oszczędność. T

Regulamin pkt 8.1 => kosz [Łukasz]
REKLAMA