logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zestaw głośnomówiący do Ford 6000CD w Mondeo 2004?

precess 18 Lip 2004 20:26 17855 8
REKLAMA
  • #1 749237
    precess
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Chcę podłączyć sobie zestaw głośnomówiący do komórki. Aby to dobrze zrobić potrzebuję rozpiski gniazd w Ford 6000CD.

Jest to najprawdopodobniej nowe rozwiązanie (Mondeo z 2004 roku). Nic dziwnego więc, że ani w skarbnicy wiedzy w Studio 24, ani nawet w Googlach nie znalazłem nic. Ponadto Studio 24 ostatnio jest niedostępna i nie mogę sprawdzić nawet ogólnych wskazówek.

Czy możecie mi doradzić? Samo złącze wygląda tak, jak w załączeniu.

Z góry dzięki za odpowiedź,
    Tomek

Jak podłączyć zestaw głośnomówiący do Ford 6000CD w Mondeo 2004?
  • REKLAMA
  • #2 750106
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    typowy nowy ford, tak samo ma nowe bmw i vw.
  • REKLAMA
  • #3 750772
    precess
    Poziom 12  
    Dzięki djlj24. Sprawdziłem, właśnie ruszyła Twoja strona.

Większość jest jasna, choć ilość podłączonych końcówek we wtyczkach nie do końca odpowiada opisowi z VX czy BMW. Spóbuję tak:

Masa - złącze główne (ZG) 12
    Zasilanie "po stacyjce" - ZG 15
    Zasilanie z akumulatora - ZG 16
    Wyciszenie - ZG 11

Dodatkowo, sygnał z zestawu głośnomówiącego - zamiast do głośniczka - można podłączyć do "złącza telefonicznego" pomiędzy 6 i 12.

Czy mógłbyś to ew. skomentować?

/Tomek
  • #4 751216
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Ford w wielu modelach miał tzw" phone interface". I mute leciało po szynie danych.
  • REKLAMA
  • #5 751703
    commor
    Poziom 25  
    Ocena: 127
    Właśnie zauważyłem spore różnice pomiędzy BMW oraz VW a przedmiotowym FORD'em z roku 2003.
    Przede wszystkim pomimo tego, że złączka dostepna na rynku pod hasłem właśnie BMW i VW teoretycznie pasuje - niestety się nie zapina.
    Jest jakieś inne wytłoczenie blach okalających radyjko.
    Wetknięcie takiej złączki w przyszłości moze spowodować przerywanie zasilania szczególnie na naszych słabych (jeszcze) drogach.
    Ale to były ze wiadomości...
    Teraz lepsze.

PROCESS to już nie szukaj...

Masz gotowca w załączeniu.
    MUTE jest to ten żółciutki przewodzik - natomiast TEL+ to czarny/czerwony, a TEL- to czarny tuż obok.

pozdrawiam
    commor
    Załączniki:
    • Jak podłączyć zestaw głośnomówiący do Ford 6000CD w Mondeo 2004? FORD mondeo od 2003 TEL.jpg (211.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 752577
    precess
    Poziom 12  
    Dzięki, Commor.

Jest tak, jak napisałeś. U mnie w tej kostce nie było akurat "telefonicznych" pinów, ale je sobie dorobiłem z jakiejś innej wtyczki żenskiej. Oczywiście kolory izolacji kabelków się nie zgadzają ;o)

Czy masz doświadczenie z podłączeniem nawigacji do tego radia? Chcę dołożyć sobie iPAQ'a z Automapą i zastanawiam się, czy dać uchwyt ze szczekaczką, czy podłączać go także do radia. Dwa pytanka:
    - czy wiesz, gdzie są właściwe piny?
    - czy fonia z navi jest "miksowana" do aktualnego źródła dźwięku? (Denerwujące byłoby wyciszanie FM lub - co gorsza - telefonu na czas komunikatu nawigacyjnego. Zresztą byłaby tu chyba potrzebna jakaś logika wykrywania sygnału, bo iPAQ nie ma odpowiednika MUTE z zestawu tel.)

BTW, masz może rozpiskę całego złącza a'la Ford?

Z góry dzięki,
    Precess
  • #7 753237
    commor
    Poziom 25  
    Ocena: 127
    Nie no, kolory takie były - jakie dałem osobiście własnymi ręcami - fabrycznie oczywiście nic tam nie było w tych miejscach - nawet pinów.
    Aby się za dużo nie rozwodzić, ze 7 pin z lewej, czy 4 z prawej po prostu podałem kolory zastosowanych przewodów.
    Co się tyczy navigacji - to niestety jeszcze trochę za wcześnie - tym bardziej, że dopiero teraz (ponoć) pokazują się NAVImapy Polski - w tej materii nie mamy jeszcze doświadczenia 8O .
    Pozdrawiam
    commor

PS. Rozpiski tego złącza niestety nie mam - wszystko co robię polega głównie na metodzie prób i błędów - kosztuje to czasami poważną usterką radia...
  • #8 5708537
    maxbyniek
    Poziom 12  
    Witam po długim zamarciu odświeżę temacik, chodzi mi o to samo lecz w starszym modelu tzn. z roku 2000 z gałką z boku jak na zdjęciu, jak i gdzie
    podłączyć to mute??

Jak podłączyć zestaw głośnomówiący do Ford 6000CD w Mondeo 2004?Jak podłączyć zestaw głośnomówiący do Ford 6000CD w Mondeo 2004?
  • #9 5980954
    malutki1983
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    moze cos pomoe to fotko Jak podłączyć zestaw głośnomówiący do Ford 6000CD w Mondeo 2004?

Nie odświeżaj starych tematów. Pisz w bieżących. [TW]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia zestawu głośnomówiącego do radia Ford 6000CD w Mondeo z 2004 roku. Użytkownik poszukuje rozpiski pinów złącza, które jest podobne do stosowanych w BMW i VW, lecz różni się w szczegółach, m.in. w ilości i rozmieszczeniu pinów. Wskazano, że masa to pin 12, zasilanie po stacyjce pin 15, zasilanie stałe pin 16, a wyciszenie (MUTE) pin 11. Sygnał z zestawu głośnomówiącego można podłączyć do złącza telefonicznego między pinami 6 i 12. W Fordach stosowano tzw. "phone interface", gdzie sygnał MUTE przesyłany jest po szynie danych. Złącze w Fordzie różni się od BMW i VW, co może powodować problemy z kompatybilnością i ryzyko przerw w zasilaniu. Nie ma oficjalnej rozpiski pinów, a podłączenia wykonuje się metodą prób i błędów. Wątki dotyczą także podłączenia nawigacji (np. iPAQ z Automapą) do radia, gdzie brak jest jasnej informacji o pinach i sposobie miksowania dźwięku nawigacji z innymi źródłami audio. W starszych modelach Forda (np. z 2000 roku) problem dotyczy głównie podłączenia funkcji MUTE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA