logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Immergas Eolo Mini - skoki ciśnienia i problem z ciepłą wodą, wymiennik? Koszt?

fornello 19 Sty 2010 13:31 4272 5
  • #1 7558105
    fornello
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Ciśnienie na piecu w układzie c.o. utrzymuje sie na poziomie 2,8 bar a po włączeniu ciepłej wody / która to też ne funkcjonuje jak należy , na dziesięć włączeń raz popłynie/ spada do ok. 1 bar czyli mniej więcej ok. po zamknięciu ciepłej wody automatycznie wzrasta. czy to wina wymiennika wtórnego . jesli tak to jaki to może być koszt wymiany.
  • #2 7558760
    pawel_i
    Poziom 21  
    Ocena: 153
    A gdzie zawieszony jest kociołek. Nie w piwnicy? bo może być to kwestia słupa wody nad kotłem. Podczas odkręcenia CWU zawór trójdrogowy "odcina" obieg CO i ciśnienie się zmienia. Zastanawia mnie tylko po kiego licha ciśnienie w układzie masz 2,8 bar - wystarcza zwykle 1,2 - 1,5 bar.
  • #3 7560247
    fornello
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    kocioł wisi w mieszkaniu powyżej grzejników, własnie jestem po wymianie naczynia przeponowego i membramy w takim tam urządzonku ( chyba flusostat ) i mam ciepła wodę. a ciśnienie wzrasta samoczynnie i w tym jest problem . ja wiem, że ma być 1,2-1,5 bar. spada tylko na chwilę podczs poboru wody.z moim majstrem wydumaliśmy , że to wina / chyba / wymiennika wtórnego ( płytowego). czy diagnoza jest trafna?
  • #4 7562086
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1257
    Wygląda to faktycznie na winę wymiennika . Tak wynika z opisanych przez ciebie objawów . Koszt wymienika , to ok.600 PLN.
  • #5 7565484
    pawel_i
    Poziom 21  
    Ocena: 153
    Ale jeżeli jest uszkodzony wymiennik to cisnienie zwykle rosnie do otwarcia zaworu bezpieczństwa ( cisnienie wody w instalacji wody zimnej zwykle jest ok 4 bar ).
    Ja mam inne doświadczenia z tymi kociołkami - przepuszczajacy zawór uzupełniania wody.
  • #6 7565652
    Baronik21
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    sprawdź jeszcze zaworek uzupełniania wody w CO - jedeyny czarny plastikowy trzpień wystający z pod spodu kotła - mniej więcej pośrodku od przodu (lekko po skosie)

aby go sprawdzić musisz zamknąć dochodzącą wodę zimną, spuścić ciśnienie z kotła i kranu, odkręcić nakrętkę (taka z przecięciem) trzymającą zaworek, wykręcić plastikowy trzpień.
    na nim muszą być dwa identyczne całe o-ringi jeśli jeden jest zerwany to będzie występować zjawisko o którym piszesz.
    Koszt wymiennika do tego kotła to około 400-430zł netto

przepraszam za pomyłkę - w 2008 dostałem F-VAT na 360,00 netto minus rabat,
    cieszę się że tak staniały te wymienniki
REKLAMA