logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy neonówka w włączniku powoduje pulsowanie żarówki energooszczędnej?

slaff 21 Sty 2010 13:05 6455 5
REKLAMA
  • W jednym pokoju nie mam możliwości użycia świetlówek energooszczędnych ponieważ mrugają jak stroboskopy.
    W tym poście https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1168765.html ktoś z trochę podobnym problemem dał mi do myślenia, że powodem może być neonówka w włączniku, czy to może być tego powodem? Jeśli tak to jak to obejść, bez usuwania neonówki.
    O autorze
    slaff
    Poziom 16  
    Specjalizuje się w: mechanika precyzyjna, rowery
    slaff napisał 183 postów o ocenie 49, pomógł 5 razy. Mieszka w mieście Poznań. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 7568523
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2504
    slaff napisał:
    W jednym pokoju nie mam możliwości użycia świetlówek energooszczędnych ponieważ mrugają jak stroboskopy.
    W tym poście https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1168765.html ktoś z trochę podobnym problemem dał mi do myślenia, że powodem może być neonówka w włączniku, czy to może być tego powodem? Jeśli tak to jak to obejść, bez usuwania neonówki.

Oczywiscie to mruganie wystepuje przy wylaczonym oswietleniu ?
    w tym wypadku niestety tylko usuniecie podswietlenia wlacznika usunie to mruganie
  • REKLAMA
  • #3 7568691
    slaff
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    Mruganie występowało przy wyłączonym oświetleniu. Już jest wszystko w porządku. Dzięki za pomoc :D

ps. czy wszystkie energooszczędne świetlówki są na to podatne? Czy to zależy od producenta?
  • REKLAMA
  • #4 7568709
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1941
    Powiem szczerze to też miałem taki przypadek i też wymontowałem neonówkę, ale zastanawiam się czy te objawy by nie znikły, gdyby zastosować do neonówki większy rezystor. Nie próbowałem tego ale może któryś z kolegów spróbuje. Ja jeżeli będę miał okazję to napewno to przetestuję.
  • REKLAMA
  • #5 7568864
    slaff
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    A co ciekawe w jednym pokoju z innym włącznikiem też podświetlanym nie miałem tego problemu.
  • #6 7568902
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    Witam .
    Problem często poruszany na forum . Są w sprzedaży specjalne kondensatory , ale praktycznie wystarczy podłączyć równolegle do żarówki energooszczędnej najzwyklejszy kondensator ok. 100nF/400V , pomaga . :D
REKLAMA